Garis panduan Alternasi

Teori Elliott Wave mengikuti peraturan dan garis panduan tersendiri. Anda mesti mematuhi semua peraturan yang telah dijelaskan dalam artikel sebelum ini, tetapi garis panduannya bukan sesuatu yang tegar. Dalam kata lain, walaupun garis panduan tidak muncul selalu, ia dapat dilihat dalam kes yang cukup banyak dan tidak harus diabaikan.

Apakah itu Alternasi?

Alternasi (alternation) boleh dijelaskan sebagai jangkaan sesuatu perbezaan daripada gelombang yang serupa dalam satu pola dari segi kedalaman, kerumitan dan tempoh. Alternasi berlaku dalam impuls dan pembetulan. Mari kita lihat beberapa contoh.

Alternasi dalam Impuls

Biasanya terdapat korelasi antara gelombang dua dan empat dalam satu impuls. Impuls ke arah atas boleh dilihat pada carta berikutnya. Gelombang (ii) dalam impuls ini bergerak mendadak, tetapi gelombang (iv) bergerak secara mendatar. Begitulah cara alternasi berfungsi dalam impuls, yang mengalami dua pembetulan dalam gelombang dua dan empat. Sekiranya alternasi berlaku, maka jika satu pembetulan bergerak ke arah tertentu, yang lagi satu tidak mempunyai arah.

Selain itu, gelombang (ii) agak mudah ditafsirkan, tetapi gelombang (iv) mempunyai lebih banyak lagi gelombang di dalamnya, maka terdapat satu lagi alternasi dari segi kerumitan.

Impuls ke arah atas boleh dilihat pada carta berikutnya

Carta dibawah menunjukkan dua alternasi. Di dalam gelombang (iii), gelombang ii yang tajam boleh diperhatikan dan seperti yang dijangkakan, gelombang (iv) bergerak secara mendatar. Satu lagi contoh adalah dalam gelombong iii, gelombang duanya bergerak sisi ke sisi dan gelombang empat adalah tajam, maka tertibnya telah berubah. Itu juga sejenis alterasi apabila anda menghadapi perubahan bentuk dalam gelombang dua dan empat secara berturut-turut.

Carta dua alternasi

Alternasi dalam Triangle

Gelombang dalam pembetulan dibahgaikan kepada Simple (Mudah), Complex (Rumit) dan Most Complex (Paling Rumit). Di dalam triangle, salah daripada gelombang lazimnya merupakan gelombang yang paling rumit. Seperti yang kelihatan pada carta di bawah, gelombang B mempunyai struktur yang paling rumit manakala gelombang lain adalah Mudah atau Rumit.

Alternasi dalam carta candlestick Triangle

Alternasi dalam Zigzag

Kadang kala salah satu gelombang zigzag mempunyai struktur yang lebih rumit daripada yang lain. Carta seterusnya mewakili kes dengan gelombang rumit ((c)) berhubungan dengan gelombang ((a)) dan ((b)). Namun demikian, jika anda menghadapi gelombang mudah A dan gelombang rumit B, maka ada kemungkinan gelombang C akan menjadi gelombang mudah seperti A.

gelombang rumit pada carta

Alternasi dalam Double Zigzag

Gelombang double zigzag juga boleh memperlihatkan beberapa perbezaan daripada satu sama lain. Mari kita lihat pada carta di bawah. Gelombang (w) adalah mudah, gelombang (x) adalah rumit dan gelombang (y) adalah yang paling rumit. Oleh itu, jika gelombang W dan X daripada double zigzag boleh dikatakan mudah, kita tidak patut mengabaikan kemungkinan gelombang Y yang lebih rumit.

Carta Double ZigZag

Alternasi dalam Flat

Konsistensi Mudah-Rumit-Paling Rumit juga boleh diguna pakai kepada trend flat. Carta berikutnya menunjukkan kes dengan gelombang C yang paling rumit. Pada masa yang sama, gelombang B mungkin gelombang yang paling rumit juga manakala rali besar dalam gelombang C membentuk gelombang mudah.

