Dealer

Peraih (dealer)

Siapakah itu peraih (dealer)?

Peraih (dealer) adalah individu atau syarikat yang menjual dan membeli sekuriti untuk akaun peribadi mereka. Seperti para pedagang yang lain juga, mereka membeli sekuriti pada harga bid yang lebih rendah dan menjualnya pada harga ask yang lebih tinggi. Namun, untuk para peraih ini adalah sebahagian daripada perniagaan mereka yang biasa. Mereka menetapkan harga ini sendiri walaupun harga pasaran sebenar aset mungkin agak berbeza. Peraih adalah penting untuk pasaran perdagangan kerana mereka menggalakkan kecairannya dan mengekalkan spread antara harga bid dan harga ask agar ia sentiasa terkawal.

Pengawal seliaan Peraih (Dealer)

Disebabkan oleh sifat aktiviti urusniaga, terdapat kemungkinan bahawa sesetengah peraih akan mengambil kesempatan terhadap pedagang dengan menaikkan harga permintaan. Jadi untuk mengelakkan ini daripada berlaku, kebanyakan negara mempunyai agensi pengawal selia peraih, seperti di A.S. Suruhanjaya Sekuriti dan Bursa AS (SEC).

Peraih vs Broker

Anda boleh menggunakan perkhidmatan kedua-dua pihak untuk membeli atau menjual aset di pasaran perdagangan. Perbezaannya ialah broker tidak membeli sekuriti untuk akaun peribadi mereka. Mereka menguruskan tawaran antara penjual dan pembeli dan mendapat komisen daripada tawaran tersebut.

Peraih, sebaliknya, memperdagangkan sekuriti yang mereka miliki. Mereka meraih keuntungan daripada perbezaan di antara harga bid dan ask. Ini bermakna matlamat mereka ialah menjual sekuriti pada harga yang tinggi. Walaupun begitu, perkhidmatan mereka berguna apabila anda perlu menjual atau membeli sekuriti secepat mungkin.

Undur

2022-09-19 • Dikemaskini

Soalan yang lazim ditanya

  • Bagaimana cara untuk mula berdagang?

    Jika anda berumur 18+, anda boleh sertai FBS dan mulakan kembara FX anda. Untuk berdagang, anda perlukan sebuah akaun perbrokeran dan ilmu yang mencukupi tentang tindak-tanduk aset di pasaran kewangan. Mulakan dengan mempelajari ilmu-ilmu asas menerusi bahan-bahan pengajian percuma kami dan buka akaun di FBS. Mungkin anda mahu mencuba suasana perdagangan dengan wang maya di akaun Demo terlebih dahulu. Apabila anda sudah bersedia, masuk ke pasaran sebenar dan berdagang untuk berjaya.  

  • Bagaimana cara membuka akaun di FBS?

    Klik butang 'Buka akaun' di laman web kami dan teruskan ke Laman Pedagang. Sebelum anda boleh mula berdagang, lengkapkan pengesahan profil. Sahkan emel, nombor telefon, dan ID anda. Prosedur ini menjamin keselamatan dana dan identiti anda. Setelah proses pengesahan lengkap dan lulus, pergi ke platform perdagangan pilihan anda, dan mula berdagang.

  • Cara-cara mengeluarkan wang yang anda raih di FBS?

    Prosedurnya sangat mudah. Pergi ke halaman Pengeluaran di laman web atau seksyen Kewangan dalam Laman Pedagang FBS dan buat pengeluaran. Anda boleh mendapatkan wang yang diraih menerusi sistem bayaran yang sama yang anda gunakan untuk deposit. Sekiranya anda memasukkan dana ke dalam akaun menerusi pelbagai kaedah, keluarkan keuntungan anda dengan kaedah-kaedah yang sama dalam nisbah yang sama.

Deposit dengan sistem pembayaran tempatan anda

Notis pengumpulan data

FBS menyimpan rekod data anda untuk mengoperasikan laman web ini. Dengan menekan butang "Terima", anda menyetujui Polisi Privasi kami.

Callback

Pengurus akan menghubungi anda dalam amsa terdekat

Tukar nombor

Permohonan anda telah diterima

Pengurus akan menghubungi anda dalam amsa terdekat

Permohonan panggil balik seterusnya untuk nombor telefon ini
boleh dilakukan dalam dalam

Jika anda mempunyai isu yang perlu disegerakan, sila hubungi kami menerusi
Live Chat

Masalah dalaman. Sila cuba sebentar lagi

Jangan bazir masa anda – pantau bagaimana NFP mempengaruhi dolar AS dan kaut keuntungan!

Anda sedang menggunakan pelayar web yang versinya sudah lapuk.

Kemaskini kepada versi terkini atau cuba pelayar lain untuk penggunaan yang lebih selamat, selesa dan produktif.

Safari Chrome Firefox Opera