Eksport Australia jatuh 12% pada bulan April

Eksport Australia jatuh 12% pada bulan April

Nilai eksport dan import Australia menurun pada April 2020 walaupun permintaan untuk komoditi sumber tetap kukuh, menurut angka awal perdagangan antarabangsa Biro Statistik Australia (ABS).

Eksport atau penghantaran keluar turun sebanyak $ 4 bilion atau 12% bulan ke bulan dari angka tertinggi pada bulan Mac 2020, sementara import atau penghantaran masuk turun sebanyak 5%, terutamanya disebabkan oleh penurunan import minyak, pesawat, bukan emas monetari, dan kenderaan jalan raya.

Walaupun eksport secara keseluruhan menurun, penghantaran komoditi sumber seperti bijih besi tetap kukuh, terutamanya disebabkan oleh permintaan daripada rakan dagang utama di seluruh Asia.

Perkara utama

Tahun ke tahun nilai eksport pada bulan April 2020 adalah 1% lebih tinggi daripada nilai yang dicatatkan pada bulan April 2019.

Tahun ke tahun, nilai import pada April 2020 turun 7% pada April 2019 dengan penurunan besar dalam nilai import petroleum dan kenderaan jalan raya.

AUDUSDH1.png

Data gagal menghasilkan reaksi dari pasangan AUD / USD, yang terus diperdagangkan sebahagian besarnya tidak berubah pada hari berhampiran 0.6535.

Serupa

EMAS Di Jangka Akan Membuat Kenaikkan!
EMAS Di Jangka Akan Membuat Kenaikkan!

Sesi Asia menyaksikan USD didagangkan sedikit susut ketika pasaran mengambil langkah berhati-hati menjelang keluaran data inflasi Amerika Syarikat…

Berita Penting Untuk Minggu Hadapan
Berita Penting Untuk Minggu Hadapan

Indeks Harga Pengguna, Jualan Rumah Sedia Ada, Keputusan Kadar Fed AS - semua perkara ini akan kami bincangkan dalam ulasan terbaru kami. Jangan terlepas semua siaran ini!

Berita terkini

Lepas Powell, BOE Pula Akan Gegar Pasaran!
Lepas Powell, BOE Pula Akan Gegar Pasaran!

Dolar Amerika melonjak lebih tinggi selepas Federal Reserve (Fed) meneguhkan pendirian hawkishnya walaupun mengekalkan kadar faedahnya tidak berubah pada mesyuarat terbaru…

Jaga-Jaga Ucapan Powell Bakal Cetus Huru-Hara!
Jaga-Jaga Ucapan Powell Bakal Cetus Huru-Hara!

USD mengukuh pada hari Khamis, disokong oleh data pasaran buruh Amerika Syarikat yang kukuh dan pelabur menantikan ucapan Pengerusi Fed, Jerome Powell, pada hari Jumaat di Simposium Dasar Ekonomi Jackson Hole…

Deposit dengan sistem pembayaran tempatan anda

Notis pengumpulan data

FBS menyimpan rekod data anda untuk mengoperasikan laman web ini. Dengan menekan butang "Terima", anda menyetujui Polisi Privasi kami.

Callback

Pengurus akan menghubungi anda dalam amsa terdekat

Tukar nombor

Permohonan anda telah diterima

Pengurus akan menghubungi anda dalam amsa terdekat

Permohonan panggil balik seterusnya untuk nombor telefon ini
boleh dilakukan dalam dalam

Jika anda mempunyai isu yang perlu disegerakan, sila hubungi kami menerusi
Live Chat

Masalah dalaman. Sila cuba sebentar lagi

Jangan bazir masa anda – pantau bagaimana NFP mempengaruhi dolar AS dan kaut keuntungan!

Anda sedang menggunakan pelayar web yang versinya sudah lapuk.

Kemaskini kepada versi terkini atau cuba pelayar lain untuk penggunaan yang lebih selamat, selesa dan produktif.

Safari Chrome Firefox Opera