Mutual Fund

Dana Amanah

Apakah itu Dana Amanah?

Dana amanah adalah skim pelaburan yang diuruskan secara profesional yang mengandungi wang yang dikumpulkan dari para pelabur untuk dilaburkan dalam sekuriti seperti saham, bon, instrumen pasaran wang, dan aset-aset lain.

Dana amanah adalah struktur kewangan yang beroperasi seperti tabung bagi bilangan orang yang tanpa had, kecuali untuk pengurusan bank – hanya satu syarikat yang akan menentukan nasib wang tersebut. Dana amanah merupakan salah satu instrumen kegemaran para pelabur oleh disebabkan kemudahannya dan ia berisiko rendah.

Jenis-jenis Dana Amanah

Terdapat banyak jenis dana amanah, dengan perbezaan yang besar atau hampir tiada di antara mereka. Jenis dana bergantung kepada aset yang dilaburkan oleh dana tersebut. Sebagai contoh, terdapat dana untuk saham-saham teknologi, pasaran saham umum, bon di pelbagai negara, saham dengan kemeruapan yang tinggi, saham bioteknologi, dana pelaburan hartanah (REITs), dan lain-lain lagi.

Dan, dana-dana dikelaskan oleh jenis pembayaran. Sebagai contoh, sesetengah dana melaburkan semua pendapatan ke dalam saham terpilih, meningkatkan harga saham Dana Amanah. Selebihnya akan membayar dividen daripada saham-saham dan bon-bon kepada pelabur mereka. Dan, anda juga boleh menjual dana saham dan mengambil wang anda terus daripada pasaran.

Akhir sekali, terdapat dana amanah closed-end dan open-end. Dana closed-end mempunyai tawaran bilangan saham yang terhad oleh syarikat pelaburan melalui tawaran awam awal. Dana open-end pula ditawarkan melalui syarikat pengurus dana yang menjual saham terus kepada para pelabur.

Kelebihan Dana Amanah

 1. Keputusan telah dibuat untuk anda. Setiap dana amanah mempunyai prospektus yang mempunyai segala-galanya: daripada strateggi dana dan anggaran pulangan tahunan kepada pembayaran dan syarat pengimbangan semula. Jadi anda tidak perlu menganalisis pasaran setiap hari; dana tersebut telah melakukannya untuk anda.
 2. Dana amanah adalah direncamkan dengan baik dan ianya seimbang. Walaupun kebanyakan dana amanah difokuskan kepada pasaran yang spesifik (bon, saham, dll), ia dilaburkan kepada ratusan instrumen yang berbeza. Justeru, jika anda membeli saham daripada dana yang berbeza, anda akan mempunyai portfolio yang stabil dan selamat.

Kekurangan Dana Amanah

Mana-mana orang yang waras tahu bahawa keju percuma hanya berada di dalam perangkap tikus. Anda perlu membayar untuk pengurusan dana anda, dan pada kebiasaanya dana amanah adalah mahal. Hampir semua dana mempunyai peratusan daripada pendapatannya, secara amnya sekitar 1%. Ia mungkin nampak kecil, tetapi tahun demi tahun akan menghasilkan banyak keuntungan yang belum diambil. Itulah sebabnya anda perlu berhati-hati apabila memilih dana amanah, pilih dana termurah dan yang paling andal.  

Undur

2022-07-27 • Dikemaskini

Soalan yang lazim ditanya

 • Bagaimana cara untuk mula berdagang?

  Jika anda berumur 18+, anda boleh sertai FBS dan mulakan kembara FX anda. Untuk berdagang, anda perlukan sebuah akaun perbrokeran dan ilmu yang mencukupi tentang tindak-tanduk aset di pasaran kewangan. Mulakan dengan mempelajari ilmu-ilmu asas menerusi bahan-bahan pengajian percuma kami dan buka akaun di FBS. Mungkin anda mahu mencuba suasana perdagangan dengan wang maya di akaun Demo terlebih dahulu. Apabila anda sudah bersedia, masuk ke pasaran sebenar dan berdagang untuk berjaya.  

 • Bagaimana cara membuka akaun di FBS?

  Klik butang 'Buka akaun' di laman web kami dan teruskan ke Laman Pedagang. Sebelum anda boleh mula berdagang, lengkapkan pengesahan profil. Sahkan emel, nombor telefon, dan ID anda. Prosedur ini menjamin keselamatan dana dan identiti anda. Setelah proses pengesahan lengkap dan lulus, pergi ke platform perdagangan pilihan anda, dan mula berdagang.

 • Cara-cara mengeluarkan wang yang anda raih di FBS?

  Prosedurnya sangat mudah. Pergi ke halaman Pengeluaran di laman web atau seksyen Kewangan dalam Laman Pedagang FBS dan buat pengeluaran. Anda boleh mendapatkan wang yang diraih menerusi sistem bayaran yang sama yang anda gunakan untuk deposit. Sekiranya anda memasukkan dana ke dalam akaun menerusi pelbagai kaedah, keluarkan keuntungan anda dengan kaedah-kaedah yang sama dalam nisbah yang sama.

Deposit dengan sistem pembayaran tempatan anda

Notis pengumpulan data

FBS menyimpan rekod data anda untuk mengoperasikan laman web ini. Dengan menekan butang "Terima", anda menyetujui Polisi Privasi kami.

Callback

Pengurus akan menghubungi anda dalam amsa terdekat

Tukar nombor

Permohonan anda telah diterima

Pengurus akan menghubungi anda dalam amsa terdekat

Permohonan panggil balik seterusnya untuk nombor telefon ini
boleh dilakukan dalam dalam

Jika anda mempunyai isu yang perlu disegerakan, sila hubungi kami menerusi
Live Chat

Masalah dalaman. Sila cuba sebentar lagi

Jangan bazir masa anda – pantau bagaimana NFP mempengaruhi dolar AS dan kaut keuntungan!

Anda sedang menggunakan pelayar web yang versinya sudah lapuk.

Kemaskini kepada versi terkini atau cuba pelayar lain untuk penggunaan yang lebih selamat, selesa dan produktif.

Safari Chrome Firefox Opera