Merchant Bank

Bank Saudagar

Apakah itu bank saudagar?

Bank saudagar (merchant bank) ialah syarikat perbankan yang bergiat di pentas kewangan antarabangsa dan menawarkan pelbagai perkhidmatan kepada pelanggannya. Perkhidmatan ini termasuk pengunderaitan ekuiti, pengurusan sekuriti, perbankan pelaburan, pengurusan portfolio, promosi projek, khidmat nasihat, nasihat korporat, sindikasi kredit, dsb.

Sejarah bank saudagar

Dari segi sejarah, fungsi bank saudagar adalah untuk memudahkan dan membiayai pembuatan dan perdagangan barangan, justeru mengapa namanya begitu. Bank saudagar pertama muncul di zaman pertengahan di Itali dan dari abad ke-11 mula berkembang di negara-negara lain, iaitu, terutamanya di England dan Perancis, semasa penganjuran ekspo-ekspo perdagangan besar di Eropah.

Bank saudagar tersebar lebih meluas di United Kingdom pada abad ke-18. Pengembangan bank dan peningkatan dalam fungsi mereka membawa kepada kemunculan sejumlah besar organisasi baru di negara-negara perdagangan, seperti Great Britain dan Jerman. Beginilah bagaimana bank-bank saudagar tertua di Eropah seperti Barings Bank dan Berenberg Bank lahir.

Industri dan perdagangan juga turut berkembang pesat di Amerika Syarikat. Bank-bank saudagar swasta yang besar muncul di AS pada abad ke-19, yang paling utama di antaranya ialah J.P. Morgan & Co.

Walau bagaimanapun, pada abad ke-20, sumber bank-bank swasta dan bank milikan keluarga tidak dapat menahan tekanan pertumbuhan pasaran kewangan yang semakin pesat. Syarikat-syarikat perbadanan mula mendominasi. Perbankan saudagar menjadi cuma salah satu dari pelbagai bidang di dalam perbankan moden, tetapi ia terus relevan dan wujud sehingga ke hari ini.

Bagaimanakah bank saudagar berfungsi?

Aktiviti bank saudagar sebahagian besarnya melibatkan perkhidmatan transaksi perdagangan dan bantuan perantara di dalam proses penempatan primer sekuriti di pasaran saham. Mereka menawarkan perkhidmatan kredit, pelaburan dan kewangan kepada orang-orang kaya dan syarikat swasta antarabangsa. Tidak seperti bank runcit atau komersial, bank saudagar tidak menyediakan perkhidmatan untuk orang awam.

Pelanggan bank saudagar biasanya adalah syarikat-syarikat yang tidak mencari pembiayaan menerusi IPO, yang lebih sesuai untuk syarikat yang lebih besar. Oleh itu, bank saudagar melabur sendiri dalam syarikat itu atau menarik masuk pelabur luar, dan sebagai imbal balas menerima sebahagian saham syarikat. Jika pelanggan mencari pembiayaan alternatif untuk pemerolehan dan penggabungan, ini juga termasuk di bawah skop bank saudagar.

Perkhidmatan-perkhidmatan utama yang disediakan oleh bank saudagar adalah:

 • menguruskan akaun bank pelanggan mereka,
 • pembiayaan operasi perdagangan asing,
 • perbankan untuk pemerolehan dan penggabungan,
 • penerbitan dan penempatan saham,
 • pengunderaitan,
 • pembiayaan modal teroka,
 • pengurusan syarikat insurans,
 • pengendalian urus niaga komoditi.

Fungsi-fungsi bank saudagar

Bank saudagar menjalankan pelbagai fungsi yang berbeza, yang utama adalah seperti berikut:

Pengunderaitan ekuiti

Untuk menjadikan penempatan sekuriti di bursa saham seberapa selesa dan menguntungkan yang mungkin bagi penerbit, bank saudagar menawarkan perkhidmatan pengunderaitan ekuiti. Mereka menentukan nilai syarikat, volum terbitan dan julat harga awal tawaran, mengurus semua kertas kerja dan menyediakan sokongan maklumat dan analisis.

Sindiket kredit

Bank saudagar membantu mendapatkan pinjaman jangka pendek dan panjang daripada institusi-institusi kewangan, di setiap peringkat. Mereka menyediakan kepada pelanggan pakej perkhidmatan, daripada memilih institusi kewangan yang betul dan meluluskan permohonan pinjaman sehinggalah kepada menilai kos dan membangunkan pelan kewangan.

