Pola Harmonik

Ini salah satu dari topik yang sukar, tetapi jika anda cukup gigih untuk mempelajari analisis jenis yang begini, hasilnya pasti sangat berbaloi. Matlamat kaedah ini adalah untuk mengenal pasti sktruktur pasaran yang spesifik bernama "pola harmonik" (harmonic patterns) dan menjana idea berdagang dengan bantuannya.

Pola Harmonik ditemui oleh H.M. Gartley pada tahun 1932. Kemudian teori ini dibangunkan oleh Larry Pesavento, yang menulis buku "Fibonacci Ratios with Pattern Recognition" (Melayu: Nisbah Fibonacci dan Pengecaman Pola).

Pola Harmonik adalah serupa dengan pola-pola carta seperti "Head and Shoulders" di mana ia berdasarkan kepada corak geometrik tertentu aksi harga. Namun, pola harmonik ada sesuatu yang istimewa mengenainya: ia berasaskan kepada penggunaan perkakas Fibonacci (pengunduran dan pengembangan). Kombinasi sebegini membolehkan pola-pola ini menghasilkan signal perdagangan yang tepat dan andal. Idea utama di sini adalah untuk mengecam aras-aras di mana trend umum akan bersambung selepas pembetulan (correction) serta sasaran-sasaran trend tersebut juga.

Ada banyak pola harmonik yang berbeza: ABCD, Butterfly, Gartley, Shark, Crab, Bat, dsb. Pola-pola ini boleh jadi bullish atau bearish. Ada banyak pola yang mungkin kelihatan seakan-akan serupa dengan yang lain melainkan untuk beberapa ciri yang berbeza. Perdagangan harmonik adalah seni membezakan antara pola-pola ini. Analisis teknikal menganggap betapa sejarah itu berulang kembali. Justeru, ideanya di sini adalah pola-pola ini akan terbentuk lagi di masa hadapan dan akan mempunyai kesan yang sama seperti di masa lalu.

Di bawah, anda akan menemui skema-skema pelbagai pola harmonik. Kami akan menjelaskan bagaimana cara mendagangkan setiap pola di dalam artikel-artikel selanjutnya.

Skim untuk pelbagai pola Harmonik

Kelebihan utama pola-pola harmonik adalah ia membebaskan anda dari keperluan untuk meneka kerana anda boleh bergantung kepada angka-angka Fibonacci tertentu.

Angka-angka yang digunakan pada pola-pola harmonik sama ada terbitan langsung atau tidak langsung dari nisbah 0.618 dan 1.618 jujukan Fibonacci. Angka-angka terbitan ini termasuklah 0.786, 0.886, 1.13, dan 1.27. Terdapat juga banyak angka-angka pelengkap seperti 0.382, 0.50, 0.707, 1.41, 2.0, 2.24, 2.618, 3.14, dan 3.618. Angka-angka ini mengesahkan pola-pola harmonik dan menentukan kawasan yang berpotensi berlaku perubahan harga.

Untuk mencapai hasil yang positif menggunakan pola harmonik, anda perlu:

- Mengingati rupa pelbagai pola harmonik yang ada.

- Mengenal pasti pola ini di carta harga.

- Menggunakan perkakas-perkakas Fibonacci dengan betul.

- Tahu cara mencari sasaran pola harmonik.

Lebih mirip bentuk pola harmonik yang dilihat pada carta dengan pola yang ada di buku-buku teks, lebih tinggi kecenderungan ia akan menghasilkan signal yang berkualiti. Maklum bahawa anda perlu menunggu sehingga pola ini lengkap terbentuk sebelum berdagang dengan signalnya.

Soalan yang lazim ditanya

  • Cara-cara mengeluarkan wang yang anda raih di FBS?

    Prosedurnya jelas dan mudah. Pergi ke laman Pengeluaran di laman web, atau bahagian Kewangan di Laman Peribadi FBS dan akses Pengeluaran. Anda boleh dapatkan wang yang anda raih menerusi sistem pembayaran yang sama yang anda gunakan untuk deposit-deposit anda. Sekiranya anda mendanai akaun anda menerusi pelbagai kaedah, keluarkan keuntungan anda menerusi kaedah-kaedah yang sama, berkadaran dengan nisbah amaun deposit-deposit anda.

  • Bagaimana cara membuka akaun di FBS?

    Klik butang 'Buka akaun' di laman web kami dan teruskan ke Laman Peribadi. Sebelum anda boleh mula berdagang, lengkapkan dahulu proses pengesahan profil anda. Sahkan alamat emel dan nombor telefon anda, sahkan ID anda. Prosedur ini menjamin keselamatan dana dan identiti anda. Sebaik anda selesai dengan semua prosedur keselamatan ini, pergi ke platform perdagangan yang menjadi pilihan anda, dan mulakan berdagang. 

  • Bagaimana cara untuk mula berdagang?

    Jika anda berumur 18+, anda boleh sertai FBS dan mulakan kembara FX anda. Untuk berdagang, anda perlukan sebuah akaun perbrokeran dan ilmu yang mencukupi tentang tindak-tanduk aset di pasaran kewangan. Mulakan dengan mempelajari ilmu-ilmu asas menerusi bahan-bahan pengajian percuma kami dan buka akaun di FBS. Mungkin anda mahu mencuba suasana perdagangan dengan wang maya di akaun Demo terlebih dahulu. Apabila anda sudah bersedia, masuk ke pasaran sebenar dan berdagang untuk berjaya.  

Berita terkini

EMAS Di Jangka Akan Membuat Kenaikkan!

Sesi Asia menyaksikan USD didagangkan sedikit susut ketika pasaran mengambil langkah berhati-hati menjelang keluaran data inflasi Amerika Syarikat…

Emas Nak Naik Semula Atau Sambung Jatuh Ni ?

USD didagangkan sedikit meningkat pada sesi Asia selepas mendapat sokongan daripada hasil bon perbendaharaan AS 10 tahun yang lebih tinggi…

Berita Penting Untuk Minggu Hadapan

Indeks Harga Pengguna, Jualan Rumah Sedia Ada, Keputusan Kadar Fed AS - semua perkara ini akan kami bincangkan dalam ulasan terbaru kami. Jangan terlepas semua siaran ini!

Deposit dengan sistem pembayaran tempatan anda

Rasai Semangat Berpasukan

Notis pengumpulan data

FBS menyimpan rekod data anda untuk mengoperasikan laman web ini. Dengan menekan butang "Terima", anda menyetujui Polisi Privasi kami.

Follow kami di Facebook

Callback

Pengurus akan menghubungi anda dalam amsa terdekat

Tukar nombor

Permohonan anda telah diterima

Pengurus akan menghubungi anda dalam amsa terdekat

Permohonan panggil balik seterusnya untuk nombor telefon ini
boleh dilakukan dalam dalam

Jika anda mempunyai isu yang perlu disegerakan, sila hubungi kami menerusi
Live Chat

Masalah dalaman. Sila cuba sebentar lagi

Jangan bazir masa anda – pantau bagaimana NFP mempengaruhi dolar AS dan kaut keuntungan!

Anda sedang menggunakan pelayar web yang versinya sudah lapuk.

Kemaskini kepada versi terkini atau cuba pelayar lain untuk penggunaan yang lebih selamat, selesa dan produktif.

Safari Chrome Firefox Opera