Outstanding shares

Saham diterbitkan

Apakah itu saham diterbitkan?

Saham diterbitkan ialah semua saham syarikat yang kini dipegang oleh semua pemegang sahamnya dan tersedia untuk pelabur. Pemegang saham termasuk pelabur institusi serta pegawai dan orang dalam syarikat. Dalam erti kata lain, saham diterbitkan terdiri daripada saham-saham yang telah dibenarkan, dan diterbitkan, dan kini dalam pegangan para pelabur.

Perlu diperhatikan bahawa saham diterbitkan tidak termasuk saham-saham dalam perbendaharaan yang telah dibeli semula oleh syarikat. Anda boleh menyemak bilangan saham diterbitkan di dalam kunci kira-kira syarikat, di bahagian ekuiti pemegang saham. Ia boleh berubah dari semasa ke semasa kerana syarikat mengeluarkan saham baharu dan membeli semula saham sedia ada.

Saham Diterbitkan lwn. Saham Terapung

Saham terapung (float shares) ialah kategori yang lebih khusus di dalam skop saham diterbitkan. Ia merujuk kepada saham yang boleh pelabur dagangkan. Untuk mengira bilangan saham terapung suatu perbadanan, tolak mana-mana saham larangan (restricted stock) daripada saham diterbitkan syarikat.

Saham Diterbitkan lwn. Saham Dibenarkan

Saham dibenarkan (authorized shares) merujuk kepada bilangan maksimum saham yang boleh dikeluarkan oleh syarikat. Bilangan saham dibenarkan lebih tinggi dari bilangan saham diterbitkan. Pertama, syarikat mendapatkan kebenaran pengawal selia untuk mengeluarkan sejumlah tertentu saham, sebagai contoh, 1 000 000. Itu akan menjadi saham yang dibenarkan. Bilangan sebenar saham yang diterbitkan mungkin hanya 500 000. Saham ini dikatakan diterbitkan. Pada masa hadapan, apabila syarikat ini memerlukan modal tambahan, ia boleh menjual lagi 500 000 unit saham. Kali ini, ia tidak perlu memfailkan permohonan kepada pengawal selia. Oleh itu, syarikat akan menikmati fleksibiliti untuk memenuhi keperluan pembiayaannya. 

Contoh saham diterbitkan

Mari semak kunci kira-kira Tesla Inc. untuk 30 September 2021. Dokumen itu mengatakan bahawa syarikat itu mempunyai 2 000 000 saham biasa yang dibenarkan dan 1 004 000 saham yang diterbitkan. Oleh kerana pendapatan bersih menyamai $1 618 000, maka pendapatan bersih sesaham biasa ialah $1.62.

Pedagang memerlukan maklumat tentang saham diterbitkan syarikat untuk mengetahui lebih lanjut tentang saham dan meramalkan harganya di masa depan. Buka akaun untuk berdagang saham dengan FBS!

Undur

2023-05-08 • Dikemaskini

Soalan yang lazim ditanya

  • Bagaimana cara untuk mula berdagang?

    Jika anda berumur 18+, anda boleh sertai FBS dan mulakan kembara FX anda. Untuk berdagang, anda perlukan sebuah akaun perbrokeran dan ilmu yang mencukupi tentang tindak-tanduk aset di pasaran kewangan. Mulakan dengan mempelajari ilmu-ilmu asas menerusi bahan-bahan pengajian percuma kami dan buka akaun di FBS. Mungkin anda mahu mencuba suasana perdagangan dengan wang maya di akaun Demo terlebih dahulu. Apabila anda sudah bersedia, masuk ke pasaran sebenar dan berdagang untuk berjaya.  

  • Bagaimana cara membuka akaun di FBS?

    Klik butang 'Buka akaun' di laman web kami dan teruskan ke Laman Pedagang. Sebelum anda boleh mula berdagang, lengkapkan pengesahan profil. Sahkan emel, nombor telefon, dan ID anda. Prosedur ini menjamin keselamatan dana dan identiti anda. Setelah proses pengesahan lengkap dan lulus, pergi ke platform perdagangan pilihan anda, dan mula berdagang.

  • Cara-cara mengeluarkan wang yang anda raih di FBS?

    Prosedurnya sangat mudah. Pergi ke halaman Pengeluaran di laman web atau seksyen Kewangan dalam Laman Pedagang FBS dan buat pengeluaran. Anda boleh mendapatkan wang yang diraih menerusi sistem bayaran yang sama yang anda gunakan untuk deposit. Sekiranya anda memasukkan dana ke dalam akaun menerusi pelbagai kaedah, keluarkan keuntungan anda dengan kaedah-kaedah yang sama dalam nisbah yang sama.

Deposit dengan sistem pembayaran tempatan anda

Notis pengumpulan data

FBS menyimpan rekod data anda untuk mengoperasikan laman web ini. Dengan menekan butang "Terima", anda menyetujui Polisi Privasi kami.

Callback

Pengurus akan menghubungi anda dalam amsa terdekat

Tukar nombor

Permohonan anda telah diterima

Pengurus akan menghubungi anda dalam amsa terdekat

Permohonan panggil balik seterusnya untuk nombor telefon ini
boleh dilakukan dalam dalam

Jika anda mempunyai isu yang perlu disegerakan, sila hubungi kami menerusi
Live Chat

Masalah dalaman. Sila cuba sebentar lagi

Jangan bazir masa anda – pantau bagaimana NFP mempengaruhi dolar AS dan kaut keuntungan!

Anda sedang menggunakan pelayar web yang versinya sudah lapuk.

Kemaskini kepada versi terkini atau cuba pelayar lain untuk penggunaan yang lebih selamat, selesa dan produktif.

Safari Chrome Firefox Opera