Parabolic SAR

Parabolic SAR adalah nama satu perkakas yang ampuh sekali untuk menganalisa trend. SAR bererti "Stop and Reverse" ("Berhenti dan Undur"). Ini bererti indikator ini bukan sahaja boleh menentukan trend tetapi ia juga memberikan isyarat bila tiba waktunya untuk menutup suatu dagangan trend dan mengalihkan pandangan ke arah yang bertentangan pula. Indikator ini dibangunkan oleh J. Welles Wilder yang dikenali kerana mencipta perkakas-perkakas seperti ATR dan RSI.

Cara-cara memasang di carta.

Parabolic SAR terkandung di set default MetaTrader. Anda boleh tambahkannya ke carta dengan mengklik “Insert” – “Indicators” – “Oscillators” dan seterusnya pilih “Parabolic SAR”.

SAR1.png

Indikator ini mempunyai 2 parameter yang anda harus tetapkan nilainya: "step" (anak tangga) dan "maximum" (maksimum). Nilai lalai (default) adalah 0.02 dan 0.2 masing-masing. "Step" adalah saiz faktor pecutan (acceleration). Faktor pecutan bermula dengan nilai ini dan kemudian meningkat sebanyak satu saiz step dengan setiap harga tinggi yang baru (atau harga rendah untuk downtrend), sehingga mencapai nilai yang ditakrifkan sebagai parameter "maximum".Anda boleh bermula dengan nilai default parameter dan kemudian melarasnya untuk aset yang anda dagangkan, rangka masa yang anda gunakan, dan gaya berdagang anda. Bergantung kepada pilihan anda, indikator ini boleh jadi lebih atau kurang sensitif kepada perubahan harga. Lebih tinggi faktor pecutan, ia akan bergerak lebih dekat dengan harga. Namun, anda harus berhati-hati untuk tidak menetapkannya dengan nilai yang terlalu tinggi, kerana dalam kes sebegini akan terhasil terlalu banyak signal penyongsangan. Wilder mengesyorkan untuk tidak menetapkan nilai maksimum lebih dari 0.22. 

Kaedah mentafsir.

Parabolic sangat mudah digunakan. Ia meletakkan titik-titik yang mentakrifkan trend. Bila titik-titik berada di bawah harga, trend bullish, manakala titik-titik di atas harga memberitahu bahawa trend ialah bearish.Bila trend berubah arah, parabolic berikan signal kemasukan. Ia menandakan penyongsangan bearish bila ia menyilang harga dari bawah ke atas dan membentuk 3 titik yang mencerun ke bawah (descending) di atas candlestick.Signal penyongsangan bullish parabolic adalah bila ia menyilang harga dari atas ke bawah dan membentuk 3 titik berkecerunan menaik (ascending) di bawah kandil. 

SAR2.png

Indikator ini amat membantu dalam menentukan titik-titik keluar. Solusi yang diberi mudah: anda tutup dagangan beli bila SAR kembali ke atas harga, dan tutup dagangan jual bila Parabolic kembali ke atas harga. Dengan cara ini anda kekalkan posisi terus terbuka hanya di arah pergerakan indikator.Tambahan lagi, Parabolic SAR memberikan satu kerangka kerja untuk "trailing stops" (rentian mengekor). Ketika berada di dalam suatu uptrend, indikator ii akan menaik mengikuti harga yang meningkat. Gerakkan pesanan Renti Rugi anda dari satu titik ke titik seterusnya untuk menghadkan risiko dan mengunci keuntungan yang sedia ada. 

Kesimpulan

Parabolic SAR adalah indikator yang ampuh dan unik. Ia terbaik bila digunakan di pasaran yang sedang dalam trend dengan perarakan kandil menaik atau menurun yang panjang. Namun, di pasaran yang bergerak mendatar ke sisi (sideways), ada risiko besar signal yang diperolehi adalah palsu.SAR akan berfungsi dengan baik bila digandingkan dengan indikator-indikator teknikal yang lain, contohnya ADX. Jika ADX mengesahkan kehadiran trend yang kuat, maka anda boleh menggunakan Parabolic SAR dengan lebih yakin.

