Mesyuarat RBA akan menentukan haluan AUD/USD

Mesyuarat RBA akan menentukan haluan AUD/USD

Dolar Australia telah teruk menderita sejak hujung Januari 2018. Baru-baru ini, AUD/USD telah jatuh ke paras terendah sejak Jun 2017. Namun, Bank Rizab Australia tidak mahu dolar Australia menguat kerana ia akan mengancam pertumbuhan ekonomi negara itu. Kesannya, bank pusat itu mengekalkan kadar faedahnya pada paras terendah dalam rekod iaitu 1.5%.
Menurut gabenor RBA, Philip Lowe, "dolar Auistralia telah merosot sedikit baru-baru ini, tetapi berdasarkan basis wajaran dagangan, ia masih berada di dalam julat yang sama seperti sepanjang dua tahun lalu. Kadar tukaran yang meningkat dijangkakan akan mengakibatkan peningkatan aktiviti ekonomi dan inflasi yang lebih perlahan berbanding yang diramalkan sekarang."
Bank Rizab Australia akan menyiarkan pernyataan kadarnya pada 7:30 waktu MT, 5 Jun. Walaupun tiada keraguan bahawa RBA tidak akan meningkatkan kadar faedahnya pada mesyuarat ini, masih ada baiknya jika pernyataan bank pusat itu dibaca. Ia akan mengandungi wawasan keadaan ekonomi semasa dan petunjuk-petunjuk polisi monetari akan datang. Dinamika AUD akan bergantung kepada nada suara RBA.

• RBA yang dovish – dolar Australia yang lemah;

• RBA yang hawkish – dolar Australia yang kuat.

RBA small.jpg

Serupa

Berita Penting Untuk Minggu Hadapan
Berita Penting Untuk Minggu Hadapan

Indeks Harga Pengguna, Jualan Rumah Sedia Ada, Keputusan Kadar Fed AS - semua perkara ini akan kami bincangkan dalam ulasan terbaru kami. Jangan terlepas semua siaran ini!

Pengumuman Bank of England
Pengumuman Bank of England

Bank of England akan mengumumkan penyata dasarnya pada 16 Disember, Khamis, pukul 14:00 GMT+2 (waktu MetaTrader). Ia akan memberikan kesan ke atas semua pasangan pound British.

Berita terkini

Lepas Powell, BOE Pula Akan Gegar Pasaran!
Lepas Powell, BOE Pula Akan Gegar Pasaran!

Dolar Amerika melonjak lebih tinggi selepas Federal Reserve (Fed) meneguhkan pendirian hawkishnya walaupun mengekalkan kadar faedahnya tidak berubah pada mesyuarat terbaru…

Jaga-Jaga Ucapan Powell Bakal Cetus Huru-Hara!
Jaga-Jaga Ucapan Powell Bakal Cetus Huru-Hara!

USD mengukuh pada hari Khamis, disokong oleh data pasaran buruh Amerika Syarikat yang kukuh dan pelabur menantikan ucapan Pengerusi Fed, Jerome Powell, pada hari Jumaat di Simposium Dasar Ekonomi Jackson Hole…

Deposit dengan sistem pembayaran tempatan anda

Notis pengumpulan data

FBS menyimpan rekod data anda untuk mengoperasikan laman web ini. Dengan menekan butang "Terima", anda menyetujui Polisi Privasi kami.

Callback

Pengurus akan menghubungi anda dalam amsa terdekat

Tukar nombor

Permohonan anda telah diterima

Pengurus akan menghubungi anda dalam amsa terdekat

Permohonan panggil balik seterusnya untuk nombor telefon ini
boleh dilakukan dalam dalam

Jika anda mempunyai isu yang perlu disegerakan, sila hubungi kami menerusi
Live Chat

Masalah dalaman. Sila cuba sebentar lagi

Jangan bazir masa anda – pantau bagaimana NFP mempengaruhi dolar AS dan kaut keuntungan!

Anda sedang menggunakan pelayar web yang versinya sudah lapuk.

Kemaskini kepada versi terkini atau cuba pelayar lain untuk penggunaan yang lebih selamat, selesa dan produktif.

Safari Chrome Firefox Opera