Butterfly

The Butterfly adalah satu lagi bentuk pola Gartley. Ia ditemui oleh Bryce Gilmore dan Larry Pesavento. Pola ini biasanya terbentuk berdekatan dengan paras-paras terendah dan tertinggi (extreme lows and highs) di pasaran dan memberikan isyarat akan berlakunya penyongsangan.

Butterfly.png

Ciri istimewa yang utama tentang pola Butterfly adalah CD berlanjutan melebihi XA.

Berikut adalah parameter-parameter kunci bagi suatu pola Butterfly:

- Titik B berada sehingga pengunduran (retracement) 78.6% XA.

- Titik C boleh berada pada pengunduran 38.2%-88.6% AB.

- Titik D boleh ditemui pada sambungan 161.8%-261.8% AB atau pada sambungan 127.2%-161.8% XA. Beza antara ia dan Pola Gartley adalah betapa D bukan berada di pengunduran (retracement) XA tetapi di sambungannya.

Cara berdagang

Titik masuk adalah pada titik D, yang mana ia adalah zone potensi penyongsangan. Ambilan Untung (TP) boleh berada pada 61.8% CD (TP1), dan/atau pada 127.2% CD (TP2). Anda juga boleh menyasarkan titik-titik B (pendekatan konservatif) dan A (pendekatan agresif). Pasang Renti Rugi (SL) sejajar dengan paraturan pengurusan risiko anda.

Ini satu contoh pola Butterfly yang bearish.

Screenshot_6.png

Titik B berada pada pengunduran 78.6% XA. Titik C berada pada pengunduran AB. Titik D pada sambungan (extension) 127.2%-161.8% XA.

Soalan yang lazim ditanya

  • Bagaimana cara untuk mula berdagang?

    Jika anda berumur 18+, anda boleh sertai FBS dan mulakan kembara FX anda. Untuk berdagang, anda perlukan sebuah akaun perbrokeran dan ilmu yang mencukupi tentang tindak-tanduk aset di pasaran kewangan. Mulakan dengan mempelajari ilmu-ilmu asas menerusi bahan-bahan pengajian percuma kami dan buka akaun di FBS. Mungkin anda mahu mencuba suasana perdagangan dengan wang maya di akaun Demo terlebih dahulu. Apabila anda sudah bersedia, masuk ke pasaran sebenar dan berdagang untuk berjaya.  

  • Bagaimana cara membuka akaun di FBS?

    Klik butang 'Buka akaun' di laman web kami dan teruskan ke Laman Pedagang. Sebelum anda boleh mula berdagang, lengkapkan pengesahan profil. Sahkan emel, nombor telefon, dan ID anda. Prosedur ini menjamin keselamatan dana dan identiti anda. Setelah proses pengesahan lengkap dan lulus, pergi ke platform perdagangan pilihan anda, dan mula berdagang.

  • Cara-cara mengeluarkan wang yang anda raih di FBS?

    Prosedurnya sangat mudah. Pergi ke halaman Pengeluaran di laman web atau seksyen Kewangan dalam Laman Pedagang FBS dan buat pengeluaran. Anda boleh mendapatkan wang yang diraih menerusi sistem bayaran yang sama yang anda gunakan untuk deposit. Sekiranya anda memasukkan dana ke dalam akaun menerusi pelbagai kaedah, keluarkan keuntungan anda dengan kaedah-kaedah yang sama dalam nisbah yang sama.

Berita terkini

Strategi Trading Jangka Pendek Yang Berkesan

Walaupun sesetengah trader berasa selesa berkerja dalam rangka masa yang lebih panjang yang membolehkan mereka memeriksa posisi mereka dengan kurang kerap dan mempunyai masa yang mencukupi untuk membuat keputusan, sebilangan trader lain menikmati deruan adrenalin daripada perdagangan intrahari yang lebih agresif.

EMAS Dijangka Akan Mendaki Sementara, Dijangka Sambung Penerjunan!

Fed mengumumkan pada hari Rabu bahawa ia membiarkan kadar dasar tidak berubah pada 5…

Yen Tersungkur kepada Paling Rendah Sejak 1990 , Betul Ke Ni?

Jepun melangkah lebih dekat kepada campur tangan mata wang dengan amaran terkuatnya apabila yen merosot ke paras paling lemah dalam kira-kira 34 tahun berbanding dolar…

Deposit dengan sistem pembayaran tempatan anda

Notis pengumpulan data

FBS menyimpan rekod data anda untuk mengoperasikan laman web ini. Dengan menekan butang "Terima", anda menyetujui Polisi Privasi kami.

Callback

Pengurus akan menghubungi anda dalam amsa terdekat

Tukar nombor

Permohonan anda telah diterima

Pengurus akan menghubungi anda dalam amsa terdekat

Permohonan panggil balik seterusnya untuk nombor telefon ini
boleh dilakukan dalam dalam

Jika anda mempunyai isu yang perlu disegerakan, sila hubungi kami menerusi
Live Chat

Masalah dalaman. Sila cuba sebentar lagi

Jangan bazir masa anda – pantau bagaimana NFP mempengaruhi dolar AS dan kaut keuntungan!

Anda sedang menggunakan pelayar web yang versinya sudah lapuk.

Kemaskini kepada versi terkini atau cuba pelayar lain untuk penggunaan yang lebih selamat, selesa dan produktif.

Safari Chrome Firefox Opera