Bagaimana cara berdagang dengan senggang (gaps)

Senggang (gap) adalah ruang kosong pada carta harga di antara dua kandil yang bersebelahan.

Jurang terbentuk apabila ada jarak di antara harga pembukaan candlestick yang berikutnya dengan harga penutupan candlestick sebelumnya. Ini mungkin berlaku jika tanggapan pasaran tentang harga berubah dengan cepat dan terdapat pusuan masauk pesanan pembukaan urusniaga jual beli secara tiba-tiba. Pada suatu masa, harga penutupan candlestick sudah tidak menarik lagi bagi para pedagang dan harga baru candlestick berikutnya mencerminkan nilai aset (pasangan matawang) dengan lebih baik.

Dalam analisis teknikal Jepun, senggang ini disebut sebagai "tingkap".

Berikut adalah jenis-jenis senggang harga yang utama:

1. Senggang pelolosan (breakaway gaps)

Senggang pelolosan berlaku pada hujung pola harga dan mengisyaratkan permulaan trend yang baru. Senggang seperti itu muncul ketika harga menguji suatu aras di carta – aras sokongan, aras rintangan, garisan trend, saluran trend (trend channel) dll. Harga tiba-tiba membentuk jurang menembusi aras yang sedang diuji dan kemudian memulakan trend baru searah dengan penembusan. Jurang pelolosan ini sangat mudah dikesan di carta. Satu lagi kelebihannya, hanya dengan melihat dan menyedari kewujudan senggang tersebut, pedagang berpeluang untuk menyertai suatu trend yang baru pada peringkat yang paling awal.

Berikut adalah contoh senggang pelolosan pada carta Tesla. Loncatan itu dicetus oleh berita yang mengatakan bahawa Indeks Dow Jones S&P akan menambahkan Tesla ke S&P 500.

Tips: senggang pelolosan sering berlaku selepas suatu berita penting atau penyiaran data ekonomi.

TESLADaily.png

2. Senggang penerusan (continuation gaps)

Senggang Penerusan berlaku di tengah-tengah pola harga dan menandakan terdapatnya pusuan pembeli atau penjual yang berfikir bahawa harga akan terus bergerak dalam arah yang sama. Dalam perkatan lain, jika anda lihat senggang bullish sewaktu uptrend, maka anda sedang melihat senggang penerusan bullish di carta harga. Jika trend adalah bearish dan satu senggang bearish terbentuk, ia adalah senggang penerusan bearish.

Anda boleh lihat contoh senggang penerusan (continuation gap) pada carta Alibaba di bawah.

ALIBABADaily.png

3. Senggang ketandusan (exhaustion gaps)

Senggang ketandusan terbentuk berdekatan penghujung pola harga dan mengisyaratkan satu percubaan terakhir untuk membentuk aras tinggi atau rendah. Pada waktu ini, golongan pemain pasaran yang terakhir mulai muncul dan menyertai trend dan tidak ada siapa lagi yang menyokong trend ini selepas itu. Akibatnya, senggang ketandusan disusuli oleh penyongsangan aksi harga. Ada kemungkinan pedagang tersalah cam senggang ketandusan, dan fikir bahawa ia senggang penerusan. Untuk membezakan antara kedua-dua jenis senggang ini dengan tepat, perhatikan ukuran candlestick: jika pasangan matawang sangat meruap, candlestick pada carta bersaiz besar dan harga membuat beberapa pergerakan yang menyentak (jerking moves), ia mungkin senggang ketandusan.

Pada carta Facebook, anda boleh lihat senggang ketandusan (exhaustion gap). Selepas membuat lonjakan yang terakhir, tidak ada siapa lagi yang mahu menyokong penerusan uptrend, dan saham ini pun menyongsang arah ke bawah. 

FACEBOOKDaily.png

Selain jenis senggang yang telah disebutkan di atas, terdapat juga senggang biasa. Dengan istilah ini, kami maksudkan jurang yang tidak terkait dengan pola harga dan hanya mewakili kawasan di mana harga telah membentuk jurang.

