Profitability

Keberuntungan

Apakah itu keberuntungan?

Keberuntungan ialah keupayaan sesebuah syarikat mengaut keuntungan. Keberuntungan berlaku apabila jumlah pendapatan melebihi jumlah perbelanjaan dalam suatu tempoh tertentu. Katakan suatu syarikat itu merekodkan transaksi perniagaannya secara akruan. Dalam kes seperti itu, ada kemungkinan terma-terma keberuntungan tidak akan menepati aliran sepadan yang dijana oleh pertanyaan carian, kerana beberapa transaksi akruan (seperti susut nilai) tidak termasuk aliran tunai.

Keberuntungan boleh dicapai secara jangka pendek dengan menjual aset yang tidak menyusut apabila keuntungan berkurangan. Walau bagaimanapun, keuntungan jenis ini tidak mampan/lestari. Setiap syarikat harus mempunyai model perniagaan yang membolehkan operasi semasanya menguntungkan, atau ia akhirnya akan gagal.

Keberuntungan adalah salah satu kayu ukur yang boleh digunakan untuk menilai suatu perniagaan, biasanya sebagai pengganda keuntungan tahunan. Pendekatan yang terbaik untuk menilai satu-satu syarikat adalah dengan menggunakan beberapa aliran tunai tahunan, kerana ini lebih baik daripada aliran tunai bersih yang dijangkakan oleh pembeli.

Bagaimana cara untuk mengukur keberuntungan

Nisbah pendapatan bersih dan perolehan sesaham boleh digunakan untuk mengukur keberuntungan. Nisbah pendapatan bersih membandingkan perolehan selepas cukai dengan hasil, manakala nisbah perolehan sesaham menunjukkan keuntungan syarikat dibahagikan dengan saham tertunggak saham biasanya.

Contoh keberuntungan

Untuk menentukan nilai pelaburan dalam suatu syarikat, pelabur tidak boleh bergantung pada pengiraan keuntungan semata-mata. Sebaliknya, adalah perlu untuk menganalisis keberuntungan syarikat untuk memahami sama ada ia menggunakan sumber dan modalnya dengan cekap.

Jika suatu syarikat itu tampak menguntungkan tetapi tidak mempunyai sebarang keuntungan, terdapat alat untuk meningkatkan keberuntungan dan pertumbuhan keseluruhan. Projek yang gagal boleh melumpuhkan syarikat dengan cepat, yang membawa terus kepada kerugian kos. Syarikat boleh melihat indeks keberuntungan untuk menentukan sama ada sesuatu projek berbaloi untuk diteruskan bagi mengurangkan bilangan projek yang gagal. Ia dikira dengan membahagikan nilai semasa aliran tunai masa hadapan dengan pelaburan awal dalam projek berkenaan. Nisbah ini memberikan gambaran kepada pengurusan syarikat tentang kos berbanding manfaat projek.

Salah satu langkah pertama yang diambil oleh syarikat untuk meningkatkan keuntungan ialah meningkatkan jualan, yang memerlukan peningkatan dalam pengeluaran. Sebuah syarikat juga boleh meningkatkan keuntungan dengan bantuan teori pulangan marginal. Hasil marginal, juga dikenali sebagai produk marginal, adalah teori yang menyatakan bahawa menambah pekerja sehingga satu tahap meningkatkan kecekapan menggunakan modal. Melebihi bilangan pekerja ini membawa kepada penurunan dalam pulangan dan, akhirnya, kepada penurunan dalam keuntungan. Untuk mendapat keuntungan, syarikat perlu menggunakan teori ini pada perniagaan khususnya, dan pengeluaran mesti berkembang dengan cekap dan kos efektif.

Perbezaan antara keuntungan dan keuntungan

Walaupun kedua-dua istilah digunakan secara bergantian, keuntungan dan keuntungan bukanlah perkara yang sama. Kedua-duanya adalah metrik perakaunan kejayaan kewangan syarikat, tetapi terdapat perbezaan yang berbeza.

