Pola Gelombang Wolfe (Wolfe Waves)

Sudah tiba masanya untuk naik taraf ilmu anda tentang pasaran lebih tinggi lagi dengan mempelajari tentang cara-cara mengenal pasti pola Gelombang Wolfe (Wolfe Waves). Ini adalah pola carta tahap lanjutan untuk para pedagang berpengalaman.

Idea bahawa pasaran bergerak di dalam satu siri gelombang telah diasaskan oleh Ralph Nelson Elliott. Bill Wolfe kemudian mencadangkan pendapat beliau berkenaan gelombang di dalam analisis teknikal. Harga di dalam pola gelombang Wolfe berayun seperti bandul (pendulum) yang cuba mencari keseimbangan (equilibrium). Wolfe telah menemui satu pola penyongsangan (reversal pattern), jadi selepas berdagang di dalam saluran (channel) di gelombang 4, harga melakukan penembusan (keluar dari saluran) di gelombang kelima.

Anda pasti suka mendengarkan bahawa pola gelombang Wolfe boleh ditemui di mana-mana rangka masa dan di carta sebarang instrumen kewangan.

Peraturan yang mentakrifkan pola ini sangat ketat. Mari kita kaji pola gelombang Wolfe yang bullish dahulu.

bullish w.gif

Di bawah adalah parameter-parameter tonggaknya:

Gelombang 1-2 adalah asas pola ini dan ia adalah bullish. Titik 2 harus lebih tinggi dari Titik 1, sementara Titik 3 harus berada di bawah Titik 1. Gelombang 3-4 harus terus berada di dalam saluran yang dibentuk oleh gelombang 1-2. Gelombang 1-2 dan 2-3 harus sama panjang (simetrik). Titik 3 biasanya berada di sambungan (extensions) 127.2% atau 161.8% gelombang 1-2. Titik 4 harus berada di bawah Titik 2 dan di atas Titik 3. Titik 5 adalah harga terendah selepas gelombang 3-4. Ia terletak berdekatan dengan garisan yang dilukis merentasi Titik 1 dan Titik 3. Titik 5 biasanya pada sambungan 127.2% atau 161.8% gelombang 3-4. Titik 6 berada di garisan yang dilukis dari Titik 1 ke Titik 4. Gelombang 5-6 adalah gelombang terpanjang di pola. Titik 1, 4 dan 6 berada di satu garisan.

Cara berdagang

Idea berdagang dengan pola gelombang Wolfe adalah untuk membeli pada titik 5. Ambilan Untung (Tp, Take Profit) harus terletak di Titik 6.

Titik 5 boleh berada pada atau di bawah garisan 1-3. Di dalam kes sebegini, lukiskan satu garisan tambahan merentasi titik 2 dan 4 dan gerakkan garisan ini selari (parallel) dengan titik 3. Ruang antara garisan 1-3 dan unjuran (projection) garisan 2-4 dari titik 3 dipanggil sebagai "sweet zone". Ini adalah kawasan di mana anda harus cari peluang beli. Jika garisan 2-4 selari dengan garisan 1-3, maka tidak ada "sweet zone". Jika sudut antara garisan 1-3 dan unjuran (projection) garisan 2-4 adalah terlalu besar, maka telah berlaku kesilapan dan ia bukanlah pola gelombang Wolfe. Lihat contoh pola gelombang Wolfe bullish di MetaTrader:

 d.png

Sekarang mari kita kaji pola gelombang Wolfe yang bearish pula.

bwarish w.gif

Berikut adalah parameter-parameter tonggaknya:

Gelombang 1-2 adalah asas kepada pola dan ia adalah bearish. Titik 2 harus lebih rendah dari Titik 1, manakala Titik 3 harus berada di atas Titik 1. Gelombang 3-4 harus terus berada di dalam saluran yang dibentuk oleh Gelombang 1-2. Gelombang 1-2 dan 2-3 harus sama (simetrik). Titik 3 biasanya berada di sambungan 127.2% atau 161.8% Gelombang 1-2. Titik 4 harus berada di atas Titik 2 dan di bawah Titik 3. Titik 5 adalah harga tertinggi selepas Gelombang 3-4. Ia terletak berhampiran dengan garisan yang dilukis merentas Titik 1 dan 3. Titik 5 biasanya di sambungan 127.2% atau 161.8% Gelombang 3-4. Titik 6 terletak di garisan yang dilukis dari Titik 1 ke Titik 4. Gelombang 5-6 adalah gelombang terpanjang pola ini. Titik 1, 4, dan 6 terletak di satu garisan.

