Pasaran saham Asia: Bulls mengesan keuntungan Wall Street di tengah sikap optimis yang berhati-hati

Pasaran saham Asia: Bulls mengesan keuntungan Wall Street di tengah sikap optimis yang berhati-hati

  • Saham Asia meningkat untuk hari ini tetapi mencatat kemenangan empat minggu dengan kerugian kecil.
  • Harapan rangsangan AS, perbincangan perdagangan China-Amerika menghadapi kesengsaraan COVID-19.
  • Data dari Aussie, Jepun dan New Zealand kebanyakannya optimis.

Pembacaan awal PMI bulanan akan menjadi kunci untuk diperhatikan.Saham Asia berubah positif selepas kerugian pada hari sebelumnya kerana prestasi saham AS yang optimis bergabung dengan data sambutan dan ketiadaan negatif utama semasa perdagangan pra-Eropah pada hari Jumaat. Semasa menggambarkan suasana hati, indeks MSCI saham Asia-Pasifik di luar Jepun memperoleh 1.23% sementara Nikkei 225 Jepun meningkat 0.35% menjadi 22.964 semasa kita menulis.

Wall Street bersorak harapan bahawa AS dan China masih tidak menentang perjanjian fasa pertama pada hari sebelumnya. Juga menggembirakan kenaikan harga saham oleh teknologi yang membantu Nasdaq melonjak lebih dari 1.0%.

Sebelumnya di Asia, Indeks Harga Pengguna Jepun untuk bulan Julai mencetak cetakan selamat datang 0.3% berbanding 0.1% YoY. Data mendahului angka optimis PMI Pembuatan Jibun Bank bulan Ogos, 46.6 berbanding 45.2. Berikutan itu, angka Jualan Runcit Aussie dan Kad Kredit New Zealand juga berjaya menjaga suasana risiko tetap utuh.

Bercakap mengenai virus itu, Victoria Australia menandakan kelemahan dalam kes baru dengan tahap 179 pada hari Khamis, lima minggu terendah, sementara angka dari Tokyo melonjak-300 menjadi 339 untuk pertama kalinya sejak Sabtu di Tokyo. Perlu disebutkan bahawa kerajaan Jepun merancang untuk meredakan halangan masuk bagi penduduk asing sementara pihak berkuasa Australia masih berusaha untuk mengatasi wabak tersebut.

Di tempat lain, Speaker DPR AS Nancy Pelosi membalikkan optimisme terhadap rundingan rangsangan AS sementara baru-baru ini mengatakan, "Waktu tidak tepat untuk tagihan bantuan koronavirus yang lebih kecil."

Dengan latar belakang ini, ASX 200 Australia kebanyakannya tidak berubah sekitar 6,110-15 sementara NZX 50 New Zealand meningkat lebih dari 1.5% berikutan data optimis dan optimisme PM Jacinda Ardern. Selanjutnya, saham dari Beijing dan Hong Kong gembira berita bahawa Bank Rakyat China (PBOC) menyuntikkan 160 miliar yuan ke dalam sistem, setelah meningkatkan kecairan sebanyak 490 miliar yuan minggu lalu. Perlu disebutkan bahawa BSE Sensex India menyertai liga pembuat untung di tengah-tengah jumlah virus yang baru-baru ini merosot. Selain itu, hasil Perbendaharaan AS 10 tahun dan S&P 500 Futures juga menggambarkan optimisme yang rendah.

Walaupun makro kelihatan mati, peniaga akan mengawasi data aktiviti awal bulan untuk meningkatkan optimisme terkini.

Serupa

Berita terkini

Yen Beri Kejutan, USD Bergelora Nantikan NFP!
Yen Beri Kejutan, USD Bergelora Nantikan NFP!

Tumpuan pasaran beralih sebentar kepada mata wang Yen Jepun yang ketara melonjak semalam mencatatkan kenaikan harian terbesar dalam tempoh satu tahun susulan petunjuk terbaru berkenaan dasar monetari oleh bank pusat…

Deposit dengan sistem pembayaran tempatan anda

Notis pengumpulan data

FBS menyimpan rekod data anda untuk mengoperasikan laman web ini. Dengan menekan butang "Terima", anda menyetujui Polisi Privasi kami.

Callback

Pengurus akan menghubungi anda dalam amsa terdekat

Tukar nombor

Permohonan anda telah diterima

Pengurus akan menghubungi anda dalam amsa terdekat

Permohonan panggil balik seterusnya untuk nombor telefon ini
boleh dilakukan dalam dalam

Jika anda mempunyai isu yang perlu disegerakan, sila hubungi kami menerusi
Live Chat

Masalah dalaman. Sila cuba sebentar lagi

Jangan bazir masa anda – pantau bagaimana NFP mempengaruhi dolar AS dan kaut keuntungan!

Anda sedang menggunakan pelayar web yang versinya sudah lapuk.

Kemaskini kepada versi terkini atau cuba pelayar lain untuk penggunaan yang lebih selamat, selesa dan produktif.

Safari Chrome Firefox Opera