Teori Bill Williams

Bill Williams adalah pedagang Amerika yang terkenal dengan pendekatan beliau berkenaan pasaran yang menggabungkan psikologi berdagang dan teori huru-hara (chaos theory). Williams telah membangunkan beberapa indikator teknikal (Accelerator/Decelerator Oscillator, Alligator, Awesome Oscillator, Fractals, Gator Oscillator, dan Market Facilitation Index). Anda boleh menemui indikator-indikator ini di dalam MetaTrader (klik "Insert", pilih "Indicators" dan kemudian "Bill Williams").

Bill Williams berpendapat analisis fundamental dan teknikal tidak memadai untuk berdagang dengan baik kerana ia tidak membolehkan para pedagang melihat pasaran sebenar yang bergelora, non-linear dan huru-hara.

Menurut Williams, pasaran mempunyai strukturnya sendiri. Untuk berjaya, seseorang pedagang perlu memahami struktur ini. Struktur pasaran mempunyai 5 dimensi:

 • - Fraktal (Fractals)
 • - Momentum
 • - Pecutan dan Nyah Pencutan (Acceleration/Deceleration)
 • - Zon
 • - Garisan Keseimbangan (Balance Line)

Williams mengatakan bahawa adalah perlu untuk memahami semua dimensi pasaran.

Pasaran mempunyai struktur fraktal. Ini bererti ia terbina dari bentuk-bentuk yang boleh dicerakinkan kepada salinan-salinan bentuk ini yang lebih kecil. Sebarang keputusan yang dibuat oleh seseorang pedagang adalah fraktal perilaku (behavioral fractal). Untuk berdagang dengan menguntungkan, seseorang itu perlu mengenal pasti fraktal perilaku ramai pedagang. Ini akan membolehkan pedagang tersebut mengunjurkan arah gerakan pasaran.

Para pedagang harus fikirkan tentang pasaran sebagai sesuatu yang negatif. Williams menakrifkan kehuru-haraan (chaos) sebagai satu aturan di darjah yang lebih tinggi yang ditadbir bukan oleh sebab dan akibat tetapi oleh kerawakan. Pasaran mematuhi hukum "jalan termudah" (path of least resistance) yang ditakrifkan oleh suatu struktur yang tersembunyi, sebagaimana aliran sungai bergantung kepada struktur di dasar sungai. Pedagang harus menerokai dan menemukan struktur pasaran dan berdagang sejajar dengannya.

Tambahan lagi, pedagang perlu mengetahui "struktur dasarnya sendiri", i.e. rutin dan tabiat harian yang menentukan pendekatan perdagangan beliau, tingkah laku, reaksi terhadap sebarang pergerakan di pasaran.

Sasaran seorang pedagang adalah untuk menggabungkan pengetahuan tentang struktur pasaran dengan pemahaman tentang dirinya sendiri. Bill Williams telah menamakan pendekatan beliau “profitunity”. Menurut pendapat beliau, adalah penting untuk seseorang itu berhenti dari meragui diri sendiri dan nikmati sahaja perdagangan beliau. Secara asasnya, Williams mencadangkan agar anda kekal tenang dan maju terus ke hadapan: berdagang, belajar, timba pengalaman, dan buat duit. Bersedialah untuk mengetahui cara-cara menggunakan indikator-indikator yang dibangunkan oleh Bill Williams untuk mengaut keuntungan!

Soalan yang lazim ditanya

 • Bagaimana cara untuk mula berdagang?

  Jika anda berumur 18+, anda boleh sertai FBS dan mulakan kembara FX anda. Untuk berdagang, anda perlukan sebuah akaun perbrokeran dan ilmu yang mencukupi tentang tindak-tanduk aset di pasaran kewangan. Mulakan dengan mempelajari ilmu-ilmu asas menerusi bahan-bahan pengajian percuma kami dan buka akaun di FBS. Mungkin anda mahu mencuba suasana perdagangan dengan wang maya di akaun Demo terlebih dahulu. Apabila anda sudah bersedia, masuk ke pasaran sebenar dan berdagang untuk berjaya.  

 • Bagaimana cara membuka akaun di FBS?

  Klik butang 'Buka akaun' di laman web kami dan teruskan ke Laman Pedagang. Sebelum anda boleh mula berdagang, lengkapkan pengesahan profil. Sahkan emel, nombor telefon, dan ID anda. Prosedur ini menjamin keselamatan dana dan identiti anda. Setelah proses pengesahan lengkap dan lulus, pergi ke platform perdagangan pilihan anda, dan mula berdagang.

 • Cara-cara mengeluarkan wang yang anda raih di FBS?

  Prosedurnya sangat mudah. Pergi ke halaman Pengeluaran di laman web atau seksyen Kewangan dalam Laman Pedagang FBS dan buat pengeluaran. Anda boleh mendapatkan wang yang diraih menerusi sistem bayaran yang sama yang anda gunakan untuk deposit. Sekiranya anda memasukkan dana ke dalam akaun menerusi pelbagai kaedah, keluarkan keuntungan anda dengan kaedah-kaedah yang sama dalam nisbah yang sama.

Berita terkini

EMAS Dijangka Akan Mendaki Sementara, Dijangka Sambung Penerjunan!

Fed mengumumkan pada hari Rabu bahawa ia membiarkan kadar dasar tidak berubah pada 5…

Yen Tersungkur kepada Paling Rendah Sejak 1990 , Betul Ke Ni?

Jepun melangkah lebih dekat kepada campur tangan mata wang dengan amaran terkuatnya apabila yen merosot ke paras paling lemah dalam kira-kira 34 tahun berbanding dolar…

XAU/USD Berundur Selepas Menguji $2,200, Mana Arah Tuju USD?

Sentimen pasaran yang memulih pada pembukaan dagangan awal minggu semalam telah menukar semula haluan pergerakan USD…

Deposit dengan sistem pembayaran tempatan anda

Notis pengumpulan data

FBS menyimpan rekod data anda untuk mengoperasikan laman web ini. Dengan menekan butang "Terima", anda menyetujui Polisi Privasi kami.

Callback

Pengurus akan menghubungi anda dalam amsa terdekat

Tukar nombor

Permohonan anda telah diterima

Pengurus akan menghubungi anda dalam amsa terdekat

Permohonan panggil balik seterusnya untuk nombor telefon ini
boleh dilakukan dalam dalam

Jika anda mempunyai isu yang perlu disegerakan, sila hubungi kami menerusi
Live Chat

Masalah dalaman. Sila cuba sebentar lagi

Jangan bazir masa anda – pantau bagaimana NFP mempengaruhi dolar AS dan kaut keuntungan!

Anda sedang menggunakan pelayar web yang versinya sudah lapuk.

Kemaskini kepada versi terkini atau cuba pelayar lain untuk penggunaan yang lebih selamat, selesa dan produktif.

Safari Chrome Firefox Opera