Apakah itu perkakas Fibonacci?

Perkakas Fibonacci digunakan dengan kerap oleh para pedagang Forex. Untuk menggunakannya di carta anda di MetaTrader, anda perlu mengklik butang “Insert” di menu dan seterusnya pilih “Fibonacci”. Anda boleh temui beberapa perkakas Fibonacci di terminal perdagangan anda: retracement (pengunduran), expansion (perluasan), fan (kipas), arcs (lengkungan) and time zones (zon masa). Semua perkakas-perkakas ini berasaskan nisbah Fibo.

Screenshot_6.png

Mari kita kaji logik di sebalik perkakas Fibonacci.

Pada kurun ke-13, ahli matematik Leonardo Fibonacci telah mengkaji satu jujukan angka (0, 1, 1, 2, 3, 5, 8, 13, 21, 34, 55, 89, 144, dsb.). Setiap angka di dalam jujukan ini adalah jumlah bagi dua angka sebelumnya. Ternyata nisbah antara angka-angka ini secocok dengan nisbah antara objek-objek di alam semulajadi. Sebagai contoh, dahan-dahan pokok terbentuk atau terpecah kepada ranting sejajar dengan angka-angka Fibo, tampuk benih di buah pain tersusun di dalam pola berpilin Fibo, dsb.

Pasaran kewangan juga tidak terkecuali: pelbagai pergerakan di dalam pasaran juga kerap konsisten dengan nisbah Fibonacci.

Jujukan Fibonacci mempunyai beberapa nisbah yang malar. Nisbah-nisbah Fibo yang terpenting adalah:

- 161.8%, “nisbah emas” (nisbah antara mana-mana angka di dalam jujukan dengan angka yang mendahuluinya, cth.: 89/55 = 1.618). 

- 61.8% (nisbah antara mana-mana angka di dalam jujukan dengan angka yang berikutnya, cth.: 55/89 = 0.618).

- 38.2% (nisbah yang diperolehi dengan melangkau 1 angka dalam jujukan bagi angka pembahagi, cth. 55/144 = 0.382). 

Antara perkakas Fibonacci yang sudah kami sebutkan, yang paling berguna untuk para pedagang adalah aras pengunduran Fibo dan perluasan Fibo (juga disebut sebagai sambungan Fibo), namun kipas, lengkungan dan zon masa juga agak berguna.

Nisbah-nisbah Fibonacci juga memainkan peranan penting di dalam Elliott Wave Theory dan PolaHarmonik.

Soalan yang lazim ditanya

  • Bagaimana cara membuka akaun di FBS?

    Klik butang 'Buka akaun' di laman web kami dan teruskan ke Laman Peribadi. Sebelum anda boleh mula berdagang, lengkapkan dahulu proses pengesahan profil anda. Sahkan alamat emel dan nombor telefon anda, sahkan ID anda. Prosedur ini menjamin keselamatan dana dan identiti anda. Sebaik anda selesai dengan semua prosedur keselamatan ini, pergi ke platform perdagangan yang menjadi pilihan anda, dan mulakan berdagang. 

  • Bagaimana cara untuk mula berdagang?

    Jika anda berumur 18+, anda boleh sertai FBS dan mulakan kembara FX anda. Untuk berdagang, anda perlukan sebuah akaun perbrokeran dan ilmu yang mencukupi tentang tindak-tanduk aset di pasaran kewangan. Mulakan dengan mempelajari ilmu-ilmu asas menerusi bahan-bahan pengajian percuma kami dan buka akaun di FBS. Mungkin anda mahu mencuba suasana perdagangan dengan wang maya di akaun Demo terlebih dahulu. Apabila anda sudah bersedia, masuk ke pasaran sebenar dan berdagang untuk berjaya.  

  • Cara-cara mengeluarkan wang yang anda raih di FBS?

    Prosedurnya jelas dan mudah. Pergi ke laman Pengeluaran di laman web, atau bahagian Kewangan di Laman Peribadi FBS dan akses Pengeluaran. Anda boleh dapatkan wang yang anda raih menerusi sistem pembayaran yang sama yang anda gunakan untuk deposit-deposit anda. Sekiranya anda mendanai akaun anda menerusi pelbagai kaedah, keluarkan keuntungan anda menerusi kaedah-kaedah yang sama, berkadaran dengan nisbah amaun deposit-deposit anda.

Berita terkini

Yen Beri Kejutan, USD Bergelora Nantikan NFP!

Tumpuan pasaran beralih sebentar kepada mata wang Yen Jepun yang ketara melonjak semalam mencatatkan kenaikan harian terbesar dalam tempoh satu tahun susulan petunjuk terbaru berkenaan dasar monetari oleh bank pusat…

Ini Perkembangan Semasa Pasaran Menjelang Data NFP!

Walaupun berterusan jatuh dari awal minggu, harga emas berjaya mengekalkan posisinya di paras sokongan atas $2,000 semasa sesi pembukaan Asia pagi tadi…

Selepas Pecah Rekod Harga, Emas Kini Stabil Semula Di Paras $2,030

Pagi ini, harga emas dibuka sedikit rendah pada paras $2,030 semasa pembukaan sesi dagangan Asia tadi…

Deposit dengan sistem pembayaran tempatan anda

Notis pengumpulan data

FBS menyimpan rekod data anda untuk mengoperasikan laman web ini. Dengan menekan butang "Terima", anda menyetujui Polisi Privasi kami.

Callback

Pengurus akan menghubungi anda dalam amsa terdekat

Tukar nombor

Permohonan anda telah diterima

Pengurus akan menghubungi anda dalam amsa terdekat

Permohonan panggil balik seterusnya untuk nombor telefon ini
boleh dilakukan dalam dalam

Jika anda mempunyai isu yang perlu disegerakan, sila hubungi kami menerusi
Live Chat

Masalah dalaman. Sila cuba sebentar lagi

Jangan bazir masa anda – pantau bagaimana NFP mempengaruhi dolar AS dan kaut keuntungan!

Anda sedang menggunakan pelayar web yang versinya sudah lapuk.

Kemaskini kepada versi terkini atau cuba pelayar lain untuk penggunaan yang lebih selamat, selesa dan produktif.

Safari Chrome Firefox Opera