Market Facilitation Index

Mari kita lanjutkan pengajian kita tentang indikator-indikator teknikal yang dibangunkan oleh Bill Williams. Market Facilitation Index (MFI) mengukur kekuatan atau kelesuan pergerakan harga. Seperti yang anda boleh lihat dari namanya, idea di sebalik indikator ini adalah untuk menjadikan perdagangan lebih mudah bagi anda. Menggunakan MFI anda akan boleh tentukan 3 perkara penting:

 • sama ada trend semasa cukup kuat untuk diandalkan buat berdagang;
 • waktu di mana suatu trend baru mungkin sudah bermula;
 • waktu di mana sebaiknya elak dari berdagang

Untuk menambahnya ke carta di MetaTrader, klik “Insert”, pilih “Indicators”, "Bill Williams" dan seterusnya “Market Facilitation Index”.

MFI menggabungkan perubahan pada harga (range) dan volume. Formulanya seperti berikut:

MFI = (High - Low) / Volum

Indikator ini mempunyai bar yang terdiri dari 4 warna. Setiap warna membawa pengertian yang spesifik dan menunjukkan bagaimana pasaran bertindak balas terhadap perubahan pada volum.

Hijau. Bar hijau terbentuk di situasi di mana kedua-dua MFI dan volum sedang meningkat. Ini bererti semakin ramai pedagang menyertai pasaran dalam arah gerakan semasa. Dalam perkataan lain, ia menunjukkan trend yang kuat, jadi anda boleh buka dagangan yang sehaluan dengan trend ini.

Coklat. Bar coklat muncul bila kedua-dua MFI dan volum sedang merosot. Ia juga dipanggil sebagai "fade" (pudar). Ia mengisyaratkan bahawa pedagang sedang teragak-agak dan tidak mahu meneruskan trend ini lagi. Kesannya, anda disyorkan untuk tidak menyertai trend ini. Bilangan bar coklat yang banyak menandakan kemungkinan berlakunya penyongsangan pada trend.

Biru. Bar biru terbentu bila MFI meningkat, tetapi volum merosot. Rejaman (spike) pada harga mungkin hanya seketika dan perubahan pada trend mungkin akan menyusul. Bar biru muncul pada waktu-waktu di mana newbies memasuki trend, tetapi para pedagang profesional tahu bahawa ia sudah pun memasuki fasa bahaya.

Merah jambu. Bar merah jambu, juga dikenali sebagai "squat", muncul bila MFI sedang lenyap, tetapi volum semakin meningkat. Ia menandakan peningkatan pada minat untuk berdagang dan pertarungan yang aktif antara pembeli dan penjual. Selepas salah satu pihak menang, harga berkemungkinan tinggi akan membuat gerakan besar yang memecahkan aras rintangan atau sokongan. MFI bagaimana pun, tidak boleh digunakan untuk menentukan arah pergerakan penembusan (breakout).

AC3.jpg

Cara-cara berdagang dengan MFI

Warna-warna bar MFI memberikan para pedagang maklumat yang penting tentang pasaran. Hijau atau merah jambu yang berkaitan dengan peningkatan volum biasanya bermakna ada peluang untuk berdagang. Anda juga boleh bandingkan bar indikator ini dengan bar sebelumnya untuk melihat sama ada keadaan menjadi lebih baik atau lebih buruk untuk berdagang.

Seperti banyak indikator teknikal yang lain, membuka urusniaga berdasarkan kepada MFI sahaja semata-mata bukanlah idea yang baik. Bill Williams mencadangkan agar MFI digabungkan dengan Fraktal dan indikator-indikator lain, sebagai contoh, Alligator atau Purata Bergerak.  

Soalan yang lazim ditanya

 • Bagaimana cara untuk mula berdagang?

  Jika anda berumur 18+, anda boleh sertai FBS dan mulakan kembara FX anda. Untuk berdagang, anda perlukan sebuah akaun perbrokeran dan ilmu yang mencukupi tentang tindak-tanduk aset di pasaran kewangan. Mulakan dengan mempelajari ilmu-ilmu asas menerusi bahan-bahan pengajian percuma kami dan buka akaun di FBS. Mungkin anda mahu mencuba suasana perdagangan dengan wang maya di akaun Demo terlebih dahulu. Apabila anda sudah bersedia, masuk ke pasaran sebenar dan berdagang untuk berjaya.  

 • Bagaimana cara membuka akaun di FBS?

  Klik butang 'Buka akaun' di laman web kami dan teruskan ke Laman Pedagang. Sebelum anda boleh mula berdagang, lengkapkan pengesahan profil. Sahkan emel, nombor telefon, dan ID anda. Prosedur ini menjamin keselamatan dana dan identiti anda. Setelah proses pengesahan lengkap dan lulus, pergi ke platform perdagangan pilihan anda, dan mula berdagang.

 • Cara-cara mengeluarkan wang yang anda raih di FBS?

  Prosedurnya sangat mudah. Pergi ke halaman Pengeluaran di laman web atau seksyen Kewangan dalam Laman Pedagang FBS dan buat pengeluaran. Anda boleh mendapatkan wang yang diraih menerusi sistem bayaran yang sama yang anda gunakan untuk deposit. Sekiranya anda memasukkan dana ke dalam akaun menerusi pelbagai kaedah, keluarkan keuntungan anda dengan kaedah-kaedah yang sama dalam nisbah yang sama.

Berita terkini

Strategi Trading Jangka Pendek Yang Berkesan

Walaupun sesetengah trader berasa selesa berkerja dalam rangka masa yang lebih panjang yang membolehkan mereka memeriksa posisi mereka dengan kurang kerap dan mempunyai masa yang mencukupi untuk membuat keputusan, sebilangan trader lain menikmati deruan adrenalin daripada perdagangan intrahari yang lebih agresif.

EMAS Dijangka Akan Mendaki Sementara, Dijangka Sambung Penerjunan!

Fed mengumumkan pada hari Rabu bahawa ia membiarkan kadar dasar tidak berubah pada 5…

Yen Tersungkur kepada Paling Rendah Sejak 1990 , Betul Ke Ni?

Jepun melangkah lebih dekat kepada campur tangan mata wang dengan amaran terkuatnya apabila yen merosot ke paras paling lemah dalam kira-kira 34 tahun berbanding dolar…

Deposit dengan sistem pembayaran tempatan anda

Notis pengumpulan data

FBS menyimpan rekod data anda untuk mengoperasikan laman web ini. Dengan menekan butang "Terima", anda menyetujui Polisi Privasi kami.

Callback

Pengurus akan menghubungi anda dalam amsa terdekat

Tukar nombor

Permohonan anda telah diterima

Pengurus akan menghubungi anda dalam amsa terdekat

Permohonan panggil balik seterusnya untuk nombor telefon ini
boleh dilakukan dalam dalam

Jika anda mempunyai isu yang perlu disegerakan, sila hubungi kami menerusi
Live Chat

Masalah dalaman. Sila cuba sebentar lagi

Jangan bazir masa anda – pantau bagaimana NFP mempengaruhi dolar AS dan kaut keuntungan!

Anda sedang menggunakan pelayar web yang versinya sudah lapuk.

Kemaskini kepada versi terkini atau cuba pelayar lain untuk penggunaan yang lebih selamat, selesa dan produktif.

Safari Chrome Firefox Opera