Carta dengan alternasi dalam Flat

Kesimpulan

Alternasi adalah salah satu garis panduan yang berguna dan dapat membantu kita memahami gaya gelombang yang mungkin muncul dalam peringkat pasaran yang akan datang. Ia bukan peraturan langsung, tetapi alat tambahan yang berkuasa untuk mempertingkatkan pengiraan gelombang.

Soalan yang lazim ditanya

  • Bagaimana cara untuk mula berdagang?

    Jika anda berumur 18+, anda boleh sertai FBS dan mulakan kembara FX anda. Untuk berdagang, anda perlukan sebuah akaun perbrokeran dan ilmu yang mencukupi tentang tindak-tanduk aset di pasaran kewangan. Mulakan dengan mempelajari ilmu-ilmu asas menerusi bahan-bahan pengajian percuma kami dan buka akaun di FBS. Mungkin anda mahu mencuba suasana perdagangan dengan wang maya di akaun Demo terlebih dahulu. Apabila anda sudah bersedia, masuk ke pasaran sebenar dan berdagang untuk berjaya.  

  • Bagaimana cara membuka akaun di FBS?

    Klik butang 'Buka akaun' di laman web kami dan teruskan ke Laman Pedagang. Sebelum anda boleh mula berdagang, lengkapkan pengesahan profil. Sahkan emel, nombor telefon, dan ID anda. Prosedur ini menjamin keselamatan dana dan identiti anda. Setelah proses pengesahan lengkap dan lulus, pergi ke platform perdagangan pilihan anda, dan mula berdagang.

  • Cara-cara mengeluarkan wang yang anda raih di FBS?

    Prosedurnya sangat mudah. Pergi ke halaman Pengeluaran di laman web atau seksyen Kewangan dalam Laman Pedagang FBS dan buat pengeluaran. Anda boleh mendapatkan wang yang diraih menerusi sistem bayaran yang sama yang anda gunakan untuk deposit. Sekiranya anda memasukkan dana ke dalam akaun menerusi pelbagai kaedah, keluarkan keuntungan anda dengan kaedah-kaedah yang sama dalam nisbah yang sama.

Berita terkini

Strategi Trading Jangka Pendek Yang Berkesan

Walaupun sesetengah trader berasa selesa berkerja dalam rangka masa yang lebih panjang yang membolehkan mereka memeriksa posisi mereka dengan kurang kerap dan mempunyai masa yang mencukupi untuk membuat keputusan, sebilangan trader lain menikmati deruan adrenalin daripada perdagangan intrahari yang lebih agresif.

EMAS Dijangka Akan Mendaki Sementara, Dijangka Sambung Penerjunan!

Fed mengumumkan pada hari Rabu bahawa ia membiarkan kadar dasar tidak berubah pada 5…

Yen Tersungkur kepada Paling Rendah Sejak 1990 , Betul Ke Ni?

Jepun melangkah lebih dekat kepada campur tangan mata wang dengan amaran terkuatnya apabila yen merosot ke paras paling lemah dalam kira-kira 34 tahun berbanding dolar…

Deposit dengan sistem pembayaran tempatan anda

Notis pengumpulan data

FBS menyimpan rekod data anda untuk mengoperasikan laman web ini. Dengan menekan butang "Terima", anda menyetujui Polisi Privasi kami.

Callback

Pengurus akan menghubungi anda dalam amsa terdekat

Tukar nombor

Permohonan anda telah diterima

Pengurus akan menghubungi anda dalam amsa terdekat

Permohonan panggil balik seterusnya untuk nombor telefon ini
boleh dilakukan dalam dalam

Jika anda mempunyai isu yang perlu disegerakan, sila hubungi kami menerusi
Live Chat

Masalah dalaman. Sila cuba sebentar lagi

Jangan bazir masa anda – pantau bagaimana NFP mempengaruhi dolar AS dan kaut keuntungan!

Anda sedang menggunakan pelayar web yang versinya sudah lapuk.

Kemaskini kepada versi terkini atau cuba pelayar lain untuk penggunaan yang lebih selamat, selesa dan produktif.

Safari Chrome Firefox Opera