Statistik kovid UK baru lebih rendah walaupun varian baru covid, vaksin dilancarkan

Statistik kovid UK baru lebih rendah walaupun varian baru covid, vaksin dilancarkan

  • UK melaporkan 38,598 kes coronavirus baru pada hari Ahad, yang paling rendah sejak 27 Disember.
  • Norway akan menyiasat 23 kematian pada pesakit tua yang lemah selepas vaksinasi.

Ketika para saintis mengenal pasti lebih banyak varian coronavirus SARS-CoV-2 yang berpotensi membimbangkan, Presiden terpilih AS Joseph R. Biden, Jr. mengumumkan cadangan pentadbirannya yang akan datang untuk rancangan penyelamatan COVID-19 bernilai $ 1.9 triliun minggu lalu.

Program ini merangkumi $ 20 bilion untuk memasang program vaksinasi nasional.

Rencananya adalah untuk mengeluarkan beberapa sengatan dari pasaran kerana penyebaran virus varian baru.

Pada masa yang sama, walaupun ada strategi yang dinyatakan sebelumnya untuk menahan beberapa dos vaksin untuk memastikan orang mendapat suntikan kedua, Pentadbiran Trump mula melepaskan dos cadangannya pada Disember 2020, lapor Washington Post.

Namun, ini bermaksud bahawa stok sebelumnya tidak lagi ada - merosakkan harapan pegawai negeri dan tempatan AS untuk peningkatan cepat dalam bekalan vaksin yang ada.

Yang dikatakan, vaksin telah sampai kepada pengguna dalam waktu singkat kerana Pentadbiran Makanan dan Dadah AS memberikan kebenaran kecemasan untuk vaksin yang dibuat oleh Pfizer dan Moderna dalam waktu kurang dari satu tahun.

Beberapa usaha sedang dilakukan untuk membantu menghasilkan dan menyebarkan vaksin dengan lebih cepat.

Lebih daripada 60 vaksin masih melalui proses percubaan klinikal tiga peringkat dan inisiatif Operasi Warp Speed ​​pemerintah AS telah berjanji $ 10 bilion dalam usaha untuk mengembangkan dan memberikan 300 juta dos vaksin koronavirus yang selamat dan berkesan bulan ini.

Organisasi Kesihatan Sedunia mengkoordinasikan usaha global untuk mengembangkan vaksin, dengan tujuan untuk dua miliar dos pada akhir tahun 2021.

Walaupun terdapat beberapa laporan skeptisisme dan bahkan kematian di hujung minggu di mana Norway akan menyiasat 23 kematian pada pesakit tua yang lemah setelah vaksinasi, laporan CDC minggu lalu menunjukkan bahawa reaksi yang teruk terhadap vaksin Pfizer-BioNTech COVID-19 jarang terjadi.

Jaminan keselamatan ini sebagai upaya untuk vaksinasi yang berleluasa terus meningkat sangat penting dalam mengembalikan komitmen terhadap objektif kekebalan kawanan.

Sementara itu, di UK, di mana varian pertama kali muncul, fasa seterusnya program vaksinasi COVID-19 akan dilancarkan pada hari Isnin.

Kematian Covid-19 berada pada tahap tertinggi yang pernah mereka alami - dan varian yang lebih menular dapat membuat keadaan menjadi lebih teruk.

Namun, UK melaporkan 38.598 kes koronavirus baru pada hari Ahad, yang merupakan yang terendah sejak 27 Disember.

Negara ini akan mula memberikan dos kepada orang berusia 70 tahun ke atas dan mereka yang dianggap klinikal sangat rentan terhadap coronavirus.

"Hari ini merupakan tonggak penting dalam program vaksinasi kami ketika kami membukanya kepada berjuta-juta orang yang paling berisiko terkena COVID-19," kata Perdana Menteri Britain, Boris Johnson pada hari Ahad.

"Kami masih memiliki jalan yang panjang dan pasti akan ada tantangan di depan - tetapi dengan bekerja sama, kami membuat kemajuan besar dalam memerangi virus ini."

