Pola Double Three dan Triple Three

Double dan Triple Three yang terdiri daripada zigzag, flat, segitiga, double zigzag dan triple zigzag adalah pola-pola gelombang yang paling rumit. Tidak ada sebarang peraturan berkaitan dengan urutan pola-pola pembetulan ini, kecuali kedudukan segitiga dalam struktur-struktur ini.

Apa itu pola Double Three?

Secara mudahnya, ia adalah kombinasi tiga pola pembetulan. Mari kita lihat contoh di bawah:

Pola Double Three

Peraturan utama perdagangan Double Three

 • Double Three terdiri daripada tiga gelombang yang ditandakan sebagai W-X-Y
 • Gelombang W boleh terdiri daripada mana-mana pola pembetulan, kecuali segitiga
 • Gelombang X dan Y boleh terdiri daripada mana-mana pola pembetulan
 • Double Three terbentuk secara mendatar atau dengan satu mendapan (a low dip) melawan trend utama
 • Biasanya, Double Three bukanlah satu pembetulan yang dalam dan jauh.

Kita hanya boleh mengambil kira suatu pembetulan sebagai satu Double Three apabila struktur itu hampir selesai. Dalam erti kata lain, adalah mustahil untuk meramalkan pola ini mulai dari peringkat awal kejadian pembetulan. Oleh itu, jika terdapat sebuah struktur yang memenuhi syarat-syarat Double Three, maka hanya selepas itu boleh kita tentukan sama ada untuk menandakan pola ini.

Penting untuk kita fahami bahawa apabila gelombang X baru sahaja selesai, pembetulan sentiasa boleh tamat dengan beberapa cara. Kita mungkin akan berhadapan dengan suatu impuls, sehinggakan pembetulan berbentuk mendatar. Jika zigzag panjang yang terbentuk, maka ternyata pembetulan tersebut sebenarnya adalah suatu 'double zigzag'. Akhirnya, jika hanya zigzag yang kecil muncul seperti dalam carta di atas, maka kita boleh mempertimbangkan kemungkinan pembentukan pola double three.

Contoh Sebenar

Pola Double Three yang terbentuk daripada beberapa zigzag ditunjukkan pada carta di bawah. Seperti yang anda lihat, gelombang (w), (x) dan (y) adalah zigzag, jadi ia bentuk yang paling mudah bagi pola ini. Ambil perhatian bahawa gelombang (y) hampir menyerupai gelombang (w), jadi pembetulan bergerak hampir mendatar, iaitu ciri penting dalam peraturan Double Three.

Pola Double Three yang terbentuk daripada zigzag pada carta

Satu lagi contoh diberikan pada carta seterusnya. Di situ terdapat Pola Double Three dengan gelombang (x) yang besar. Kita juga dapat melihat dengan jelas perbezaan antara Double Three dan Double Zigzag. Gelombang (x) di sini ialah Double ZigZag dengan arah menaik. Gelombang ((iv)) tidak mempunyai arah, oleh sebab itu ia boleh ditandakan sebagai pola Double Three seperti (w)-(x)-(y).

Pola Double Three dengan gelombang besar

Mari kita lihat pada carta di bawah. Terdapat dua Double Three dalam gelombang B dan ((x)). Gelombang (y) daripada ((x)) adalah pola flat, bahagian yang paling rumit sekali dalam struktur ini. Manakala, kedua-dua pola Double Three mempunyai arah mendatar (ingat bahawa ini adalah kriteria utama mana-mana Double Three).

Terdapat dua Double Three dalam gelombang B dan ((x))

Ada kalanya gelombang X mungkin jauh lebih panjang daripada gelombang W. Seperti yang dapat dilihat pada carta seterusnya, gelombang (x) berakhir di bawah titik permulaan gelombang (w), tetapi kemudian satu zigzag yang menaik muncul dalam gelombang (y). Tambahan lagi, gelombang (a) daripada (x) ialah pepenjuru pemula yang merumitkan lagi perhitungan ini. Oleh demikian, dalam pengiraan gelombang masa nyata, kita boleh membuat anggaran tentang pengakhiran gelombang ((b)) sebagai Double Zigzag hanya selepas gelombang (i) dan (ii) daripada ((c)).

Carta Dolar Australia melawan Yen Jepun

Apa itu pola Triple Three?

Pola ini lebih panjang daripada Double Three, oleh itu ia dibahagikan kepada lima gelombang yang kesemuanya bergerak secara mendatar melawan trend utama.

Pola Triple Three

Peraturan-peraturan utama perdagangan Triple Three

 • Triple Three terdiri daripada lima gelombang yang berlabel W-X-Y-X-Z
 • Gelombang W, X dan Y boleh terdiri daripada mana-mana pola pembetulan, kecuali segitiga
 • Gelombang kedua X dan Z boleh terdiri daripada mana-mana pola pembetulan
 • Triple Three terbentuk secara mendatar atau dengan mendapan cetek (a low dip) melawan trend utama
 • Biasanya, Triple Three bukan pembetulan yang mendalam.

