Bear

Bear

Istilah ini boleh merujuk sama ada pada pasaran atau pada tingkah laku pedagang. Ia berasal dari bear (beruang) sebenar yang menyerang dengan mencakar kukunya ke bawah dan ini menjadi metafora tindakan menekan harga lebih rendah.

Bears adalah pedagang yang pesimis tentang harga suatu aset dan percaya dengan pergerakannya ke bawah. Memikirkan pasaran akan jatuh tidak lama lagi, mereka merancang untuk mengaut keuntungan dengan "short selling". Itu bermakna, beras menjual aset yang dipinjam dan membelinya semula pada harga yang lebih rendah. Ia strategi tahap lanjutan yang melibatkan risiko kerugian yang tinggi. Gunakannya dengan bijaksana, dan hanya bila anda sudah mempunyai pengalaman yang cukup. 

Pasaran dianggap bearish bila saham, komoditi, dan indeks merosot sebanyak 20% atau lebih. Trend ini biasanya bergandingan dengan ekonomi yang tidak berkembang, pengangguran, atau kemerosotan keuntungan bisnes, dan situasi sosial atau politik yang tidak stabil. 

Awas dengan perangkap bear (bear trap) yang biasanya dicipta oleh para pedagang saham dan komoditi bila mereka menjual aset dalam jumlah yang besar untuk membuatkan anda percaya pasaran yang bearish sedang cuba menguasai trend. Bila sudah terjebak dengan perangkap bear, para pedaang menjual kerana takut harga akan jatuh jua. Namun, biasanya pasaran sama ada menaik atau kekal di aras yang sama.

Gunakan osilator Bulls/Bears Power dan  indikator Purata Bergerak Eksponen (EMA) untuk mengenal pasti titik masuk/keluar untuk pasaran yang bearish.

Undur

2023-11-20 • Dikemaskini

Soalan yang lazim ditanya

  • Bagaimana cara untuk mula berdagang?

    Jika anda berumur 18+, anda boleh sertai FBS dan mulakan kembara FX anda. Untuk berdagang, anda perlukan sebuah akaun perbrokeran dan ilmu yang mencukupi tentang tindak-tanduk aset di pasaran kewangan. Mulakan dengan mempelajari ilmu-ilmu asas menerusi bahan-bahan pengajian percuma kami dan buka akaun di FBS. Mungkin anda mahu mencuba suasana perdagangan dengan wang maya di akaun Demo terlebih dahulu. Apabila anda sudah bersedia, masuk ke pasaran sebenar dan berdagang untuk berjaya.  

  • Bagaimana cara membuka akaun di FBS?

    Klik butang 'Buka akaun' di laman web kami dan teruskan ke Laman Pedagang. Sebelum anda boleh mula berdagang, lengkapkan pengesahan profil. Sahkan emel, nombor telefon, dan ID anda. Prosedur ini menjamin keselamatan dana dan identiti anda. Setelah proses pengesahan lengkap dan lulus, pergi ke platform perdagangan pilihan anda, dan mula berdagang.

  • Cara-cara mengeluarkan wang yang anda raih di FBS?

    Prosedurnya sangat mudah. Pergi ke halaman Pengeluaran di laman web atau seksyen Kewangan dalam Laman Pedagang FBS dan buat pengeluaran. Anda boleh mendapatkan wang yang diraih menerusi sistem bayaran yang sama yang anda gunakan untuk deposit. Sekiranya anda memasukkan dana ke dalam akaun menerusi pelbagai kaedah, keluarkan keuntungan anda dengan kaedah-kaedah yang sama dalam nisbah yang sama.

Deposit dengan sistem pembayaran tempatan anda

Notis pengumpulan data

FBS menyimpan rekod data anda untuk mengoperasikan laman web ini. Dengan menekan butang "Terima", anda menyetujui Polisi Privasi kami.

Callback

Pengurus akan menghubungi anda dalam amsa terdekat

Tukar nombor

Permohonan anda telah diterima

Pengurus akan menghubungi anda dalam amsa terdekat

Permohonan panggil balik seterusnya untuk nombor telefon ini
boleh dilakukan dalam dalam

Jika anda mempunyai isu yang perlu disegerakan, sila hubungi kami menerusi
Live Chat

Masalah dalaman. Sila cuba sebentar lagi

Jangan bazir masa anda – pantau bagaimana NFP mempengaruhi dolar AS dan kaut keuntungan!

Anda sedang menggunakan pelayar web yang versinya sudah lapuk.

Kemaskini kepada versi terkini atau cuba pelayar lain untuk penggunaan yang lebih selamat, selesa dan produktif.

Safari Chrome Firefox Opera