Pemangkasan dalam Teori Elliott Wave

Elliott Waves adalah suatu kaedah analisis teknikal secara grafik yang berteraskan pengecaman kitaran gelombang pergerakan harga yang berulang-ulang. Menurut kaedah ini, ada pelbagai jenis gelombang, dan dalam keadaan tertentu, fenomena seperti pemangkasan boleh muncul.

Apa itu pemangkasan dalam perdagangan?

Dalam kebanyakan impuls, gelombang kelima Elliott berlanjutan melebihi ekstremum gelombang ketiga, tetapi adakalanya gelombang kelima tidak sampai pun ke penghujung gelombang ketiga. Fenomena ini dipanggil "truncated wave" atau gelombang terpangkas. Dalam erti kata lain, adakalanya gelombang kelima boleh menjadi lemah dan berakhir tanpa mencapai penghujung/bucu gelombang ketiga. Situasi seperti ini boleh berlaku pada gelombang kelima suatu impuls atau pepenjuru penamat. Adalah jarang-jarang, kalau pun ianya tidak mustahil, untuk kita temui gelombang kelima terpangkas bagi pepenjuru pemula. Biasanya, pemangkasan berlaku selepas gelombang ketiga yang kuat. Anda boleh menjejaki pergerakan pelbagai jenis gelombang di platform perdagangan.

Contoh sebenar untuk pemangkasan

Seperti yang anda boleh lihat pada carta di bawah, terdapat impuls ke atas di dalam gelombang ((i)) dengan lanjutan besar pada gelombang (iii). Gelombang (iv) habis terbentuk sebagai pola rata (kami akan membincangkannya di dalam artikel seterusnya). Terdapat juga pergerakan harga lima gelombang dari titik akhir gelombang (iv), yang diikuti oleh penurunan. Oleh itu, gelombang kelima pada gelombang ((i)) ternyata terpangkas.

Pemangkasan gelombang kelima, imej 1

Jenis-jenis gelombang terpangkas

Gelombang Elliott terpangkas terdiri dari dua jenis:

Gelombang impuls (impulse wave)

Gelombang impuls (impulse wave) ialah pergerakan pasaran terarah yang berasingan yang menentukan arah trend dan jenis gelombang pemacu (driving wave) yang paling lazim ditemui. Dalam suatu impuls, gelombang keempat tidak bertindih dengan wilayah gelombang pertama.

Gelombang pepenjuru (diagonal wave)

Gelombang pepenjuru mewakili pola pergerakan yang belum menjadi impuls justeru kerana kehadiran satu atau dua ciri pembetulan (correctional traits). Untuk segi tiga pepenjuru, seperti dengan gelombang impuls, ciri utamanya ialah tiada satu pun daripada sub-gelombang yang bertentangan boleh berpatah balik lebih daripada saiz sub-gelombang aktif yang terakhir.

Terdapat perbezaan antara gelombang pepenjuru pemula dan pepenjuru penamat. Pepenjuru penamat adalah gelombang khas yang berkembang menggantikan gelombang kelima apabila pergerakan gelombang ketiga terdahulu bergerak terlalu cepat dan terlalu jauh seperti yang Elliott terangkan.

Bagaimana untuk mengenal pasti pemangkasan

Adalah agak mencabar untuk mengenali pemangkasan bila mengira gelombang dalam masa nyata, jadi berikut diberikan beberapa petua:

1. Dalam kebanyakan kes, pemangkasan terbentuk dalam bentuk beberapa impuls dengan gelombang ketiga yang besar. Oleh itu, dalam kes seperti itu, kita harus waspada dengan kebarangkalian kegagalan gelombang kelima.

