Preferred Stock

Saham Keutamaan

Saham Keutamaan (Preferred Stock) adalah salah satu daripada dua jenis saham yang utama. Secara amnya, ia mempunyai keutamaan yang lebih tinggi berkaitan dengan pengagihan aset di dalam syarikat berbanding jenis saham yang satu lagi - itulah sebabnya ia lebih digemari.

Terdapat dua senario utama di mana kelebihannya paling menyerlah.

Yang pertama adalah apabila syarikat perlu berkongsi keuntungan yang diperolehinya sepanjang suatu jangka masa tertentu dengan para pemiliknya. Dengan kata lain, mengagihkan dividen kepada para pemegang saham. Dalam kes ini, pemegang saham keutamaan akan mempunyai keutamaan yang lebih tinggi dan mungkin mendapat pulangan yang lebih tinggi dan boleh memilih pelbagai opsyen pembayaran. 

Yang kedua adalah apabila syarikat memfailkan kebankrapan. Dalam situasi ini, pemilik-pemilik syarikat akan mahu mengambil kembali wang yang mereka laburkan di syarikat - berkadaran dengan bahagian mereka dalam modal total. Walau bagaimanapun, oleh kerana syarikat sedang memfailkan kebankrapan, ia mempunyai aset yang jauh lebih sedikit daripada sebelumnya, jumlah keseluruhan yang akan dibahagi-bahagikan di antara para pemilik akan lebih rendah daripada  dahulu, terutama setelah tuntutan pemegang bon dipenuhi terlebih dahulu kerana mereka mempunyai keutamaan yang tertinggi. Dengan kata lain, sebilangan pemegang saham mungkin tidak menerima wang mereka kembali. "Sebilangan" ini tidak melibatkan pemegang saham pilihan - sekuriti ini memberikan sedikit sebanyak jaminan dengan memberi keutamaan yang lebih tinggi untuk tuntutan pemiliknya.

Oleh itu, saham keutamaan mempunyai sifat yang seolah-olah gabungan antara bon dan ekuiti kerana tahap jaminan yang lebih tinggi terhadap kesudahan dalam senario tertentu.

Walau bagaimanapun, ada satu kelemahan yang menyaingi kelebihannya – saham keutamaan biasanya tidak mempunyai hak mengundi.

Undur

2022-07-05 • Dikemaskini

Soalan yang lazim ditanya

  • Bagaimana cara untuk mula berdagang?

    Jika anda berumur 18+, anda boleh sertai FBS dan mulakan kembara FX anda. Untuk berdagang, anda perlukan sebuah akaun perbrokeran dan ilmu yang mencukupi tentang tindak-tanduk aset di pasaran kewangan. Mulakan dengan mempelajari ilmu-ilmu asas menerusi bahan-bahan pengajian percuma kami dan buka akaun di FBS. Mungkin anda mahu mencuba suasana perdagangan dengan wang maya di akaun Demo terlebih dahulu. Apabila anda sudah bersedia, masuk ke pasaran sebenar dan berdagang untuk berjaya.  

  • Bagaimana cara membuka akaun di FBS?

    Klik butang 'Buka akaun' di laman web kami dan teruskan ke Laman Pedagang. Sebelum anda boleh mula berdagang, lengkapkan pengesahan profil. Sahkan emel, nombor telefon, dan ID anda. Prosedur ini menjamin keselamatan dana dan identiti anda. Setelah proses pengesahan lengkap dan lulus, pergi ke platform perdagangan pilihan anda, dan mula berdagang.

  • Cara-cara mengeluarkan wang yang anda raih di FBS?

    Prosedurnya sangat mudah. Pergi ke halaman Pengeluaran di laman web atau seksyen Kewangan dalam Laman Pedagang FBS dan buat pengeluaran. Anda boleh mendapatkan wang yang diraih menerusi sistem bayaran yang sama yang anda gunakan untuk deposit. Sekiranya anda memasukkan dana ke dalam akaun menerusi pelbagai kaedah, keluarkan keuntungan anda dengan kaedah-kaedah yang sama dalam nisbah yang sama.

Deposit dengan sistem pembayaran tempatan anda

Notis pengumpulan data

FBS menyimpan rekod data anda untuk mengoperasikan laman web ini. Dengan menekan butang "Terima", anda menyetujui Polisi Privasi kami.

Callback

Pengurus akan menghubungi anda dalam amsa terdekat

Tukar nombor

Permohonan anda telah diterima

Pengurus akan menghubungi anda dalam amsa terdekat

Permohonan panggil balik seterusnya untuk nombor telefon ini
boleh dilakukan dalam dalam

Jika anda mempunyai isu yang perlu disegerakan, sila hubungi kami menerusi
Live Chat

Masalah dalaman. Sila cuba sebentar lagi

Jangan bazir masa anda – pantau bagaimana NFP mempengaruhi dolar AS dan kaut keuntungan!

Anda sedang menggunakan pelayar web yang versinya sudah lapuk.

Kemaskini kepada versi terkini atau cuba pelayar lain untuk penggunaan yang lebih selamat, selesa dan produktif.

Safari Chrome Firefox Opera