Take-Profit Order

Pesanan Ambilan Untung

Apakah itu pesanan Ambilan Untung (T/P)?

Pesanan Ambil Untung (Take Profit) ialah pesanan yang digunakan oleh pedagang untuk memastikan pesanan ditutup apabila ia sudah mencapai aras tertentu, yang telah ditentukan terlebih dahulu oleh pedagang. Sering digabungkan dengan pesanan Renti Rugi, pesanan Ambil Untung sering digunakan oleh pedagang dalam pelan perdagangan mereka untuk mengehadkan kerugian dan memaksimumkan keuntungan pada aset tertentu. Pesanan Ambilan Untung ialah strategi keluar urusniaga secara automatik berdasarkan pengiraan untung rugi dan bukannya keputusan emosional untuk menjual atau mengekalkan posisi.

Bagaimanakah pesanan Ambilan Untung berfungsi?

Seperti pesanan Renti Rugi, Ambianl Untung ialah pesanan keluar (exit order). Walau bagaimanapun, tidak seperti SL, yang mengehadkan kerugian pedagang dalam suatu urusniaga, TP menetapkan harga tertentu di mana urusniaga yang menguntungkan ditutup secara automatik. Dengan kata lain, TP adalah sasaran keuntungan. Anda perlu meletakkan TP pada aras yang dijangka mampu dicapai oleh harga. Jika anda membeli, Take Profit haruslah lebih tinggi dari harga beli. Jika anda menjual, ia harus lebih rendah dari harga jual. Anda mungkin mempunyai idea perdagangan yang bergeliga, tetapi jika anda tidak mengambil berat tentang aras Ambilan Untung, anda tidak akan mendapat keuntungan sebanyak yang sepatutnya.

Memasang pesanan Ambilan Untung memerlukan analisis teknikal terhadap gerakan-gerakan yang mungkin akan berlaku di pasaran. Selain itu, anda mungkin mendapati pesanan Ambil Untung berguna jika anda seorang pedagang yang menerapkan strategi jangka pendek. Menggunakan salah satu daripadanya membolehkan pedagang harian (day traders) keluar dari pasaran sebaik sahaja mereka mencapai sasaran keuntungan mereka untuk hari itu.

Selalunya, lebih pendek strategi seseorang pedagang, lebih baik pesanan Ambilan Untung untuk pedagang itu. Pedagang jangka pendek tanpa sasaran Ambilan Untung akan cepat menyedari bahawa keuntungan yang mereka perolehi akan lenyap begitu sahaja jika mereka tidak mempunyai pemahaman yang baik tentang masa yang sesuai untuk keluar.

Kebaikan dan keburukan pesanan Ambilan Untung

Setiap pedagang menerapkan tahap risiko, matlamat dan rangka masa yang berbeza semasa berdagang. Jika anda mengetahui kebaikan dan keburukan pesanan Take Profit, lebih mudah untuk anda memahami sama ada strategi perdagangan ini sesuai untuk anda.

Kelebihan pesanan Take Profit termasuk membuat keuntungan, meminimumkan risiko dan mencegah meneka. Jika pesanan anda selesai, anda pasti akan mendapat wang dari perdagangan. Pesanan Ambil Untung membolehkan anda mendapat manfaat daripada peningkatan pesat dalam pasaran dan tidak melepaskan potensi peluang untuk mendapatkan keuntungan. Selain itu, peniaga yang menggunakan pesanan Ambil Untung tidak perlu memutuskan masa terbaik untuk menutup dagangan. Urus niaga berlaku secara automatik tanpa risiko penilaian semula keputusan anda.

Walau bagaimanapun, pesanan Ambil Untung ialah strategi jangka pendek yang memastikan anda mendapat beberapa tahap keuntungan dengan cepat. Mereka tidak sesuai untuk peniaga jangka panjang yang ingin mengalami lebih banyak pasang surut dalam pasaran untuk mendapatkan lebih banyak keuntungan. Kemudian, pesanan Ambil Untung kebanyakannya tidak boleh menguntungkan dengan arah aliran jangka panjang. Peniaga trend yang menggunakan Take Profit sering kecewa apabila mereka menemui arah aliran yang baik dan keluar daripadanya terlalu awal. Akhir sekali, kehadiran pesanan Ambil Untung tidak menjamin bahawa keluar akan berlaku. Jika pasaran tidak pernah mencapai tahap Ambil Untung yang anda tetapkan, anda mungkin masih perlu menutup dagangan dengan kerugian.

