Commodities

Komoditi

Komoditi adalah produk pemprosesan primer yang dikeluarkan secara besar-besaran dan dijual secara pukal. Contoh produk seperti ini adalah emas, minyak, petrol, kopi, jagung, gula, dsb. Produk akhir yang sudah siap untuk konsumsi tidak dikira sebagai komoditi.

Ciri-ciri utama produk tersebut adalah standard sifat pengguna, kesalingbolehtukaran, kebolehangkutan dan kebolehasingan angkatan pengeluaran. Lazimnya, perdagangan barangan tersebut tertumpu di bursa komoditi, termasuk derivatif komoditi.

Undur

2023-05-03 • Dikemaskini

Soalan yang lazim ditanya

 • Apakah saiz lot minimum untuk emas dan perak?

  Saiz lot minimum untuk perdagangan XAUUSD dan XAGUSD ialah 0.01.

 • Apakah itu logam berharga?

  Di pasaran Forex, ia adalah emas, perak. Emas adalah yang paling menarik dan yang paling didagangkan. Bagaimana pun, logam-logam yang lain, terutamanya perak, menunjukkan ia juga mampu meruap, seterusnya memberikan banyak peluang perdagangan. Memasukkan logam berharga ke dalam portfolio bukan hanya membantu merencamkannya (diversify), tetapi ia meningkatkan kadar keberuntungan jangka panjang.

 • Apakah itu minyak mentah?

  Minyak mentah adalah komoditi utama sektor tenaga. Ia lebih dari sekadar sumber yang memberikan kita petrol, diesel, dan komponen-komponen kimia lain – ia adalah aset geopolitik. Inilah sebabnya mengapa harga turun naik dengan banyak justeru dari sebilangan faktor, dan ini boleh memberikan banyak peluang pelaburan dan perdagangan. Anda boleh dagangkan dua jenis minyak mentah di FBS: WTI dan Brent.

 • Bagaimana cara berdagang minyak mentah dan gas asli menerusi broker?

  p>Untuk berdagang minyak dan gas di dalam talian, anda perlu membuka akaun dengan broker yang boleh dipercayai dan berlesen seperti FBS. Kemudian pergi ke MetaTrader 5 atau aplikasi FBS Trader dan cari aset tenaga yang anda ingin dagangkan: Brent (XBRUSD), WTI (XTIUSD), atau gas (XNGUSD). Anda boleh dagangkan komoditi tenaga dalam kedua-dua arah. Contohnya, jika anda berpendapat harga spot Brent akan meningkat, buka posisi long (beli). Jika anda fikir ia akan jatuh, buka posisi short (jual).

  Di FBS, anda boleh dagangkan minyak mentah dan gas asli dengan syarat-syarat yang menguntungkan — sifar komisen, spread yang kompetitif dan leveraj 1:200. Buka akaun Standard atau Cent untuk mencuba perdagangan minyak mentah!

Deposit dengan sistem pembayaran tempatan anda

Notis pengumpulan data

FBS menyimpan rekod data anda untuk mengoperasikan laman web ini. Dengan menekan butang "Terima", anda menyetujui Polisi Privasi kami.

Callback

Pengurus akan menghubungi anda dalam amsa terdekat

Tukar nombor

Permohonan anda telah diterima

Pengurus akan menghubungi anda dalam amsa terdekat

Permohonan panggil balik seterusnya untuk nombor telefon ini
boleh dilakukan dalam dalam

Jika anda mempunyai isu yang perlu disegerakan, sila hubungi kami menerusi
Live Chat

Masalah dalaman. Sila cuba sebentar lagi

Jangan bazir masa anda – pantau bagaimana NFP mempengaruhi dolar AS dan kaut keuntungan!

Anda sedang menggunakan pelayar web yang versinya sudah lapuk.

Kemaskini kepada versi terkini atau cuba pelayar lain untuk penggunaan yang lebih selamat, selesa dan produktif.

Safari Chrome Firefox Opera