Seolah-olah seperti cermin kepada pola Gelombang Wolfe bullish, idea di sebalik perdagangan dengan pola Gelombang Wolfe bearish adalah untuk menjual pada titik 5 (di dalam "sweet zone" untuk menjual yang dibentuk dengan membuat garisan selari dengan garisan 2-4 dari Titik 3). Ambilan Untung harus dipasang di Titik 6. Berikut adalah rupa perdagangan cara ini di carta sebenar:

wolfe 3.png

Kesimpulan

Untuk mencari pola Gelombang Wolfe di carta, cari 3 titik yang terletak di satu garisan. Periksa Titik 2 dan 4 di sekitarnya dan lihat sama ada ia semua memenuhi ciri-ciri pola bullish atau bearish.

Kami mengesyorkan berdagang dengan pola Gelombang Wolfe untuk mereka yang sudah mempunyai pengalaman berdagang Forex kerana tidak mudah untuk mengenal pasti setup-setup ini di carta. Namun, sebaik ia sudah dikenal pasti, pola ini menghasilkan signal yang berkebarangkalian sangat tinggi untuk berjaya, jadi jika anda mahir dengannya, anda akan beroleh dagangan yang super mantap sekali.

Soalan yang lazim ditanya

  • Bagaimana cara untuk mula berdagang?

    Jika anda berumur 18+, anda boleh sertai FBS dan mulakan kembara FX anda. Untuk berdagang, anda perlukan sebuah akaun perbrokeran dan ilmu yang mencukupi tentang tindak-tanduk aset di pasaran kewangan. Mulakan dengan mempelajari ilmu-ilmu asas menerusi bahan-bahan pengajian percuma kami dan buka akaun di FBS. Mungkin anda mahu mencuba suasana perdagangan dengan wang maya di akaun Demo terlebih dahulu. Apabila anda sudah bersedia, masuk ke pasaran sebenar dan berdagang untuk berjaya.  

  • Bagaimana cara membuka akaun di FBS?

    Klik butang 'Buka akaun' di laman web kami dan teruskan ke Laman Pedagang. Sebelum anda boleh mula berdagang, lengkapkan pengesahan profil. Sahkan emel, nombor telefon, dan ID anda. Prosedur ini menjamin keselamatan dana dan identiti anda. Setelah proses pengesahan lengkap dan lulus, pergi ke platform perdagangan pilihan anda, dan mula berdagang.

  • Cara-cara mengeluarkan wang yang anda raih di FBS?

    Prosedurnya sangat mudah. Pergi ke halaman Pengeluaran di laman web atau seksyen Kewangan dalam Laman Pedagang FBS dan buat pengeluaran. Anda boleh mendapatkan wang yang diraih menerusi sistem bayaran yang sama yang anda gunakan untuk deposit. Sekiranya anda memasukkan dana ke dalam akaun menerusi pelbagai kaedah, keluarkan keuntungan anda dengan kaedah-kaedah yang sama dalam nisbah yang sama.

Berita terkini

Strategi Trading Jangka Pendek Yang Berkesan

Walaupun sesetengah trader berasa selesa berkerja dalam rangka masa yang lebih panjang yang membolehkan mereka memeriksa posisi mereka dengan kurang kerap dan mempunyai masa yang mencukupi untuk membuat keputusan, sebilangan trader lain menikmati deruan adrenalin daripada perdagangan intrahari yang lebih agresif.

EMAS Dijangka Akan Mendaki Sementara, Dijangka Sambung Penerjunan!

Fed mengumumkan pada hari Rabu bahawa ia membiarkan kadar dasar tidak berubah pada 5…

Yen Tersungkur kepada Paling Rendah Sejak 1990 , Betul Ke Ni?

Jepun melangkah lebih dekat kepada campur tangan mata wang dengan amaran terkuatnya apabila yen merosot ke paras paling lemah dalam kira-kira 34 tahun berbanding dolar…

Deposit dengan sistem pembayaran tempatan anda

Notis pengumpulan data

FBS menyimpan rekod data anda untuk mengoperasikan laman web ini. Dengan menekan butang "Terima", anda menyetujui Polisi Privasi kami.

Callback

Pengurus akan menghubungi anda dalam amsa terdekat

Tukar nombor

Permohonan anda telah diterima

Pengurus akan menghubungi anda dalam amsa terdekat

Permohonan panggil balik seterusnya untuk nombor telefon ini
boleh dilakukan dalam dalam

Jika anda mempunyai isu yang perlu disegerakan, sila hubungi kami menerusi
Live Chat

Masalah dalaman. Sila cuba sebentar lagi

Jangan bazir masa anda – pantau bagaimana NFP mempengaruhi dolar AS dan kaut keuntungan!

Anda sedang menggunakan pelayar web yang versinya sudah lapuk.

Kemaskini kepada versi terkini atau cuba pelayar lain untuk penggunaan yang lebih selamat, selesa dan produktif.

Safari Chrome Firefox Opera