Negotiable

Boleh niaga

Istilah "boleh niaga" (Inggeris: negotiables) bermakna harga suatu barangan atau sekuriti boleh bersifat "masih dirunding", iaitu masih belum benar-benar selesai. Istilah ini boleh digunakan untuk harga barangan atau sekuriti, yang mudah dipindahkan dari satu pihak ke pihak yang lain.

Dalam kewangan, istilah boleh niaga merujuk kepada suatu dokumen perundangan yang boleh digunakan menggantikan tunai. Subjek menggunakannya untuk menjanjikan bayaran di masa hadapan. Instrumen boleh niaga mengandungi arahan spesifik tentang masa bila suatu aliran tunai perlu dilangsaikan.

Instrumen boleh niaga mempunyai karakteristiknya yang spesifik. Pertama, ia mestilah suatu dokumen yang ditandatangan oleh entiti penyuruh bayar di instrumen tersebut. Kedua, ia mestilah mempunyai arahan atau janji untuk untuk bayar dan mengandungi suatu amaun wang yang tertulis. Jika syarat-syarat ini dipenuhi, kebolehniagaan dokumen ini sah. Instrumen ini juga mengandungi arahan tentang masa (atas permintaan atau di masa hadapan). Bagaimana pun, jika dokumen ini tidak mempunyai tarikh, ia tidak memberikan kesan ke atas karakter utamanya – kebolehniagaan. Satu contoh instrumen boleh niaga adalah bil pertukaran. Ia mengandungi arahan untuk membayar suatu amaun wang yang tertentu kepada suatu entiti atau orang.

Instrumen boleh niaga didagangkan di pasaran sekunder selepas jualan permulaan di pasaran primer. Ia boleh dikategorikan berdasarkan risiko, sebagai berisiko tinggi (sekuriti boleh niaga) dan berisiko rendah (bon boleh niaga).

Di pasaran saham, salah satu dari sekuriti boleh niaga yang dikenali ramai dipanggil ADR (American depositary receipt). Dalam bahasa yang mudah, saham ADR membolehkan syarikat bukan Amerika Syarikat untuk didagangkan di bursa saham AS.

Undur

2021-05-17 • Dikemaskini

Soalan yang lazim ditanya

  • Bagaimana cara untuk mula berdagang?

    Jika anda berumur 18+, anda boleh sertai FBS dan mulakan kembara FX anda. Untuk berdagang, anda perlukan sebuah akaun perbrokeran dan ilmu yang mencukupi tentang tindak-tanduk aset di pasaran kewangan. Mulakan dengan mempelajari ilmu-ilmu asas menerusi bahan-bahan pengajian percuma kami dan buka akaun di FBS. Mungkin anda mahu mencuba suasana perdagangan dengan wang maya di akaun Demo terlebih dahulu. Apabila anda sudah bersedia, masuk ke pasaran sebenar dan berdagang untuk berjaya.  

  • Bagaimana cara membuka akaun di FBS?

    Klik butang 'Buka akaun' di laman web kami dan teruskan ke Laman Pedagang. Sebelum anda boleh mula berdagang, lengkapkan pengesahan profil. Sahkan emel, nombor telefon, dan ID anda. Prosedur ini menjamin keselamatan dana dan identiti anda. Setelah proses pengesahan lengkap dan lulus, pergi ke platform perdagangan pilihan anda, dan mula berdagang.

  • Cara-cara mengeluarkan wang yang anda raih di FBS?

    Prosedurnya sangat mudah. Pergi ke halaman Pengeluaran di laman web atau seksyen Kewangan dalam Laman Pedagang FBS dan buat pengeluaran. Anda boleh mendapatkan wang yang diraih menerusi sistem bayaran yang sama yang anda gunakan untuk deposit. Sekiranya anda memasukkan dana ke dalam akaun menerusi pelbagai kaedah, keluarkan keuntungan anda dengan kaedah-kaedah yang sama dalam nisbah yang sama.

Deposit dengan sistem pembayaran tempatan anda

Notis pengumpulan data

FBS menyimpan rekod data anda untuk mengoperasikan laman web ini. Dengan menekan butang "Terima", anda menyetujui Polisi Privasi kami.

Callback

Pengurus akan menghubungi anda dalam amsa terdekat

Tukar nombor

Permohonan anda telah diterima

Pengurus akan menghubungi anda dalam amsa terdekat

Permohonan panggil balik seterusnya untuk nombor telefon ini
boleh dilakukan dalam dalam

Jika anda mempunyai isu yang perlu disegerakan, sila hubungi kami menerusi
Live Chat

Masalah dalaman. Sila cuba sebentar lagi

Jangan bazir masa anda – pantau bagaimana NFP mempengaruhi dolar AS dan kaut keuntungan!

Anda sedang menggunakan pelayar web yang versinya sudah lapuk.

Kemaskini kepada versi terkini atau cuba pelayar lain untuk penggunaan yang lebih selamat, selesa dan produktif.

Safari Chrome Firefox Opera