Pivot Point

Titik Pivot

Titik Pivot adalah satu indikator, yang digunakan dalam analisis teknikal. Ia terdiri dari pivot tengah, dua sokongan (S1 dan S2) dan dua rintangan (R1 dan R2).

Titik Pivot boleh menentukan trend keseluruhan pasaran dan aras-aras rintangan dan sokongan yang utama berdasarkan kepada pengiraan titik pivot. Harga di atas pivot tengah menandakan kuasa bullish, manakala harga di bawah pivot tengah menunjukkan kekuatan bears. Selain itu, S1, S2, R1, dan R2 boleh digunakan sebagai aras ambilan untung dan renti rugi.

Indikator titik pivot mengira aras-aras tersebut secara automatik. Bagaimana pun, jika anda berminat dengan formulanya, kami sediakan di sini.

Kita akan mempertimbangkan harga tertinggi (highs) dan terendah (lows) sebelum ini, jadi anda harus tahu wujudnya pivot harian, mingguan, bulanan dan Fibonacci. Jadi harga tinggi dan rendah akan dikira berdasarkan tempoh.

Di permulaan sesi perdagangan, harga tertinggi, terendah dan penutupan diambil kira dalam pengiraan titik pivot untuk tempoh rangkamasa yang dipilih. Langkah seterusnya adalah untuk menjumlahkan harga tinggi, rendah dan penutupan lalu kita bahagikan ia dengan tiga. Ini adalah harga bagi pivot tengah. Selepas itu, anda boleh kira sokongan 1, sokongan 2, rintangan 1 dan rintangan 2.

Sokongan 1 (S1) = (PP x 2) – Harga Tinggi Sebelumnya;

Sokongan 2 (S2) = PP - (Harga Tinggi Sebelumnya - Harga Rendah Sebelumnya);

Rintangan 1 (R1) = (PP x 2) – Harga Rendah Sebelumnya;

Rintangan 1 (R1) = PP + (Harga Tinggi Sebelum – Harga Rendah Sebelum).

Ini dikenali sebagai sistem 5 titik tradisional

Pivot harian digunakan untuk perdagangan intra hari di M30 dan rangka masa yang lebih pendek. Ia menggunakan harga tinggi, rendah dan penutupan bagi hari sebelumnya. Indikator ini dikemaskini setiap hari.

Titik pivot mingguan digunakan untuk carta H1, H4 dan D1. Di sini, harga tinggi, rendah dan penutupan minggu sebelumnya diperlukan. Ia kekal tanpa perubahan sehingga bermulanya minggu baru.

Begitu juga, pivot bulanan disyorkan untuk perdagangan di rangkamasa mingguan.

Titik pivot digunakan secara meluas dalam perdagangan niaga hadapan, komoditi, saham dan pasangan matawang. Tidak seperti osilator, aras-aras ini adalah statik dan memberikan para pedagang sedikit masa untuk membuat keputusan mereka lebih awal.

Titik pivot boleh digunakan sebagai indikator berasingan atau digabungkan dengan yang lain, seperti Pengunduran Fibonacci atau purata bergerak.

Undur

2022-11-23 • Dikemaskini

Soalan yang lazim ditanya

  • Bagaimana cara untuk mula berdagang?

    Jika anda berumur 18+, anda boleh sertai FBS dan mulakan kembara FX anda. Untuk berdagang, anda perlukan sebuah akaun perbrokeran dan ilmu yang mencukupi tentang tindak-tanduk aset di pasaran kewangan. Mulakan dengan mempelajari ilmu-ilmu asas menerusi bahan-bahan pengajian percuma kami dan buka akaun di FBS. Mungkin anda mahu mencuba suasana perdagangan dengan wang maya di akaun Demo terlebih dahulu. Apabila anda sudah bersedia, masuk ke pasaran sebenar dan berdagang untuk berjaya.  

  • Bagaimana cara membuka akaun di FBS?

    Klik butang 'Buka akaun' di laman web kami dan teruskan ke Laman Pedagang. Sebelum anda boleh mula berdagang, lengkapkan pengesahan profil. Sahkan emel, nombor telefon, dan ID anda. Prosedur ini menjamin keselamatan dana dan identiti anda. Setelah proses pengesahan lengkap dan lulus, pergi ke platform perdagangan pilihan anda, dan mula berdagang.

  • Cara-cara mengeluarkan wang yang anda raih di FBS?

    Prosedurnya sangat mudah. Pergi ke halaman Pengeluaran di laman web atau seksyen Kewangan dalam Laman Pedagang FBS dan buat pengeluaran. Anda boleh mendapatkan wang yang diraih menerusi sistem bayaran yang sama yang anda gunakan untuk deposit. Sekiranya anda memasukkan dana ke dalam akaun menerusi pelbagai kaedah, keluarkan keuntungan anda dengan kaedah-kaedah yang sama dalam nisbah yang sama.

Deposit dengan sistem pembayaran tempatan anda

Notis pengumpulan data

FBS menyimpan rekod data anda untuk mengoperasikan laman web ini. Dengan menekan butang "Terima", anda menyetujui Polisi Privasi kami.

Callback

Pengurus akan menghubungi anda dalam amsa terdekat

Tukar nombor

Permohonan anda telah diterima

Pengurus akan menghubungi anda dalam amsa terdekat

Permohonan panggil balik seterusnya untuk nombor telefon ini
boleh dilakukan dalam dalam

Jika anda mempunyai isu yang perlu disegerakan, sila hubungi kami menerusi
Live Chat

Masalah dalaman. Sila cuba sebentar lagi

Jangan bazir masa anda – pantau bagaimana NFP mempengaruhi dolar AS dan kaut keuntungan!

Anda sedang menggunakan pelayar web yang versinya sudah lapuk.

Kemaskini kepada versi terkini atau cuba pelayar lain untuk penggunaan yang lebih selamat, selesa dan produktif.

Safari Chrome Firefox Opera