Keuntungan ialah nombor mutlak yang ditentukan oleh jumlah pendapatan atau hasil yang melebihi kos atau perbelanjaan yang ditanggung oleh syarikat. Ia dikira sebagai jumlah pendapatan tolak jumlah perbelanjaan dan dilaporkan pada penyata pendapatan syarikat. Tidak kira saiz atau skop perniagaan atau industri di mana ia beroperasi, matlamat sesebuah syarikat adalah sentiasa untuk mengaut keuntungan. Bagi keuntungan, ini ialah tahap di mana perniagaan atau aktiviti menghasilkan keuntungan atau keuntungan kewangan. Akibatnya, walaupun bunyinya sama, pengurusan dan pelabur melihat keuntungan dan keuntungan secara berasingan.

Mengubah campuran produk dan menaikkan harga adalah dua pendekatan yang paling mempengaruhi sama ada syarikat akan mendapat keuntungan atau boleh membuat keuntungan pada masa hadapan.

Undur

2024-05-28 • Dikemaskini

Soalan yang lazim ditanya

  • Bagaimana cara untuk mula berdagang?

    Jika anda berumur 18+, anda boleh sertai FBS dan mulakan kembara FX anda. Untuk berdagang, anda perlukan sebuah akaun perbrokeran dan ilmu yang mencukupi tentang tindak-tanduk aset di pasaran kewangan. Mulakan dengan mempelajari ilmu-ilmu asas menerusi bahan-bahan pengajian percuma kami dan buka akaun di FBS. Mungkin anda mahu mencuba suasana perdagangan dengan wang maya di akaun Demo terlebih dahulu. Apabila anda sudah bersedia, masuk ke pasaran sebenar dan berdagang untuk berjaya.  

  • Bagaimana cara membuka akaun di FBS?

    Klik butang 'Buka akaun' di laman web kami dan teruskan ke Laman Pedagang. Sebelum anda boleh mula berdagang, lengkapkan pengesahan profil. Sahkan emel, nombor telefon, dan ID anda. Prosedur ini menjamin keselamatan dana dan identiti anda. Setelah proses pengesahan lengkap dan lulus, pergi ke platform perdagangan pilihan anda, dan mula berdagang.

  • Cara-cara mengeluarkan wang yang anda raih di FBS?

    Prosedurnya sangat mudah. Pergi ke halaman Pengeluaran di laman web atau seksyen Kewangan dalam Laman Pedagang FBS dan buat pengeluaran. Anda boleh mendapatkan wang yang diraih menerusi sistem bayaran yang sama yang anda gunakan untuk deposit. Sekiranya anda memasukkan dana ke dalam akaun menerusi pelbagai kaedah, keluarkan keuntungan anda dengan kaedah-kaedah yang sama dalam nisbah yang sama.

Deposit dengan sistem pembayaran tempatan anda

Notis pengumpulan data

FBS menyimpan rekod data anda untuk mengoperasikan laman web ini. Dengan menekan butang "Terima", anda menyetujui Polisi Privasi kami.

Callback

Pengurus akan menghubungi anda dalam amsa terdekat

Tukar nombor

Permohonan anda telah diterima

Pengurus akan menghubungi anda dalam amsa terdekat

Permohonan panggil balik seterusnya untuk nombor telefon ini
boleh dilakukan dalam dalam

Jika anda mempunyai isu yang perlu disegerakan, sila hubungi kami menerusi
Live Chat

Masalah dalaman. Sila cuba sebentar lagi

Jangan bazir masa anda – pantau bagaimana NFP mempengaruhi dolar AS dan kaut keuntungan!

Anda sedang menggunakan pelayar web yang versinya sudah lapuk.

Kemaskini kepada versi terkini atau cuba pelayar lain untuk penggunaan yang lebih selamat, selesa dan produktif.

Safari Chrome Firefox Opera