Financing

Pembiayaan

Pembiayaan adalah proses yang terkait dengan aktiviti kewangan suatu subjek. Aktiviti-aktiviti ini termasuklah pelaburan, pembelian sesuatu atau penyediaan dana untuk sesuatu tujuan. Fungsi utama pembiayaan adalah untuk membantu perniagaan atau konsumer mencapai tujuan mereka dengan modal tambahan.

Proses mencapai suatu keputusan kewangan memerlukan keberadaan institusi kewangan, juga dikenali sebagai institusi perbankan. Secara umumnya, institusi-institusi ini boleh dibahagikan kepada tiga kategori:

 • Institusi Deposit, yang menguruskan deposit dan menyediakan pinjaman (bank, kesatuan kredit, syarikat amanah, syarikat pinjaman gadai janji);
 • Institusi kontrak (syarikat insuran, dan dana pencen);
 • Institusi pelaburan (bank pelaburan, penaja jamin, dan firma perbrokeran).

Secara amnya, institusi-institusi kewangan memberikan wang kepada perniagaan, konsumer dan pelabur.

Walaupun pembiayaan konsumer mudah difahami kerana anda mungkin menemui perkataan ini dalam kehidupan anda sehari-hari dalam bentuk pinjaman konsumer, pembiayaan perniagaan lebih kompleks kerana ia menggabungkan pelbagai sumber yang boleh diandalkan oleh sesebuah perniagaan. Jenis-jenis sumber kewangan bagi perniagan boleh dibahagi-bahagikan berdasarkan kepada tempoh, pemilikan dan sumber perolehan.

Kita boleh bezakan antara tiga kumpulan sumber kewangan ini berdasarkan kepada tempoh di mana wang ini diperlukan. Sumber dana jangka panjang adalah ekuiti (saham ekuiti), bon (debentur), pinjaman jangka panjang dari institusi kewangan dan kerajaan, dana teroka dan pembiayaan antarabangsa (terbitan euro, pinjaman matawang asing, ADR). Sumber jangka sederhana termasuklah pinjaman jangka sederhana dan pembiayaan pajakan. Sumber jangka pendek adalah pinjaman jangka pendek seperti kredit.

Sumber-sumber pembiayaan boleh dibahagi kepada dua kumpulan berdasarkan pemilikan dan kawalan. Berdasarkan kepada karakteristik ini, ada modal jenis milikan (ekuiti) dan pinjaman (hutang). Selain dari itu, kita juga boleh mengkategorikan sumber-sumber pembiayaan berdasarkan sumber perolehan kepada dalaman dan luaran. Pembiayaan dalaman diperolehi dari dalam perniagaan. Ia termasuklah, sebagai contoh, keuntungan terkumpul dan penjualan aset. Sumber-sumber luaran pula diperolehi dari luar perniagaan.

Berikut kami sediakan penjelasan terperinci sumber-sumber pembiayaan yang paling sering digunakan.

Pembiayaan ekuiti

Pembiayaan ekuiti dilakukan dengan menarik wang masuk ke dalam perniagaan, yang melibatkan penjualan saham syarikat dan melepaskan sebahagian pemilikan syarikat untuk mendapatkan tunai sebagai balasan. Jumlah pembiayaan ekuiti bergantung kepada saiz pelaburan pemilik.

Pembiayaan hutang

Hutang adalah pembiayaan yang perlu dibayar kembali. Isu lain yang berkaitan dengan sumber modal jenis ini adalah pemberi pinjam menetapkan kadar faedah perlu dibayar jika mahukan wang mereka.

Pembiayaan pajakan

Dalam pembiayaan jenis ini, pemilik aset (pemberi pajak) memberikan suatu orang lain (pemajak) hak untuk menggunakan aset untuk suatu bayaran yang berkala, sebagai contoh, secara bulanan. Boleh dikatakan bahawa kenderaan, peralatan, dan perisian adalah aset-aset yang sering dibiayai secara pajakan.

Kerajaan juga terlibat secara mendalam dengan proses pembiayaan dengan menstrukturkan semula bajet kerajaan. Struktur kerajaan sering menangani situasi di mana mereka membelanjakan lebih banyak wang dari yang diterima sebagai hasil dengan meminjam dana baru. Situasi ini dipanggil pembiayaan defisit.

Undur

2022-12-07 • Dikemaskini

Soalan yang lazim ditanya

 • Bagaimana cara untuk mula berdagang?

  Jika anda berumur 18+, anda boleh sertai FBS dan mulakan kembara FX anda. Untuk berdagang, anda perlukan sebuah akaun perbrokeran dan ilmu yang mencukupi tentang tindak-tanduk aset di pasaran kewangan. Mulakan dengan mempelajari ilmu-ilmu asas menerusi bahan-bahan pengajian percuma kami dan buka akaun di FBS. Mungkin anda mahu mencuba suasana perdagangan dengan wang maya di akaun Demo terlebih dahulu. Apabila anda sudah bersedia, masuk ke pasaran sebenar dan berdagang untuk berjaya.  

 • Bagaimana cara membuka akaun di FBS?

  Klik butang 'Buka akaun' di laman web kami dan teruskan ke Laman Pedagang. Sebelum anda boleh mula berdagang, lengkapkan pengesahan profil. Sahkan emel, nombor telefon, dan ID anda. Prosedur ini menjamin keselamatan dana dan identiti anda. Setelah proses pengesahan lengkap dan lulus, pergi ke platform perdagangan pilihan anda, dan mula berdagang.

 • Cara-cara mengeluarkan wang yang anda raih di FBS?

  Prosedurnya sangat mudah. Pergi ke halaman Pengeluaran di laman web atau seksyen Kewangan dalam Laman Pedagang FBS dan buat pengeluaran. Anda boleh mendapatkan wang yang diraih menerusi sistem bayaran yang sama yang anda gunakan untuk deposit. Sekiranya anda memasukkan dana ke dalam akaun menerusi pelbagai kaedah, keluarkan keuntungan anda dengan kaedah-kaedah yang sama dalam nisbah yang sama.

Deposit dengan sistem pembayaran tempatan anda

Notis pengumpulan data

FBS menyimpan rekod data anda untuk mengoperasikan laman web ini. Dengan menekan butang "Terima", anda menyetujui Polisi Privasi kami.

Callback

Pengurus akan menghubungi anda dalam amsa terdekat

Tukar nombor

Permohonan anda telah diterima

Pengurus akan menghubungi anda dalam amsa terdekat

Permohonan panggil balik seterusnya untuk nombor telefon ini
boleh dilakukan dalam dalam

Jika anda mempunyai isu yang perlu disegerakan, sila hubungi kami menerusi
Live Chat

Masalah dalaman. Sila cuba sebentar lagi

Jangan bazir masa anda – pantau bagaimana NFP mempengaruhi dolar AS dan kaut keuntungan!

Anda sedang menggunakan pelayar web yang versinya sudah lapuk.

Kemaskini kepada versi terkini atau cuba pelayar lain untuk penggunaan yang lebih selamat, selesa dan produktif.

Safari Chrome Firefox Opera