2. Pada masa yang sama, kita sentiasa ada pilihan jika kita mempunyai pergerakan harga lima gelombang dari titik akhir untuk gelombang keempat. Tetapi pasaran tidak bergerak melepasi penghujung gelombang ketiga. Dalam situasi seperti ini, pergerakan harga lima gelombang boleh menjadi gelombang satu untuk gelombang kelima atau menjadi gelombang kelima itu sendiri. Yang penting di sini adalah apa yang berlaku selepas pergerakan harga lima gelombang ini selepas gelombang yang keempat. Jika kita mempunyai pembetulan tiga gelombang tempatan, maka ada kemungkinan gelombang kelima akan diteruskan. Walau bagaimanapun, jika pergerakan harga lima gelombang terbentuk, kita harus bersedia untuk menghadapi pemangkasan dalam gelombang kelima.

3. Seperti yang kita lihat pada carta di bawah, kadang-kadang kita boleh menghadapi pemangkasan walaupun gelombang ketiga tidak besar. Di sini gelombang ((3)) adalah sedikit lebih daripada gelombang ((1)), tetapi gelombang ((5)) tidak dapat memecahkan paras rendah gelombang ketiga. Kes seperti ini biasanya berlaku apabila trend yang lebih besar kehabisan momentum. Agar lebih jelas, adalah sangat berisiko untuk cuba mengenal pasti pemangkasan dalam masa nyata, jadi kita hanya boleh membuat anggapan begitu apabila pergerakan harga lima gelombang terbentuk dalam arah yang bertentangan.

Pemangkasan gelombang kelima, imej 2

4. Mari kita beralih ke contoh seterusnya, yang menunjukkan situasi dengan pemangkasan yang kecil. Tinggi gelombang ((v)) adalah lebih rendah sedikit daripada titik akhir gelombang ((iii)). Penurunan lima gelombang tiba selepas itu, yang mengesahkan bahawa pemangkasan telah berlaku. Perhatikan betapa gelombang ((iii)) adalah panjang, yang menunjukkan kemungkinan terjadinya pemangkasan.

Pemangkasan kecil dalam gelombang

5. Selain itu, gelombang kelima bagi pola pepenjuru penamat juga boleh terpangkas. Seperti yang anda mungkin sudah tahu, dalam kebanyakan kes, pepenjuru penamat terdiri daripada zigzag, jadi gelombang kelima terpangkas di pola ini boleh terbentuk seperti zigzag, bukan pergerakan harga lima gelombang seperti dalam impuls. Adalah lazim untuk menemui pemangkasan dalam pepenjuru penamat yang sedang berkembang kerana terdapat logik yang sama seperti dalam gelombang impuls. Gelombang ketiga pepenjuru yang telah berkembang biasanya lebih panjang daripada gelombang pertama, jadi pasaran sudah lelah dan gelombang kelima tidak mempunyai kekuatan yang mencukupi untuk mencapai titik akhir gelombang ketiga.

Pemangkasan dalam gelombang pola pepenjuru penamat

6. Terdapat satu lagi petua untuk mengenali pemangkasan dalam mengembangkan pepenjuru. Oleh kerana gelombang kelima sepatutnya berbentuk zigzag, gelombang C pola ini boleh menjadi suatu pepenjuru penamat. Oleh itu, jika titik penghujung suatu pepenjuru dalam gelombang C gelombang kelima tidak mencapai ekstremum gelombang ketiga, terdapat kebarangkalian yang munasabah untuk mempunyai pemangkasan. Contoh situasi ini boleh dilihat pada carta di bawah. Terdapat pullback dari bahagian atas pepenjuru, yang membawa kepada rali bearish besar-besaran.

Pemangkasan dalam pepenjuru yang sedang berkembang

Kesimpulan

Menurut kaedah Elliott, gelombang kelima impuls atau pepenjuru penamat boleh terpangkas. Bentuk gelombang Elliott terpangkas kelima tidak terjejas. Dalam gelombang-gelombang impuls, pemangkasan terbentuk sebagai impuls atau pepenjuru, dan dalam gelombang pepenjuru sebagai zigzag. Pemangkasan dalam gelombang kelima pepenjuru pemula amat jarang berlaku. Pergerakan harga lima gelombang dalam arah bertentangan mengesahkan pemangkasan.