Senggang hujung minggu (weekend gaps)

Jenis senggang yang spesifik yang berlaku selepas hujung minggu. Seperti yang anda ketahui, pasaran Forex tidak begitu aktif pada hari Sabtu dan Ahad, oleh itu perdagangan matawang utama berakhir pada hari Jumaat dan bermula pada malam Ahad bila sesi perdagangan Asia Pasifik mula dibuka. Namun, peristiwa-peristiwa penting boleh terjadi ketika pasaran tidak bergerak. Berita itu boleh terdiri dari banyak perkara, dari pengumuman politik dan wawancara hingga bencana alam. Kesannya, sejumlah besar pesanan perdagangan terkumpul sebelum pasaran dibuka lagi. Pesanan-pesanan ini belum menerima pesanan balas. Oleh kerana tidak ada permintaan/penawaran, pemain pasaran harus membuka posisi untuk harga yang lebih tinggi/lebih rendah daripada harga yang dilihat pada malam hari Jumaat. Anda boleh mengesan senggang mingguan dengan mudah pada rangka masa M1-H4. Kadang kala, bila ada berita yang besar pada hujung minggu, senggang pembukaan sangat lebar sekali.

LOG MASUK

Soalan yang lazim ditanya

  • Bagaimana cara untuk mula berdagang?

    Jika anda berumur 18+, anda boleh sertai FBS dan mulakan kembara FX anda. Untuk berdagang, anda perlukan sebuah akaun perbrokeran dan ilmu yang mencukupi tentang tindak-tanduk aset di pasaran kewangan. Mulakan dengan mempelajari ilmu-ilmu asas menerusi bahan-bahan pengajian percuma kami dan buka akaun di FBS. Mungkin anda mahu mencuba suasana perdagangan dengan wang maya di akaun Demo terlebih dahulu. Apabila anda sudah bersedia, masuk ke pasaran sebenar dan berdagang untuk berjaya.  

  • Bagaimana cara membuka akaun di FBS?

    Klik butang 'Buka akaun' di laman web kami dan teruskan ke Laman Pedagang. Sebelum anda boleh mula berdagang, lengkapkan pengesahan profil. Sahkan emel, nombor telefon, dan ID anda. Prosedur ini menjamin keselamatan dana dan identiti anda. Setelah proses pengesahan lengkap dan lulus, pergi ke platform perdagangan pilihan anda, dan mula berdagang.

  • Cara-cara mengeluarkan wang yang anda raih di FBS?

    Prosedurnya sangat mudah. Pergi ke halaman Pengeluaran di laman web atau seksyen Kewangan dalam Laman Pedagang FBS dan buat pengeluaran. Anda boleh mendapatkan wang yang diraih menerusi sistem bayaran yang sama yang anda gunakan untuk deposit. Sekiranya anda memasukkan dana ke dalam akaun menerusi pelbagai kaedah, keluarkan keuntungan anda dengan kaedah-kaedah yang sama dalam nisbah yang sama.

Berita terkini

Strategi Trading Jangka Pendek Yang Berkesan

Walaupun sesetengah trader berasa selesa berkerja dalam rangka masa yang lebih panjang yang membolehkan mereka memeriksa posisi mereka dengan kurang kerap dan mempunyai masa yang mencukupi untuk membuat keputusan, sebilangan trader lain menikmati deruan adrenalin daripada perdagangan intrahari yang lebih agresif.

EMAS Dijangka Akan Mendaki Sementara, Dijangka Sambung Penerjunan!

Fed mengumumkan pada hari Rabu bahawa ia membiarkan kadar dasar tidak berubah pada 5…

Yen Tersungkur kepada Paling Rendah Sejak 1990 , Betul Ke Ni?

Jepun melangkah lebih dekat kepada campur tangan mata wang dengan amaran terkuatnya apabila yen merosot ke paras paling lemah dalam kira-kira 34 tahun berbanding dolar…

Deposit dengan sistem pembayaran tempatan anda

Notis pengumpulan data

FBS menyimpan rekod data anda untuk mengoperasikan laman web ini. Dengan menekan butang "Terima", anda menyetujui Polisi Privasi kami.

Callback

Pengurus akan menghubungi anda dalam amsa terdekat

Tukar nombor

Permohonan anda telah diterima

Pengurus akan menghubungi anda dalam amsa terdekat

Permohonan panggil balik seterusnya untuk nombor telefon ini
boleh dilakukan dalam dalam

Jika anda mempunyai isu yang perlu disegerakan, sila hubungi kami menerusi
Live Chat

Masalah dalaman. Sila cuba sebentar lagi

Jangan bazir masa anda – pantau bagaimana NFP mempengaruhi dolar AS dan kaut keuntungan!

Anda sedang menggunakan pelayar web yang versinya sudah lapuk.

Kemaskini kepada versi terkini atau cuba pelayar lain untuk penggunaan yang lebih selamat, selesa dan produktif.

Safari Chrome Firefox Opera