Menteri Kesihatan Matt Hancock mengatakan lebih daripada separuh dari semua berusia lebih dari 80-an sekarang telah menjalani vaksinasi.

Britain - yang mempunyai jumlah kematian tertinggi COVID-19 di Eropah - berharap kemajuan dengan pemberian vaksin akan memungkinkannya untuk mengurangkan beberapa sekatan pengurangan ekonomi yang merosakkan pada bulan Mac, kata menteri luar negeri Dominic Raab.

Johnson telah menetapkan sasaran untuk memvaksinasi empat kategori paling berisiko - merangkumi sekitar 14 juta orang - pada pertengahan Februari.

Implikasi pasaran

Harga saham dan minyak jatuh pada hari Jumaat, ditekan oleh penguncian yang semakin meningkat sementara indeks dolar AS tempat perlindungan mencatatkan kenaikan mingguan terbesar dalam lebih dari dua bulan.

Namun, hasil dan stok bon AS meningkat baru-baru ini, sebahagiannya dari jangkaan mengenai peluncuran vaksin coronavirus dan pada rancangan rangsangan besar oleh pentadbiran Demokrat yang masuk.

Memandangkan terdapat penurunan kes baru seperti yang dilaporkan oleh Inggris minggu ini, ke yang terendah sejak 27 Disember, mungkin variannya tidak dapat disebarkan seperti yang ditakuti pertama kali.

Ini semestinya positif untuk sentimen risiko minggu ini.

Serupa

EMAS Di Jangka Akan Membuat Kenaikkan!
EMAS Di Jangka Akan Membuat Kenaikkan!

Sesi Asia menyaksikan USD didagangkan sedikit susut ketika pasaran mengambil langkah berhati-hati menjelang keluaran data inflasi Amerika Syarikat…

Berita Penting Untuk Minggu Hadapan
Berita Penting Untuk Minggu Hadapan

Indeks Harga Pengguna, Jualan Rumah Sedia Ada, Keputusan Kadar Fed AS - semua perkara ini akan kami bincangkan dalam ulasan terbaru kami. Jangan terlepas semua siaran ini!

Berita terkini

Lepas Powell, BOE Pula Akan Gegar Pasaran!
Lepas Powell, BOE Pula Akan Gegar Pasaran!

Dolar Amerika melonjak lebih tinggi selepas Federal Reserve (Fed) meneguhkan pendirian hawkishnya walaupun mengekalkan kadar faedahnya tidak berubah pada mesyuarat terbaru…

Jaga-Jaga Ucapan Powell Bakal Cetus Huru-Hara!
Jaga-Jaga Ucapan Powell Bakal Cetus Huru-Hara!

USD mengukuh pada hari Khamis, disokong oleh data pasaran buruh Amerika Syarikat yang kukuh dan pelabur menantikan ucapan Pengerusi Fed, Jerome Powell, pada hari Jumaat di Simposium Dasar Ekonomi Jackson Hole…

Deposit dengan sistem pembayaran tempatan anda

Notis pengumpulan data

FBS menyimpan rekod data anda untuk mengoperasikan laman web ini. Dengan menekan butang "Terima", anda menyetujui Polisi Privasi kami.

Callback

Pengurus akan menghubungi anda dalam amsa terdekat

Tukar nombor

Permohonan anda telah diterima

Pengurus akan menghubungi anda dalam amsa terdekat

Permohonan panggil balik seterusnya untuk nombor telefon ini
boleh dilakukan dalam dalam

Jika anda mempunyai isu yang perlu disegerakan, sila hubungi kami menerusi
Live Chat

Masalah dalaman. Sila cuba sebentar lagi

Jangan bazir masa anda – pantau bagaimana NFP mempengaruhi dolar AS dan kaut keuntungan!

Anda sedang menggunakan pelayar web yang versinya sudah lapuk.

Kemaskini kepada versi terkini atau cuba pelayar lain untuk penggunaan yang lebih selamat, selesa dan produktif.

Safari Chrome Firefox Opera