Soalan yang lazim ditanya

  • Bagaimana cara membuka akaun di FBS?

    Klik butang 'Buka akaun' di laman web kami dan teruskan ke Laman Peribadi. Sebelum anda boleh mula berdagang, lengkapkan dahulu proses pengesahan profil anda. Sahkan alamat emel dan nombor telefon anda, sahkan ID anda. Prosedur ini menjamin keselamatan dana dan identiti anda. Sebaik anda selesai dengan semua prosedur keselamatan ini, pergi ke platform perdagangan yang menjadi pilihan anda, dan mulakan berdagang. 

  • Bagaimana cara untuk mula berdagang?

    Jika anda berumur 18+, anda boleh sertai FBS dan mulakan kembara FX anda. Untuk berdagang, anda perlukan sebuah akaun perbrokeran dan ilmu yang mencukupi tentang tindak-tanduk aset di pasaran kewangan. Mulakan dengan mempelajari ilmu-ilmu asas menerusi bahan-bahan pengajian percuma kami dan buka akaun di FBS. Mungkin anda mahu mencuba suasana perdagangan dengan wang maya di akaun Demo terlebih dahulu. Apabila anda sudah bersedia, masuk ke pasaran sebenar dan berdagang untuk berjaya.  

  • Cara-cara mengeluarkan wang yang anda raih di FBS?

    Prosedurnya jelas dan mudah. Pergi ke laman Pengeluaran di laman web, atau bahagian Kewangan di Laman Peribadi FBS dan akses Pengeluaran. Anda boleh dapatkan wang yang anda raih menerusi sistem pembayaran yang sama yang anda gunakan untuk deposit-deposit anda. Sekiranya anda mendanai akaun anda menerusi pelbagai kaedah, keluarkan keuntungan anda menerusi kaedah-kaedah yang sama, berkadaran dengan nisbah amaun deposit-deposit anda.

Berita terkini

EMAS Dijangka Akan Mendaki Sementara, Dijangka Sambung Penerjunan!

Fed mengumumkan pada hari Rabu bahawa ia membiarkan kadar dasar tidak berubah pada 5…

Yen Tersungkur kepada Paling Rendah Sejak 1990 , Betul Ke Ni?

Jepun melangkah lebih dekat kepada campur tangan mata wang dengan amaran terkuatnya apabila yen merosot ke paras paling lemah dalam kira-kira 34 tahun berbanding dolar…

XAU/USD Berundur Selepas Menguji $2,200, Mana Arah Tuju USD?

Sentimen pasaran yang memulih pada pembukaan dagangan awal minggu semalam telah menukar semula haluan pergerakan USD…

Deposit dengan sistem pembayaran tempatan anda

Notis pengumpulan data

FBS menyimpan rekod data anda untuk mengoperasikan laman web ini. Dengan menekan butang "Terima", anda menyetujui Polisi Privasi kami.

Callback

Pengurus akan menghubungi anda dalam amsa terdekat

Tukar nombor

Permohonan anda telah diterima

Pengurus akan menghubungi anda dalam amsa terdekat

Permohonan panggil balik seterusnya untuk nombor telefon ini
boleh dilakukan dalam dalam

Jika anda mempunyai isu yang perlu disegerakan, sila hubungi kami menerusi
Live Chat

Masalah dalaman. Sila cuba sebentar lagi

Jangan bazir masa anda – pantau bagaimana NFP mempengaruhi dolar AS dan kaut keuntungan!

Anda sedang menggunakan pelayar web yang versinya sudah lapuk.

Kemaskini kepada versi terkini atau cuba pelayar lain untuk penggunaan yang lebih selamat, selesa dan produktif.

Safari Chrome Firefox Opera