Scalping

Ini adalah antara bentuk perdagangan yang paling popular, terutamanya di kalangan pendatang baru. Ia jenis perdagangan yang rancak, mencabar minda dan mencetus adrenalin.

Objektif utama scalping adalah untuk bergegas berdagang di waktu pasaran paling sibuk, sambar jumlah pip yang kecil dan keluar dari pasaran secepat mungkin. Walaupun pendapatan dari satu dagangan tunggal sangat terhad, pedagang boleh meningkatkan hasilnya dengan melaksanakan berdozen-dozen dagangan sebegitu sepanjang hari. Seorang 'scalper' harus sentiasa tahu bila untuk berhenti kerana terlebih berdagang (overtrading) boleh mengikis baki akaun dengan pantas seandainya beliau terlajak membuat banyak keputusan yang buruk secara berterusan.

Kelebihan utama

Kelebihan utama perdagangan yang sebegini adalah potensi pulangan yang besar (jika anda cukup cepat, cekap dan tangkas untuk melaksana banyak dagangan di dalam tempoh yang sangat singkat). Leveraj membolehkan scalper dengan sumber awal terhad untuk menuai hasil yang besar, tetapi anda harus berhati-hati dengan kerugian besar yang mungkin dialami dari penggunaan leveraj yang tidak sesuai. Satu pip yang diraih boleh membawa banyak wang kepada anda dengan leveraj. Sebaliknya, satu pip yang melawan anda boleh mendatangkan kerugian besar. Jadi ia satu perdagangan yang tidak berapa menentu.

Scalping tidak sesuai dengan mereka yang tidak biasa berdagang di dalam persekitaran berisiko tinggi.

Perdagangan jenis sebegini menuntut kefahaman mendalam tentang platform dagangan anda; anda tidak harus berfikir terlalu banyak tentang prosedur pengoperasian; anda harus memberikan fokus sepenuhnya pada pergerakan harga.

Contoh pedagang

Paul-Rotter.png

Jika anda tekad mahu berdagang gaya scalping, anda mungkin berminat untuk mendapatkan nasihat profesional dari scalper paling berjaya sepanjang zaman– Paul Rotter. Pedagang ini dilaporkan membuat $65-78 juta setahun sepanjang 10 tahun beliau scalping kontrak-kontrak paling cair di Eurex.

"Saya memang dari dahulu lagi berdagang dengan kerap, adakalanya sehingga 100 dagangan sehari. Saya mencari 3-5 tick sahaja", kata-kata pengakuan dari scalper kita.

Apa yang beliau lakukan unutk mengelak dari terlebih berdagang?

Beliau hanya menetapkan had harian untuk keuntungan dan kerugiannya. Sebelum bergegas membuat dagangan, beliau menetapkan had untuk berpada-pada, kerugian maksimum yang beliau mampu tanggung untuk satu-satu hari. Beliau membuka posisi-posisi yang agak berisiko, tetapi bila ia mula melawan, beliau tanpa emosi menutupnya. Beliau sering berkata: "Sebagai pedagang, anda seharusnya tidak mempunyai pendapat. Lebih banyak pendapat anda ada, lebih sukar unutk keluar dari posisi yang kerugian."

Sebaliknya, di waktu beliau terus menerus menang, beliau menjadi benar-benar lebih agresif; beliau mengambil risiko yang lebih besar, dan mengecilkannya di waktu kalah sahaja. Ada masanya benar-benar payah hendak melakukan yang sebegitu. Jadi, Paul Rotter cuba untuk sentiasa ada seseorang di sisi beliau, yang neutral, yang boleh memaksa beliau menutup terminal apabila beliau sudah mencapai takat untuk berpada-pada dan berhenti.

Dagangan beliau bukanlah tanpa arah, beliau sandarkan keputusan-keputusan beliau kepada analisis pasaran. Sebelum membuka terminal, Paul Rotter cuba periksa semua laporan ekonomi yang bakal diumumkan, ucapan tokoh politik berpengaruh dan gabenor-gabenor bank pusat – apa sahaja yang mampu mempengaruhi arah tuju harga – sehinggalah beliau mendapat gambaran penuh pasaran.

