Butterfly

The Butterfly adalah satu lagi bentuk pola Gartley. Ia ditemui oleh Bryce Gilmore dan Larry Pesavento. Pola ini biasanya terbentuk berdekatan dengan paras-paras terendah dan tertinggi (extreme lows and highs) di pasaran dan memberikan isyarat akan berlakunya penyongsangan.

Butterfly.png

Ciri istimewa yang utama tentang pola Butterfly adalah CD berlanjutan melebihi XA.

Berikut adalah parameter-parameter kunci bagi suatu pola Butterfly:

- Titik B berada sehingga pengunduran (retracement) 78.6% XA.

- Titik C boleh berada pada pengunduran 38.2%-88.6% AB.

- Titik D boleh ditemui pada sambungan 161.8%-261.8% AB atau pada sambungan 127.2%-161.8% XA. Beza antara ia dan Pola Gartley adalah betapa D bukan berada di pengunduran (retracement) XA tetapi di sambungannya.

Cara berdagang

Titik masuk adalah pada titik D, yang mana ia adalah zone potensi penyongsangan. Ambilan Untung (TP) boleh berada pada 61.8% CD (TP1), dan/atau pada 127.2% CD (TP2). Anda juga boleh menyasarkan titik-titik B (pendekatan konservatif) dan A (pendekatan agresif). Pasang Renti Rugi (SL) sejajar dengan paraturan pengurusan risiko anda.

Ini satu contoh pola Butterfly yang bearish.

Screenshot_6.png

Titik B berada pada pengunduran 78.6% XA. Titik C berada pada pengunduran AB. Titik D pada sambungan (extension) 127.2%-161.8% XA.

Soalan yang lazim ditanya

  • Bagaimana cara membuka akaun di FBS?

    Klik butang 'Buka akaun' di laman web kami dan teruskan ke Laman Peribadi. Sebelum anda boleh mula berdagang, lengkapkan dahulu proses pengesahan profil anda. Sahkan alamat emel dan nombor telefon anda, sahkan ID anda. Prosedur ini menjamin keselamatan dana dan identiti anda. Sebaik anda selesai dengan semua prosedur keselamatan ini, pergi ke platform perdagangan yang menjadi pilihan anda, dan mulakan berdagang. 

  • Bagaimana cara untuk mula berdagang?

    Jika anda berumur 18+, anda boleh sertai FBS dan mulakan kembara FX anda. Untuk berdagang, anda perlukan sebuah akaun perbrokeran dan ilmu yang mencukupi tentang tindak-tanduk aset di pasaran kewangan. Mulakan dengan mempelajari ilmu-ilmu asas menerusi bahan-bahan pengajian percuma kami dan buka akaun di FBS. Mungkin anda mahu mencuba suasana perdagangan dengan wang maya di akaun Demo terlebih dahulu. Apabila anda sudah bersedia, masuk ke pasaran sebenar dan berdagang untuk berjaya.  

  • Cara-cara mengeluarkan wang yang anda raih di FBS?

    Prosedurnya jelas dan mudah. Pergi ke laman Pengeluaran di laman web, atau bahagian Kewangan di Laman Peribadi FBS dan akses Pengeluaran. Anda boleh dapatkan wang yang anda raih menerusi sistem pembayaran yang sama yang anda gunakan untuk deposit-deposit anda. Sekiranya anda mendanai akaun anda menerusi pelbagai kaedah, keluarkan keuntungan anda menerusi kaedah-kaedah yang sama, berkadaran dengan nisbah amaun deposit-deposit anda.

Berita terkini

Yen Beri Kejutan, USD Bergelora Nantikan NFP!

Tumpuan pasaran beralih sebentar kepada mata wang Yen Jepun yang ketara melonjak semalam mencatatkan kenaikan harian terbesar dalam tempoh satu tahun susulan petunjuk terbaru berkenaan dasar monetari oleh bank pusat…

Ini Perkembangan Semasa Pasaran Menjelang Data NFP!

Walaupun berterusan jatuh dari awal minggu, harga emas berjaya mengekalkan posisinya di paras sokongan atas $2,000 semasa sesi pembukaan Asia pagi tadi…

Selepas Pecah Rekod Harga, Emas Kini Stabil Semula Di Paras $2,030

Pagi ini, harga emas dibuka sedikit rendah pada paras $2,030 semasa pembukaan sesi dagangan Asia tadi…

Deposit dengan sistem pembayaran tempatan anda

Notis pengumpulan data

FBS menyimpan rekod data anda untuk mengoperasikan laman web ini. Dengan menekan butang "Terima", anda menyetujui Polisi Privasi kami.

Callback

Pengurus akan menghubungi anda dalam amsa terdekat

Tukar nombor

Permohonan anda telah diterima

Pengurus akan menghubungi anda dalam amsa terdekat

Permohonan panggil balik seterusnya untuk nombor telefon ini
boleh dilakukan dalam dalam

Jika anda mempunyai isu yang perlu disegerakan, sila hubungi kami menerusi
Live Chat

Masalah dalaman. Sila cuba sebentar lagi

Jangan bazir masa anda – pantau bagaimana NFP mempengaruhi dolar AS dan kaut keuntungan!

Anda sedang menggunakan pelayar web yang versinya sudah lapuk.

Kemaskini kepada versi terkini atau cuba pelayar lain untuk penggunaan yang lebih selamat, selesa dan produktif.

Safari Chrome Firefox Opera