Pengurusan portfolio

Terdapat fungsi pengurusan portfolio untuk pelabur institusi dan lain-lain. Untuk mencapai sasaran pelaburan, bank saudagar membantu pelanggan membeli dan menjual sekuriti.

Contoh bank saudagar

Bank-bank saudagar utama di AS dan di seluruh dunia ialah:

 • Citibank
 • JP Morgan
 • Bank of America
 • Merrill Lynch
 • Goldman Sachs
 • Morgan Stanley
 • Modal Barclays
 • Credit Suisse
 • Deutsche Bank AG

Bank saudagar vs. bank pelaburan

Perbezaan utama antara bank saudara dan bank pelaburan disenaraikan dalam jadual di bawah:

Bank saudagar

Bank pelaburan

Menyediakan perkhidmatan untuk syarikat swasta antarabangsa dan orang-orang kaya

Menyediakan perkhidmatan untuk syarikat yang lebih besar dan orang kaya

Menyediakan perkhidmatan pembiayaan perdagangan

Kebanyakannya tidak menyediakan perkhidmatan pembiayaan perdagangan

Berasaskan yuran

Berasaskan kedua-dua yuran dan dana

Membantu dengan penempatan peribadi

Membantu dengan IPO

Menyediakan ekuiti awam

Mencari pelabur yang sesuai

Undur

2023-04-03 • Dikemaskini

Soalan yang lazim ditanya

 • Bagaimana cara untuk mula berdagang?

  Jika anda berumur 18+, anda boleh sertai FBS dan mulakan kembara FX anda. Untuk berdagang, anda perlukan sebuah akaun perbrokeran dan ilmu yang mencukupi tentang tindak-tanduk aset di pasaran kewangan. Mulakan dengan mempelajari ilmu-ilmu asas menerusi bahan-bahan pengajian percuma kami dan buka akaun di FBS. Mungkin anda mahu mencuba suasana perdagangan dengan wang maya di akaun Demo terlebih dahulu. Apabila anda sudah bersedia, masuk ke pasaran sebenar dan berdagang untuk berjaya.  

 • Bagaimana cara membuka akaun di FBS?

  Klik butang 'Buka akaun' di laman web kami dan teruskan ke Laman Pedagang. Sebelum anda boleh mula berdagang, lengkapkan pengesahan profil. Sahkan emel, nombor telefon, dan ID anda. Prosedur ini menjamin keselamatan dana dan identiti anda. Setelah proses pengesahan lengkap dan lulus, pergi ke platform perdagangan pilihan anda, dan mula berdagang.

 • Cara-cara mengeluarkan wang yang anda raih di FBS?

  Prosedurnya sangat mudah. Pergi ke halaman Pengeluaran di laman web atau seksyen Kewangan dalam Laman Pedagang FBS dan buat pengeluaran. Anda boleh mendapatkan wang yang diraih menerusi sistem bayaran yang sama yang anda gunakan untuk deposit. Sekiranya anda memasukkan dana ke dalam akaun menerusi pelbagai kaedah, keluarkan keuntungan anda dengan kaedah-kaedah yang sama dalam nisbah yang sama.

Deposit dengan sistem pembayaran tempatan anda

Notis pengumpulan data

FBS menyimpan rekod data anda untuk mengoperasikan laman web ini. Dengan menekan butang "Terima", anda menyetujui Polisi Privasi kami.

Callback

Pengurus akan menghubungi anda dalam amsa terdekat

Tukar nombor

Permohonan anda telah diterima

Pengurus akan menghubungi anda dalam amsa terdekat

Permohonan panggil balik seterusnya untuk nombor telefon ini
boleh dilakukan dalam dalam

Jika anda mempunyai isu yang perlu disegerakan, sila hubungi kami menerusi
Live Chat

Masalah dalaman. Sila cuba sebentar lagi

Jangan bazir masa anda – pantau bagaimana NFP mempengaruhi dolar AS dan kaut keuntungan!

Anda sedang menggunakan pelayar web yang versinya sudah lapuk.

Kemaskini kepada versi terkini atau cuba pelayar lain untuk penggunaan yang lebih selamat, selesa dan produktif.

Safari Chrome Firefox Opera