Triple Three adalah pola yang jarang-jarang berlaku, jadi anda harus cuba mengelak daripada mengiranya dalam masa nyata. Anda boleh melihat contoh pola ini pada carta seterusnya yang menunjukkan gelombang ((b)) sebagai Triple Three. Kita boleh menganggap struktur ini sebagai Triple Zigzag hanya selepas gelombang (z). Sebenarnya, ia boleh dipakai untuk semua pola pembetulan yang lain, oleh itu kita harus sentiasa tunggu sehingga struktur pembetulan terbentuk sepenuhnya sebelum membuat memutuskan kiraan gelombang yang mana yang paling sepadan dengan peraturan Triple Three.

Contoh Triple Three pada carta

Soalan yang lazim ditanya

 • Bagaimana cara membuka akaun di FBS?

  Klik butang 'Buka akaun' di laman web kami dan teruskan ke Laman Peribadi. Sebelum anda boleh mula berdagang, lengkapkan dahulu proses pengesahan profil anda. Sahkan alamat emel dan nombor telefon anda, sahkan ID anda. Prosedur ini menjamin keselamatan dana dan identiti anda. Sebaik anda selesai dengan semua prosedur keselamatan ini, pergi ke platform perdagangan yang menjadi pilihan anda, dan mulakan berdagang. 

 • Bagaimana cara untuk mula berdagang?

  Jika anda berumur 18+, anda boleh sertai FBS dan mulakan kembara FX anda. Untuk berdagang, anda perlukan sebuah akaun perbrokeran dan ilmu yang mencukupi tentang tindak-tanduk aset di pasaran kewangan. Mulakan dengan mempelajari ilmu-ilmu asas menerusi bahan-bahan pengajian percuma kami dan buka akaun di FBS. Mungkin anda mahu mencuba suasana perdagangan dengan wang maya di akaun Demo terlebih dahulu. Apabila anda sudah bersedia, masuk ke pasaran sebenar dan berdagang untuk berjaya.  

 • Cara-cara mengeluarkan wang yang anda raih di FBS?

  Prosedurnya jelas dan mudah. Pergi ke laman Pengeluaran di laman web, atau bahagian Kewangan di Laman Peribadi FBS dan akses Pengeluaran. Anda boleh dapatkan wang yang anda raih menerusi sistem pembayaran yang sama yang anda gunakan untuk deposit-deposit anda. Sekiranya anda mendanai akaun anda menerusi pelbagai kaedah, keluarkan keuntungan anda menerusi kaedah-kaedah yang sama, berkadaran dengan nisbah amaun deposit-deposit anda.

Berita terkini

Ini Reaksi Ditunjukkan USDCAD Selepas Laporan Data CPI Kanada!

Dolar Kanada alami penyusutan nilai pada New York semalam ketika pasaran memberi reaksi terhadap data inflasi terbaru yang diterbitkan…

Emas Mendongak Lepasi Tahap Sasaran, Sempat Cecah $2,030 Semalam.

Emas alami peningkatan untuk empat hari berturut-turut semasa sesi Amerika di saat para pelabur di AS meneliti laporan ekonomi terkini…

Gagal Tembus Ke Atas, EURUSD Menunduk Di Bawah Zon $1.0800

Sperti dijangkakan, pergerakan harga perlahan di awal minggu semalam khususnya melibatkan USD berikutan pasaran di Amerika Syarikat (AS) bercuti sempena sambutan Hari Presiden…

Deposit dengan sistem pembayaran tempatan anda

Notis pengumpulan data

FBS menyimpan rekod data anda untuk mengoperasikan laman web ini. Dengan menekan butang "Terima", anda menyetujui Polisi Privasi kami.

Callback

Pengurus akan menghubungi anda dalam amsa terdekat

Tukar nombor

Permohonan anda telah diterima

Pengurus akan menghubungi anda dalam amsa terdekat

Permohonan panggil balik seterusnya untuk nombor telefon ini
boleh dilakukan dalam dalam

Jika anda mempunyai isu yang perlu disegerakan, sila hubungi kami menerusi
Live Chat

Masalah dalaman. Sila cuba sebentar lagi

Jangan bazir masa anda – pantau bagaimana NFP mempengaruhi dolar AS dan kaut keuntungan!

Anda sedang menggunakan pelayar web yang versinya sudah lapuk.

Kemaskini kepada versi terkini atau cuba pelayar lain untuk penggunaan yang lebih selamat, selesa dan produktif.

Safari Chrome Firefox Opera