Ripple and XRP

Ripple dan XRP

Apa itu Ripple?

Ripple ialah penyelesaian kasar matawang kripto dalam masa nyata, pertukaran matawang dan rangkaian pemindahan wang yang dicipta oleh syarikat teknologi Amerika Ripple Labs Inc. Syarikat itu mencipta mata wang kripto XRP, yang disifatkannya sebagai "aset digital yang dibina untuk pembayaran global." Secara ringkasnya, kita boleh mengatakan bahawa Ripple menyasarkan pasaran kiriman wang antarabangsa.

Bilangan maksimum token XRP ialah 100 bilion, dan syarikat mengawal kira-kira 60% dari token tersebut. Organisasi itu telah mendepositkan kira-kira 55 bilion syiling XRP yang dimilikinya ke dalam akaun escrow yang selamat di mana ia boleh mengeluarkan satu bilion koin setiap bulan.

Kelebihan Ripple

Pada masa kini, kos menghantar wang ke seluruh dunia biasanya sangat mahal, dan bank mengenakan bayaran dan komisen yang besar. Selain itu, sistem perbankan yang lapuk juga boleh bermakna pembayaran mengambil masa beberapa hari untuk sampai ke akaun bank penerima. Koin XRP direka untuk menyelesaikan masalah ini dengan membolehkan anda menghantar wang dalam jumlah yang besar dengan selamat dan cepat dengan kos yang sangat rendah. Ini memberi peluang kepada kedua-dua pelanggan dan institusi kewangan untuk membuat transaksi wang dengan pantas.

Akibatnya, adalah penting diketahui bahawa Ripple telah menarik minat banyak bank dan pemproses pembayaran terkemuka untuk menggunakan rangkaiannya, termasuk American Express, Bank of America, HSBC, Barclays, Royal Bank of Scotland, Santander, UniCredit, dan SBI Holdings dari Jepun.

Menurut pasukan matawang kripto Ripple, XRP juga menawarkan pelbagai kelebihan yang menarik berbanding matawang digital yang lain. Walaupun ia boleh mengambil masa lebih daripada satu jam untuk transaksi BTC diselesaikan dan kira-kira dua minit untuk pembayaran ETH ( Ethereum ) selesai, Ripple mendakwa bahawa pembayaran XRP mereka jelas dalam masa hanya tiga hingga lima saat.

XRP vs BTC

Ripple (XRP) dan Bitcoin dicipta untuk tujuan yang berbeza dan tidak bersaing secara langsung. Bitcoin ialah matawang kripto yang paling mudah diakses kerana ia membenarkan sesiapa sahaja untuk berdagang atau membawa BTC ke mana-mana sahaja di dunia. XRP lebih seperti alat khusus untuk menjalankan urus niaga rentas sempadan pada harga yang lebih rendah dan kelajuan yang lebih pantas daripada mata wang fiat konvensional.

Untuk perdagangan, harga Bitcoin lebih dipengaruhi oleh perubahan peraturan di pelbagai negara, ramalan pasaran dan situasi dunia. XRP pula banyak bergantung pada kerjasama antara Ripple dan institusi kewangan, bukannya harga.

Riak dan SEC

Konflik baru-baru ini antara Ripple dan SEC telah mempengaruhi harga XRP.

Suruhanjaya Sekuriti dan Bursa AS (SEC) telah menuduh bahawa syarikat itu, pengasas bersama Chris Larsen dan Ketua Pegawai Eksekutifnya Brad Garlinghouse melanggar undang-undang AS dengan menjual XRP sebagai sekuriti yang tidak berdaftar. SEC telah berjaya mengambil tindakan undang-undang atau menyiasat projek kripto seperti BitConnect dan Binance Holdings, sering mengakibatkan sekatan kewangan atau kawal selia. Ia biasanya mencetuskan penurunan mendadak nilai token. Walau bagaimanapun, dalam kes ini, pasukan undang-undang Ripple mendakwa bahawa SEC sendiri harus dipersalahkan kerana menerbitkan garis panduan matawang kripto yang mengelirukan.

