Paper Wallet

Dompet Kertas

DEFINISI 'Dompet Kertas'

Jika anda merancang untuk menyimpan matawang digital anda untuk jangka masa panjang, salah satu cara termudah adalah untuk menyimpannya di dalam dompet kertas yang terletak di suatu tempat yang selamat, di tempat yang mana anda menyimpan semua barang berharga yang lain. Secara asasnya, ia hanyalah sebuah dokumen yang mengandungi semua maklumat yang diperlukan untuk mengakses dan membelanjakan Bitcoins di alamat-alamat tertentu pada blockchain. 
Logo-logo Bitcoin sering terlihat di liputan-liputan media dalam gaya yang inovatif dan kunci persendirian mahu awamnya (private and public keys) dicetak sama ada di atas kertas, plastik atau logam.

MERUNGKAI 'Dompet Kertas'

Dompet kertas menawarkan penyimpanan yang selamat untuk sebarang jumlah Bitcoin, kerana ia tidak terancam dengan malware dan key logger; tiada keperluan untuk bergantung kepada keselamatan mana-mana laman web; dan kunci persendirian (private key) dilindungi oleh pemiliknya 100%. Ia juga boleh disimpan dengan selamat dalam peti besi dan peti deposit selamat. Bagaimana pun, adalah lebih sukar untuk membuat simpanan sandaran ("backup") bagi dompet kertas, dan kerana sokongan perisian yang sub-optimum, adalah mudah untuk membuat kesilapan yang menyebabkan kehilangan Bitcoin.
Dompet kertas melibatkan kerja "mencetak" dan menyimpan Bitcoin secara offline. Tetapi adalah penting untuk diingat bahawa ia bukanlah kerja mencetak Bitcoin menjadi not kertas seperti matawang biasa. Ia adalah sebuah dokumen yang mengandungi maklumat yang tersimpan di dalam dompet Bitcoin atau dompet digital, salinan kunci awam (public key) dan kunci persendirian (private key) yang membolehkan orang ramai memindahkan dana ke dalam dompet dan memberikan akses untuk membelanjakan dana. Seringkali ia akan mengandungi kod QR, jadi anda boleh mengimbasnya dengan pantas dan menambah kekunci ke dalam dompet perisian untuk membuat transaksi.
Ada beberapa penyedia dompet kertas yang popular seperti BitcoinAddressUtility, BitAddress.org, Bitcoinpaperwallet.com, OfflineAddress.com, SafePaperWallet.com, dsb. Tambahan lagi, sesetengah syarikat menawarkan perkhidmatan "cold storage", iaitu penyimpanan kunci persendirian (private key) di dalam bentuk bercetak di lokasi fizikal seperti peti besi. Walaupun syarikat-syarikat ini tidak dikawal selia oleh industri kewangan, mereka diinsurankan bagi kes kecurian.  
Undur

2024-03-14 • Dikemaskini

Soalan yang lazim ditanya

  • Bagaimana cara untuk mula berdagang?

    Jika anda berumur 18+, anda boleh sertai FBS dan mulakan kembara FX anda. Untuk berdagang, anda perlukan sebuah akaun perbrokeran dan ilmu yang mencukupi tentang tindak-tanduk aset di pasaran kewangan. Mulakan dengan mempelajari ilmu-ilmu asas menerusi bahan-bahan pengajian percuma kami dan buka akaun di FBS. Mungkin anda mahu mencuba suasana perdagangan dengan wang maya di akaun Demo terlebih dahulu. Apabila anda sudah bersedia, masuk ke pasaran sebenar dan berdagang untuk berjaya.  

  • Bagaimana cara membuka akaun di FBS?

    Klik butang 'Buka akaun' di laman web kami dan teruskan ke Laman Pedagang. Sebelum anda boleh mula berdagang, lengkapkan pengesahan profil. Sahkan emel, nombor telefon, dan ID anda. Prosedur ini menjamin keselamatan dana dan identiti anda. Setelah proses pengesahan lengkap dan lulus, pergi ke platform perdagangan pilihan anda, dan mula berdagang.

  • Cara-cara mengeluarkan wang yang anda raih di FBS?

    Prosedurnya sangat mudah. Pergi ke halaman Pengeluaran di laman web atau seksyen Kewangan dalam Laman Pedagang FBS dan buat pengeluaran. Anda boleh mendapatkan wang yang diraih menerusi sistem bayaran yang sama yang anda gunakan untuk deposit. Sekiranya anda memasukkan dana ke dalam akaun menerusi pelbagai kaedah, keluarkan keuntungan anda dengan kaedah-kaedah yang sama dalam nisbah yang sama.

Deposit dengan sistem pembayaran tempatan anda

Notis pengumpulan data

FBS menyimpan rekod data anda untuk mengoperasikan laman web ini. Dengan menekan butang "Terima", anda menyetujui Polisi Privasi kami.

Callback

Pengurus akan menghubungi anda dalam amsa terdekat

Tukar nombor

Permohonan anda telah diterima

Pengurus akan menghubungi anda dalam amsa terdekat

Permohonan panggil balik seterusnya untuk nombor telefon ini
boleh dilakukan dalam dalam

Jika anda mempunyai isu yang perlu disegerakan, sila hubungi kami menerusi
Live Chat

Masalah dalaman. Sila cuba sebentar lagi

Jangan bazir masa anda – pantau bagaimana NFP mempengaruhi dolar AS dan kaut keuntungan!

Anda sedang menggunakan pelayar web yang versinya sudah lapuk.

Kemaskini kepada versi terkini atau cuba pelayar lain untuk penggunaan yang lebih selamat, selesa dan produktif.

Safari Chrome Firefox Opera