Behavioral Finance

Kewangan Tingkah Laku

Definisi kewangan tingkah laku

Kewangan tingkah laku adalah sebuah kajian terhadap kesan kecenderungan peribadi dan pengaruh psikologi pada para pedagang dan pelabur. Dalam bahasa yang mudah, para penyelidik cuba menganalisis mengapakah seseorang individu itu membuat keputusan kewangan yang tidak rasional dan hasilnya kehilangan wang mereka. Pemahaman terhadap sebab-sebab ini akan membantu kita untuk membuat pilihan kewangan yang lebih baik.

Para pakar juga menggunakan konsep kewangan tingkah laku ini untuk menganalisis impak emosi pada pasaran kewangan, oleh kerana ianya boleh mengakibatkan kenaikan dan penurunan harga aset.

Kecenderungan asas dalam kewangan tingkah laku

Teori kewangan tingkah laku menyatakan bahawa daripada bersikap rasional dan berkira-kira, individu sering membuat keputusan kewangan berdasarkan emosi dan kecenderungan kognitif. Ini adalah lima kecenderungan asas:

 1. Keengganan untuk rugi adalah kecenderungan seseorang individu untuk lebih memahami kerugian daripada jumlah keuntungan yang sama. Sebagai contoh, lebih baik untuk tidak kehilangan $100 berbanding mencari $100, oleh disebabkan keperitan kehilangan adalah lebih buruk daripada kegembiraan mendapat keuntungan. Hasil daripada kecenderungan ini, para pedagang lebih fokus untuk mengelakkan kerugian, dan akan kehilangan peluang kewangan.
 2. Kecenderungan terlalu yakin ialah kecenderungan seseorang untuk merasakan dirinya mempunyai kebolehan dan pengetahuan melebihi batas dirinya, yang menjurus kepada keputusan yang salah oleh kerana mempunyai perasaan meninggi diri bahawa beliau boleh mengatasi pasaran saham.
 3. Kekeliruan naratif ialah kecenderungan individu untuk tidak menghiraukan fakta demi menghasilkan cerita yang baik. Ia bermakna bahawa pedagang lebih tertarik terhadap saham yang kurang meyakinkan hanya kerana syarikat tersebut mempunyai sejarah yang lebih baik.
 4. Kecenderungan anchoring berlaku apabila orang terlalu bergantung kepada maklumat awal yang mereka perolehi. Sebagai contoh. apabila membeli mana-mana saham, ramai pedagang akan melihat kepada  harga tertinggi untuk 52 minggu atau harga terendah saham tersebut. Maklumat awal ini adalah “anchor.”
 5. Kecenderungan terikut-ikut adalah kecenderungan peniaga meniru perbuatan orang ramai tanpa mengira pemikiran dan pengetahuan diri mereka sendiri. Naluri gembala ini menjelaskan mengapa para pelabur membeli pada pasaran bull dan menjual pada pasaran bear.
 6. Kecenderungan pengesahan adalah kecenderungan orang ramai untuk memberi perhatian yang teliti kepada maklumat yang mengesahkan kepercayaan mereka sambil mengabaikan maklumat yang bercanggah dengannya.

Hasil daripada kajian kewangan tingkah laku

Tidak seperti teori kewangan tradisional, teori kewangan tingkah laku merangkumi kepercayaan berikut:

 • Para pedagang dan pelabur tidak sentiasa rasional;
 • Mereka selalu membuat keputusan kewangan berdasarkan emosi dan kecenderungan kognitif;
 • Anomali pasaran kadang kala boleh dijelaskan dengan pskilogi.

Memahami kewangan tingkah laku boleh membantu orang untuk mengurus wang mereka dengan lebih rasional.

Undur

2024-05-20 • Dikemaskini

Soalan yang lazim ditanya

 • Bagaimana cara untuk mula berdagang?

  Jika anda berumur 18+, anda boleh sertai FBS dan mulakan kembara FX anda. Untuk berdagang, anda perlukan sebuah akaun perbrokeran dan ilmu yang mencukupi tentang tindak-tanduk aset di pasaran kewangan. Mulakan dengan mempelajari ilmu-ilmu asas menerusi bahan-bahan pengajian percuma kami dan buka akaun di FBS. Mungkin anda mahu mencuba suasana perdagangan dengan wang maya di akaun Demo terlebih dahulu. Apabila anda sudah bersedia, masuk ke pasaran sebenar dan berdagang untuk berjaya.  

 • Bagaimana cara membuka akaun di FBS?

  Klik butang 'Buka akaun' di laman web kami dan teruskan ke Laman Pedagang. Sebelum anda boleh mula berdagang, lengkapkan pengesahan profil. Sahkan emel, nombor telefon, dan ID anda. Prosedur ini menjamin keselamatan dana dan identiti anda. Setelah proses pengesahan lengkap dan lulus, pergi ke platform perdagangan pilihan anda, dan mula berdagang.

 • Cara-cara mengeluarkan wang yang anda raih di FBS?

  Prosedurnya sangat mudah. Pergi ke halaman Pengeluaran di laman web atau seksyen Kewangan dalam Laman Pedagang FBS dan buat pengeluaran. Anda boleh mendapatkan wang yang diraih menerusi sistem bayaran yang sama yang anda gunakan untuk deposit. Sekiranya anda memasukkan dana ke dalam akaun menerusi pelbagai kaedah, keluarkan keuntungan anda dengan kaedah-kaedah yang sama dalam nisbah yang sama.

Deposit dengan sistem pembayaran tempatan anda

Notis pengumpulan data

FBS menyimpan rekod data anda untuk mengoperasikan laman web ini. Dengan menekan butang "Terima", anda menyetujui Polisi Privasi kami.

Callback

Pengurus akan menghubungi anda dalam amsa terdekat

Tukar nombor

Permohonan anda telah diterima

Pengurus akan menghubungi anda dalam amsa terdekat

Permohonan panggil balik seterusnya untuk nombor telefon ini
boleh dilakukan dalam dalam

Jika anda mempunyai isu yang perlu disegerakan, sila hubungi kami menerusi
Live Chat

Masalah dalaman. Sila cuba sebentar lagi

Jangan bazir masa anda – pantau bagaimana NFP mempengaruhi dolar AS dan kaut keuntungan!

Anda sedang menggunakan pelayar web yang versinya sudah lapuk.

Kemaskini kepada versi terkini atau cuba pelayar lain untuk penggunaan yang lebih selamat, selesa dan produktif.

Safari Chrome Firefox Opera