Benchmark

Penanda aras (Benchmark)

Apakah itu penanda aras?

Penanda aras adalah standard yang digunakan untuk mengukur prestasi sekuriti, dana amanah, atau pengurus pelaburan. Pada kebiasaanya, indeks pasaran utama seperi S&P 500, Dow Jones, dan Nasdaq akan digunakan bagi tujuan ini.

Bagaimanakah menggunakan penanda aras dalam pelaburan

Penanda aras biasanya digunakan seperti berikut. Pertama, seorang pelabur akan membina portfolio dengan menambahkan beberapa saham. Kemudian, beliau akan membandingkan prestasi portfolionya untuk satu tempoh yang ditetapkan dengan penanda aras, sebagai contoh, S&P 500.

 • Jika portfolio tersebut menunjukkan hasil yang lebih baik berbanding penanda aras tersebut (istilah pedagang ‘outperform’), ia menandakan keputusan pedagang tersebut adalah tepat, pemilihan strategi pelaburan yang baik, dan boleh digunakan lagi pada masa akan datang.
 • Dalam kes sebaliknya, jika portfolio tersebut menunjukkan hasil yang lebih buruk berbanding penanda aras (istilah pedagang ‘underperform’), ia menandakan kesilapan keputusan pelabur tersebut dan strategi pelaburannya perlu diubah.

Apakah penanda aras yang paling popular?

Kebanyakan pelabur menggunakan S&P 500 dan indeks Dow Jones Industrial Average kerana ia dua penanda aras saham yang paling terkenal dan mempunyai permodalan terbesar.

Apakah penanda aras dalam perniagaan?

Benchmarking ialah kaedah untuk mengukur prestasi sesebuah perniagaan berbanding pesaingnya di pasaran yang sama. Para pelabur menggunakan konsep ini apabila memilih saham portfolio mereka dengan membandingkan satu syarikat dengan syarikat yang lain.

Undur

2024-05-21 • Dikemaskini

Soalan yang lazim ditanya

 • Bagaimana cara untuk mula berdagang?

  Jika anda berumur 18+, anda boleh sertai FBS dan mulakan kembara FX anda. Untuk berdagang, anda perlukan sebuah akaun perbrokeran dan ilmu yang mencukupi tentang tindak-tanduk aset di pasaran kewangan. Mulakan dengan mempelajari ilmu-ilmu asas menerusi bahan-bahan pengajian percuma kami dan buka akaun di FBS. Mungkin anda mahu mencuba suasana perdagangan dengan wang maya di akaun Demo terlebih dahulu. Apabila anda sudah bersedia, masuk ke pasaran sebenar dan berdagang untuk berjaya.  

 • Bagaimana cara membuka akaun di FBS?

  Klik butang 'Buka akaun' di laman web kami dan teruskan ke Laman Pedagang. Sebelum anda boleh mula berdagang, lengkapkan pengesahan profil. Sahkan emel, nombor telefon, dan ID anda. Prosedur ini menjamin keselamatan dana dan identiti anda. Setelah proses pengesahan lengkap dan lulus, pergi ke platform perdagangan pilihan anda, dan mula berdagang.

 • Cara-cara mengeluarkan wang yang anda raih di FBS?

  Prosedurnya sangat mudah. Pergi ke halaman Pengeluaran di laman web atau seksyen Kewangan dalam Laman Pedagang FBS dan buat pengeluaran. Anda boleh mendapatkan wang yang diraih menerusi sistem bayaran yang sama yang anda gunakan untuk deposit. Sekiranya anda memasukkan dana ke dalam akaun menerusi pelbagai kaedah, keluarkan keuntungan anda dengan kaedah-kaedah yang sama dalam nisbah yang sama.

Deposit dengan sistem pembayaran tempatan anda

Notis pengumpulan data

FBS menyimpan rekod data anda untuk mengoperasikan laman web ini. Dengan menekan butang "Terima", anda menyetujui Polisi Privasi kami.

Callback

Pengurus akan menghubungi anda dalam amsa terdekat

Tukar nombor

Permohonan anda telah diterima

Pengurus akan menghubungi anda dalam amsa terdekat

Permohonan panggil balik seterusnya untuk nombor telefon ini
boleh dilakukan dalam dalam

Jika anda mempunyai isu yang perlu disegerakan, sila hubungi kami menerusi
Live Chat

Masalah dalaman. Sila cuba sebentar lagi

Jangan bazir masa anda – pantau bagaimana NFP mempengaruhi dolar AS dan kaut keuntungan!

Anda sedang menggunakan pelayar web yang versinya sudah lapuk.

Kemaskini kepada versi terkini atau cuba pelayar lain untuk penggunaan yang lebih selamat, selesa dan produktif.

Safari Chrome Firefox Opera