Penyelesaian terbaik untuk peniaga trend mungkin ialah Stop Loss yang mengekori. Pesanan ini secara automatik akan mengikut harga apabila harga memihak kepada kedudukan dagangan. Oleh itu, Henti Kerugian mengekori adalah cara untuk memanfaatkan sepenuhnya arah aliran dan mengambil untung pada masa yang tepat.

Bagaimana untuk menetapkan pesanan Ambil Untung?

Untuk menetapkan Take Profit dalam MetaTrader 4 dan 5, anda perlu mengklik "Pesanan Baharu" dan kemudian dalam pop timbul tetapkan Take Profit yang diperlukan.

2022-04-21_12-42-57.png

Apabila anda menetapkan Take Profit anda, anda harus mempertimbangkan nisbah risiko/ganjaran. Nisbah ini menunjukkan berapa banyak keuntungan yang pedagang jangkakan sebagai pertukaran untuk risiko kerugian terhad. Secara umum, nisbah terbaik ialah 1:3, jadi keuntungan harus tiga kali lebih besar daripada kerugian. Contohnya, jika Henti Kerugian anda ialah 50 mata, Ambil Untung anda hendaklah 150 mata.

EURUSDH1.png

Dalam sesetengah kes, nisbah risiko-ganjaran lain adalah mungkin. Sebagai contoh, jika anda menukar pecahan tahap, anda ingin menggunakan nisbah 1:5 kerana peluang pecahan palsu adalah tinggi dan untuk melindungi diri anda lebih banyak.

Undur

2022-04-29 • Dikemaskini

Soalan yang lazim ditanya

  • Bagaimana cara untuk mula berdagang?

    Jika anda berumur 18+, anda boleh sertai FBS dan mulakan kembara FX anda. Untuk berdagang, anda perlukan sebuah akaun perbrokeran dan ilmu yang mencukupi tentang tindak-tanduk aset di pasaran kewangan. Mulakan dengan mempelajari ilmu-ilmu asas menerusi bahan-bahan pengajian percuma kami dan buka akaun di FBS. Mungkin anda mahu mencuba suasana perdagangan dengan wang maya di akaun Demo terlebih dahulu. Apabila anda sudah bersedia, masuk ke pasaran sebenar dan berdagang untuk berjaya.  

  • Bagaimana cara membuka akaun di FBS?

    Klik butang 'Buka akaun' di laman web kami dan teruskan ke Laman Pedagang. Sebelum anda boleh mula berdagang, lengkapkan pengesahan profil. Sahkan emel, nombor telefon, dan ID anda. Prosedur ini menjamin keselamatan dana dan identiti anda. Setelah proses pengesahan lengkap dan lulus, pergi ke platform perdagangan pilihan anda, dan mula berdagang.

  • Cara-cara mengeluarkan wang yang anda raih di FBS?

    Prosedurnya sangat mudah. Pergi ke halaman Pengeluaran di laman web atau seksyen Kewangan dalam Laman Pedagang FBS dan buat pengeluaran. Anda boleh mendapatkan wang yang diraih menerusi sistem bayaran yang sama yang anda gunakan untuk deposit. Sekiranya anda memasukkan dana ke dalam akaun menerusi pelbagai kaedah, keluarkan keuntungan anda dengan kaedah-kaedah yang sama dalam nisbah yang sama.

Deposit dengan sistem pembayaran tempatan anda

Notis pengumpulan data

FBS menyimpan rekod data anda untuk mengoperasikan laman web ini. Dengan menekan butang "Terima", anda menyetujui Polisi Privasi kami.

Callback

Pengurus akan menghubungi anda dalam amsa terdekat

Tukar nombor

Permohonan anda telah diterima

Pengurus akan menghubungi anda dalam amsa terdekat

Permohonan panggil balik seterusnya untuk nombor telefon ini
boleh dilakukan dalam dalam

Jika anda mempunyai isu yang perlu disegerakan, sila hubungi kami menerusi
Live Chat

Masalah dalaman. Sila cuba sebentar lagi

Jangan bazir masa anda – pantau bagaimana NFP mempengaruhi dolar AS dan kaut keuntungan!

Anda sedang menggunakan pelayar web yang versinya sudah lapuk.

Kemaskini kepada versi terkini atau cuba pelayar lain untuk penggunaan yang lebih selamat, selesa dan produktif.

Safari Chrome Firefox Opera