Soalan yang lazim ditanya

  • Bagaimana cara untuk mula berdagang?

    Jika anda berumur 18+, anda boleh sertai FBS dan mulakan kembara FX anda. Untuk berdagang, anda perlukan sebuah akaun perbrokeran dan ilmu yang mencukupi tentang tindak-tanduk aset di pasaran kewangan. Mulakan dengan mempelajari ilmu-ilmu asas menerusi bahan-bahan pengajian percuma kami dan buka akaun di FBS. Mungkin anda mahu mencuba suasana perdagangan dengan wang maya di akaun Demo terlebih dahulu. Apabila anda sudah bersedia, masuk ke pasaran sebenar dan berdagang untuk berjaya.  

  • Bagaimana cara membuka akaun di FBS?

    Klik butang 'Buka akaun' di laman web kami dan teruskan ke Laman Pedagang. Sebelum anda boleh mula berdagang, lengkapkan pengesahan profil. Sahkan emel, nombor telefon, dan ID anda. Prosedur ini menjamin keselamatan dana dan identiti anda. Setelah proses pengesahan lengkap dan lulus, pergi ke platform perdagangan pilihan anda, dan mula berdagang.

  • Cara-cara mengeluarkan wang yang anda raih di FBS?

    Prosedurnya sangat mudah. Pergi ke halaman Pengeluaran di laman web atau seksyen Kewangan dalam Laman Pedagang FBS dan buat pengeluaran. Anda boleh mendapatkan wang yang diraih menerusi sistem bayaran yang sama yang anda gunakan untuk deposit. Sekiranya anda memasukkan dana ke dalam akaun menerusi pelbagai kaedah, keluarkan keuntungan anda dengan kaedah-kaedah yang sama dalam nisbah yang sama.

Berita terkini

Strategi Trading Jangka Pendek Yang Berkesan

Walaupun sesetengah trader berasa selesa berkerja dalam rangka masa yang lebih panjang yang membolehkan mereka memeriksa posisi mereka dengan kurang kerap dan mempunyai masa yang mencukupi untuk membuat keputusan, sebilangan trader lain menikmati deruan adrenalin daripada perdagangan intrahari yang lebih agresif.

EMAS Dijangka Akan Mendaki Sementara, Dijangka Sambung Penerjunan!

Fed mengumumkan pada hari Rabu bahawa ia membiarkan kadar dasar tidak berubah pada 5…

Yen Tersungkur kepada Paling Rendah Sejak 1990 , Betul Ke Ni?

Jepun melangkah lebih dekat kepada campur tangan mata wang dengan amaran terkuatnya apabila yen merosot ke paras paling lemah dalam kira-kira 34 tahun berbanding dolar…

Deposit dengan sistem pembayaran tempatan anda

Notis pengumpulan data

FBS menyimpan rekod data anda untuk mengoperasikan laman web ini. Dengan menekan butang "Terima", anda menyetujui Polisi Privasi kami.

Callback

Pengurus akan menghubungi anda dalam amsa terdekat

Tukar nombor

Permohonan anda telah diterima

Pengurus akan menghubungi anda dalam amsa terdekat

Permohonan panggil balik seterusnya untuk nombor telefon ini
boleh dilakukan dalam dalam

Jika anda mempunyai isu yang perlu disegerakan, sila hubungi kami menerusi
Live Chat

Masalah dalaman. Sila cuba sebentar lagi

Jangan bazir masa anda – pantau bagaimana NFP mempengaruhi dolar AS dan kaut keuntungan!

Anda sedang menggunakan pelayar web yang versinya sudah lapuk.

Kemaskini kepada versi terkini atau cuba pelayar lain untuk penggunaan yang lebih selamat, selesa dan produktif.

Safari Chrome Firefox Opera