Walaupun Ripple setakat ini gagal untuk menggugurkan pertuduhan terhadap mereka di mahkamah, dan walaupun ini boleh membawa kepada masalah serius bagi syarikat tersebut jika situasi ini terus berkembang lebih jauh, syarikat itu mempunyai beberapa muslihat untuk melawan balik dalam konfilik antara Ripple dan SEC. Tuntutan sedemikian kini dilihat oleh sesetengah pihak sebagai "ujian terhebat abad ini" ke atas matawang kripto - atau, ujian yang sangat padan untuk masa depan matawang kripto, atau mungkin kuasa dan keupayaan SEC untuk mengawal selianya.

Pada 12 Mac 2022, seorang hakim daerah membenarkan Ripple menggunakan hujah "notis yang adil" (fair notice) untuk menafikan usul SEC. Akibatnya, Ripple mendapat peluang untuk membantah kerana SEC tidak memaklumkan Ripple bagaimana penjualan XRP boleh dianggap melanggar undang-undang yang telah ditetapkan. Seraya keputusan itu diumumkan, XRP melonjak di carta harga. Bagaimanapun, hakim enggan menutup kes terhadap pengurusan Ripple, jadi walaupun prosedur menang, kes itu masih jauh dari selesai.

Secara keseluruhannya, Ripple (XRP) sedang mencari peluang untuk bekerjasama dengan Kongres mengenai peraturan pintar matawang kripto untuk menamatkan reputasi keruh terpalit pada industri tersebut pada masa ini, membantu mencari jalan untuk melindungi pengguna, dan juga mempromosikan inovasi di pasaran.

Undur

2024-05-28 • Dikemaskini

Soalan yang lazim ditanya

  • Bolehkah seorang pemula menjana keuntungan apabila berdagang kripto?

    Terdapat risiko untuk berdagang kripto, tetapi ia juga berpotensi untuk memberikan keuntungan yang tinggi. Anda cuma perlukan menggunakan pendekatan yang tepat. Sebagai contoh, analisis matawang kripto akan banyak membantu anda. Anda boleh ikuti berita-berita kripto dan sentiasa mengikuti perkembangan peluang terbaru yang ada di pasaran. Dan juga, anda boleh mendapatkan strategi bagi perdagangan kripto di sini.

  • Bagaimana cara untuk mula berdagang?

    Jika anda berumur 18+, anda boleh sertai FBS dan mulakan kembara FX anda. Untuk berdagang, anda perlukan sebuah akaun perbrokeran dan ilmu yang mencukupi tentang tindak-tanduk aset di pasaran kewangan. Mulakan dengan mempelajari ilmu-ilmu asas menerusi bahan-bahan pengajian percuma kami dan buka akaun di FBS. Mungkin anda mahu mencuba suasana perdagangan dengan wang maya di akaun Demo terlebih dahulu. Apabila anda sudah bersedia, masuk ke pasaran sebenar dan berdagang untuk berjaya.  

Deposit dengan sistem pembayaran tempatan anda

Notis pengumpulan data

FBS menyimpan rekod data anda untuk mengoperasikan laman web ini. Dengan menekan butang "Terima", anda menyetujui Polisi Privasi kami.

Callback

Pengurus akan menghubungi anda dalam amsa terdekat

Tukar nombor

Permohonan anda telah diterima

Pengurus akan menghubungi anda dalam amsa terdekat

Permohonan panggil balik seterusnya untuk nombor telefon ini
boleh dilakukan dalam dalam

Jika anda mempunyai isu yang perlu disegerakan, sila hubungi kami menerusi
Live Chat

Masalah dalaman. Sila cuba sebentar lagi

Jangan bazir masa anda – pantau bagaimana NFP mempengaruhi dolar AS dan kaut keuntungan!

Anda sedang menggunakan pelayar web yang versinya sudah lapuk.

Kemaskini kepada versi terkini atau cuba pelayar lain untuk penggunaan yang lebih selamat, selesa dan produktif.

Safari Chrome Firefox Opera