Soalan yang lazim ditanya

  • Bagaimana cara untuk mula berdagang?

    Jika anda berumur 18+, anda boleh sertai FBS dan mulakan kembara FX anda. Untuk berdagang, anda perlukan sebuah akaun perbrokeran dan ilmu yang mencukupi tentang tindak-tanduk aset di pasaran kewangan. Mulakan dengan mempelajari ilmu-ilmu asas menerusi bahan-bahan pengajian percuma kami dan buka akaun di FBS. Mungkin anda mahu mencuba suasana perdagangan dengan wang maya di akaun Demo terlebih dahulu. Apabila anda sudah bersedia, masuk ke pasaran sebenar dan berdagang untuk berjaya.  

  • Bagaimana cara membuka akaun di FBS?

    Klik butang 'Buka akaun' di laman web kami dan teruskan ke Laman Pedagang. Sebelum anda boleh mula berdagang, lengkapkan pengesahan profil. Sahkan emel, nombor telefon, dan ID anda. Prosedur ini menjamin keselamatan dana dan identiti anda. Setelah proses pengesahan lengkap dan lulus, pergi ke platform perdagangan pilihan anda, dan mula berdagang.

  • Cara-cara mengeluarkan wang yang anda raih di FBS?

    Prosedurnya sangat mudah. Pergi ke halaman Pengeluaran di laman web atau seksyen Kewangan dalam Laman Pedagang FBS dan buat pengeluaran. Anda boleh mendapatkan wang yang diraih menerusi sistem bayaran yang sama yang anda gunakan untuk deposit. Sekiranya anda memasukkan dana ke dalam akaun menerusi pelbagai kaedah, keluarkan keuntungan anda dengan kaedah-kaedah yang sama dalam nisbah yang sama.

Berita terkini

Strategi Trading Jangka Pendek Yang Berkesan

Walaupun sesetengah trader berasa selesa berkerja dalam rangka masa yang lebih panjang yang membolehkan mereka memeriksa posisi mereka dengan kurang kerap dan mempunyai masa yang mencukupi untuk membuat keputusan, sebilangan trader lain menikmati deruan adrenalin daripada perdagangan intrahari yang lebih agresif.

EMAS Dijangka Akan Mendaki Sementara, Dijangka Sambung Penerjunan!

Fed mengumumkan pada hari Rabu bahawa ia membiarkan kadar dasar tidak berubah pada 5…

Yen Tersungkur kepada Paling Rendah Sejak 1990 , Betul Ke Ni?

Jepun melangkah lebih dekat kepada campur tangan mata wang dengan amaran terkuatnya apabila yen merosot ke paras paling lemah dalam kira-kira 34 tahun berbanding dolar…

Deposit dengan sistem pembayaran tempatan anda

Notis pengumpulan data

FBS menyimpan rekod data anda untuk mengoperasikan laman web ini. Dengan menekan butang "Terima", anda menyetujui Polisi Privasi kami.

Callback

Pengurus akan menghubungi anda dalam amsa terdekat

Tukar nombor

Permohonan anda telah diterima

Pengurus akan menghubungi anda dalam amsa terdekat

Permohonan panggil balik seterusnya untuk nombor telefon ini
boleh dilakukan dalam dalam

Jika anda mempunyai isu yang perlu disegerakan, sila hubungi kami menerusi
Live Chat

Masalah dalaman. Sila cuba sebentar lagi

Jangan bazir masa anda – pantau bagaimana NFP mempengaruhi dolar AS dan kaut keuntungan!

Anda sedang menggunakan pelayar web yang versinya sudah lapuk.

Kemaskini kepada versi terkini atau cuba pelayar lain untuk penggunaan yang lebih selamat, selesa dan produktif.

Safari Chrome Firefox Opera